Dendeng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Dendeng
Dendeng daging lembu
JenisBeef dish Sunting ini di Wikidata
Tempat asal Indonesia
Kawasan/rantauSumatera Barat
Suhu penghidanganPanas
Bahan utamaDaging juga rempah
Bahan yang biasa digunakanDaging lembu, daging Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Dendeng merujuk kepada daging kering yang dihiris tipis dalam masakan Indonesia.[1] Ia diawetkan melalui campuran gula dan rempah dan dikeringkan melalui proses menggoreng.[1] Dendeng asalnya ditemui oleh orang-orang Minangkabau.[2] Tetapi mereka tidak pasti siapa atau di mana ia mula-mula ditubuhkan. Pada mulanya mereka membuat dendeng daging lembu dan membuat ia kering supaya ia boleh dimakan selama beberapa hari dan mereka akan dibawa apabila mereka pergi mengembara.[2]

Versi Minangkabau, mungkin hidangan dendeng yang paling popular di Indonesia digelar sebagai dendeng balado atau dendeng batokok adalah khusus daripada Padang, Sumatra Barat, diperbuat daripada lembu yang nipis dipotong kemudian kering dan digoreng sebelum ditambah dengan cili dan bahan-bahan lain.[3][4]

Penyediaan[sunting | sunting sumber]

Pertama-tama, daging dipotong nipis dan dikeringkan. Kemudian bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk dengan menggunakan alu dan lesung untuk membuat bumbu. Daging yang telah dikeringkan mestilah digoreng dan gunakan lesung untuk menumbuk dengan permukaan yang rata untuk menumbuk kepingan daging sehingga nipis. Akhir sekali, bumbu dan kepingan daging ditumbuk dimasukkan ke dalam kuali dan diaduk bersama sehingga 10 minit.[5]

Variasi[sunting | sunting sumber]

Dendeng yang paling biasa di Indonesia dendeng sapi (dendeng daging lembu), dan ia biasanya rasa manis melalui penambahan caramelization gula kelapa. Walau bagaimanapun jenis daging eksotik juga boleh didapati terutamanya di Timur Indonesia. Dendeng Rusa boleh didapati di pulau-pulau Nusa Tenggara dan Papua. Orang Cina Indonesia dendeng daging babi biasanya memihak dipanggil bakkwa.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Rizky Mandasari (14 Disember 2018). "Cara Membuat Dendeng Sapi yang Dijemur, Enak dan Bikin Ketagihan dalam Satu Gigitan". www.liputan6.com (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 2020-10-23.
  2. ^ a b Muhamaad Razis Ismail (20 Mei 2020). "Daging dendeng tahan lama". www.hmetro.com.my. Harian Metro. Dicapai pada 26 Disember 2020.
  3. ^ "Dendeng Balado Khas Padang, Hasilnya Kering dan Renyah". kompas.com (dalam bahasa Indonesia). Kompas. 2 Ogos 2020. Dicapai pada 2020-11-26.
  4. ^ "Dendeng Balado". Tasty Indonesian Food. Dicapai pada 2020-11-26.
  5. ^ Butterkicap Team (August 30, 2017). "Daging Dendeng: Resepi Klasik Hidangan Khas". www.butterkicap.com. Dicapai pada 2020-11-26.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikibooks
Wikibooks
Buku resipi Wikibuku mempunyai resipi