Dewa Asmara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Dewa Asmara
FormatDrama
Ditulis olehArmantono
Nucke Rachma
PengarahSam Sarumpaet
Dibintangi oleh
Handika Pratama
Ingka Noverita
Goto Rollies
Merry Mustaf
Negara asalIndonesia Indonesia
BahasaIndonesia
Bilangan episod46
Penerbitan
PenerbitShankar RS
LokasiJakarta
Tempoh siaran60 menit
Syarikat penerbitan
Indika Entertainment
Penyiaran
Saluran asalTPI
Siaran asal30 Januari 20059 Julai 2006

Cinta Tak Pernah Salah ialah sebuah sinetron Indonesia yang diterbitkan oleh syarikat penerbitan Indika Entertainment dan ditayangkan oleh stesen televisyen TPI. mula hari Ahad, 30 Januari 2005 hingga tamat 9 Julai 2006. Sinetron ini tayang setiap hari Ahad, Pkl. 18:00 WIB Sinetron ini mempunyai 46 episod dan disutradarai Sam Sarumpaet.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mario (Handika Pratama), pelajar bina sebuah kolej yang tukang demo. Ibunya, Wina (Merry Mustaf) membiayai hidup dan kuliahnya. Persoalan muncul ketika Mario memimpin aksi demonstrasi menentang wang kuliah. Sehingga Mario terlibat pertentangan dengan dekannya, Ir. Fajar (H. Gito Rollies). Fajar menjatuhkan sekatan skorsing. Meski ibu Mario telah memohon belas kasihan pada Fajar, Mario malah tidak ingin meneruskan kuliahnya. Dalam suatu peristiwa, Mario berkenalan dengan gadis bernama Manda (Ingka Noverita), seorang pelajar perubatan umum. Mario belum mengetahui, Manda ialah anak Fajar.

Hubungan Manda dan Mario semakin rapat, tumbuh benih-benih cinta. Mario mendesak supaya Manda memperkenalkan dengan ayahnya. Manda bersetuju apabila Mario mahu meneruskan kuliahnya kerana tanpa gelar dan title, ayah Manda hanya akan memandang Mario dengan sebelah mata. Pujukan Manda akhirnya membuat Mario memutuskan untuk kuliah lagi. Manda senang mendengar Mario ingin kuliah lagi. Manda merasa sudah waktunya memperkenalkan Mario pada ayahnya. Betapa terkejutnya Mario dan Fajar ketika Manda saling memperkenalkan kedua-duanya. Fajar marah dan menyuruh Manda memutuskan pergaulannya dengan Mario. Fajar minta Manda memutuskan hubungan tersebut.

Pelbagai cara Fajar merosak hubungan dengan anaknya. Seperti tak meluluskan Mario semasa ujian. Mario tahu puncanya ialah Fajar. Manda tak lagi mahu bicara dengan Fajar, sementara Fajar menjadi marah besar menghadapi Manda. Dr. Ardi(Wawan Wanisar) menganjurkan supaya Fajar membawa Manda melancong. Di semasa Manda melancong, berlaku sesuatu pada ibu Mario. Penyakit ibu Mario semakin teruk dan meninggal. Mario tergoncang mendengar kematian ibunya. Mario merasa satu-satunya cara untuk membalas Fajar ialah dengan memusnahkan kehidupan dan masa hadapan Manda. Manda dalam keadaan limbung memutuskan untuk minggat bersama Mario.

Semasa Manda ulang tahun, Mario mengajaknya pergi ke pantai. Suasana yang begitu romantik berakhir dengan terenggutnya kegadisan Manda. Akhirnya Paramita kembali ke rumah, namun ia merasa terdapat sesuatu dalam dirinya. Manda hamil dan bergegas mencari Mario, namun tidak menemui Mario. Mengetahui putrinya hamil, Fajar pun tergoncang dan meninggal.

Pemeran[sunting | sunting sumber]