Deeper, Deeper, Deeper Still

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Deeper, Deeper, Deeper Still"
Episod Cosmos: A Spacetime Odyssey
No. EpisodEpisod 6
Diarahkan olehBill Pope
Ditulis olehAnn Druyan
Steven Soter
Diceritakan olehNeil deGrasse Tyson
Diterbitkan olehLivia Hanich
Steve Holtzman
MuzikAlan Silvestri
Disunting olehJohn Duffy
Michael O'Halloran
Eric Lea
Kod penerbitan106
Tarikh
tayangan
13 April 2014
Tempoh masa44 minit
Kronologi episod
← Sebelumnya
"Hiding in the Light"
Selanjutnya →
"The Clean Room"
Senarai episod Cosmos: A Spacetime Odyssey

"Deeper, Deeper, Deeper Still" (bahasa Melayu: Dalam, Mendalam, Masih Mendalam) ialah episod keenam rancangan dokumentari televisyen sains Ameeika Syarikat Cosmos: A Spacetime Odyssey. Ia disiarkan pada 13 April 2014 di Fox dan pada 14 April 2014 di National Geographic Channel. Episod ini meneroka zarah-zarah terkecil di alam semesta, di mana Neil deGrasse Tyson memburu "neutrino yang sukar difahami dan alam semesta awal." Episod ini mempunyai makmal neutrino bawah tanah, Super-Kamiokande, yang terletak di bawah Gunung Kamioka di Jepun.[1][2]

Episod ini menerima 1.3/4 di dalam penarafan/saham 18-49, dengan 3.49 juta penonton Amerika menontonnya di Fox.[3]

Ringkasan episod[sunting | sunting sumber]

Supernova SN 1987A membantu membuktikan adanya neutrino yang dihasilkan daripada tindak balas nuklear jauh di dalam mana-mana bintang.

Episod ini mempamerkan sifat kosmos pada skala mikroskopik dan atom, menggunakan Kapal Imaginasi untuk meneroka alam ini. Tyson menerangkan beberapa mikroorganisma yang hidup dalam dewan, menunjukkan paramecium dan tardigrades. Beliau meneruskan untuk membincangkan bagaimana tumbuhan menggunakan fotosintesis melalui kloroplas mereka untuk mengubah cahaya matahari menjadi reaksi kimia yang menukar karbon dioksida dan air menjadi oksigen dan gula kaya tenaga. Tyson kemudian membincangkan sifat molekul dan atom dan bagaimana ia berkaitan dengan evolusi spesies. Beliau menggunakan contoh yang dikemukakan oleh Charles Darwin yang memperlihatkan kewujudan rama-rama sphinx Morgan yang panjang-panjang berdasarkan sifat anggrek komet dengan debunga jauh di dalam bunga. Beliau juga menunjukkan bahawa aroma dari bunga digunakan untuk mencetuskan pusat deria bau di dalam otak, merangsang minda untuk mengancam untuk membantu dalam kemandirian spesies.

Tyson menceritakan bagaimana ahli falsafah Yunani Thales dan Democritus menyatakan bahawa semua perkara terdiri daripada gabungan atom dalam sejumlah besar konfigurasi, dan menggambarkan bagaimana karbon berfungsi sebagai blok bangunan asas untuk kehidupan di Bumi kerana sifat kimianya yang unik. Tyson mengkaji struktur asas atom, proton mereka, neutron, dan elektron, dan sifat gabungan nuklear, suatu proses yang didapati berlaku dalam kebanyakan bintang. Beliau kemudian membincangkan kewujudan neutrino yang dicipta oleh proses nuklear ini, dan percubaan untuk mengesan zarah-zarah subatomik yang biasanya melalui bahan, yang memerlukan kemudahan bawah tanah seperti Super-Kamiokande yang digunakan untuk mengesan neutrinos dari supernova SN 1987A dalam Awan Magellan Besar. Neutrino ini dikesan sebelum sebarang cahaya dari letupan sampai kepada kami; ini disebabkan oleh kemampuan mereka untuk melewati perkara bintang mati itu sendiri. Tyson membandingkan bagaimana neutrino dipostulasikan oleh Wolfgang Pauli untuk menjelaskan pemuliharaan tenaga daripada tindak balas nuklear dengan cara yang sama seperti postulat Darwin pada rama-rama panjang. Tyson menyimpulkan dengan menyatakan bahawa neutrino dari Big Bang masih wujud di alam semesta tetapi, kerana sifat cahaya, terdapat "dinding infiniti" di luar yang kita tidak dapat diamati.

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Tayangan perdana episod di Fox membawa 1.4/4 di dalam penarafan/saham 18-49, dengan penonton seramai 3.49 juta penonton Amerika. Ia menduduki tempat keempat dan terakhir di dalam slot masa di belakang The Good Wife, Resurrection dan Believe; dan keempat belas di dalam tujuh belas malam.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Poladian, Charles (April 13, 2014). "'Cosmos' Episode 6 Preview: Neil DeGrasse Tyson Explores The Ancient In "Deeper Deeper Deeper Still" [VIDEOS]". International Business Times. Dicapai pada April 13, 2014.
  2. ^ The Daily Galaxy (April 12, 2014). "'Cosmos: A Spacetime Odyssey' (Episode 6) --In-Depth Preview & Backgrounder for "Deeper, Deeper, Deeper Still"". The Daily Galaxy. Dicapai pada April 13, 2014.
  3. ^ a b Bibel, Sara (April 15, 2014). "Sunday Final Ratings: 'Resurrection', 'Once Upon a Time', 'The Simpsons', 'The Amazing Race', 'Cosmos', 'The Mentalist' & 'America's Funniest Home Videos' Adjusted Up; '60 Minutes' Adjusted Down". TV by the Numbers. Dicapai pada April 15, 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]