Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia
المجلس الأعلى الإندونيسي للدعوة الإسلامية
Kerangka
Jenis/bentuk sahLembaga
TujuanKeagamaan Islam; dakwah, pendidikan
Laman sesawangdewandakwah.com
Sejarah
Dibentuk26 Februari 1967
PengasasMohammad Natsir; Mohammad Rasjidi; Buchari Tamam; Nawawi Duski; Hasan Basri
Pengurusan
Ketua UmumDr. Adian Husaini, M.Si.
Lokasi
Peta dunia
Daerah pengaruh
Map
Ibu pejabatJakarta, Indonesia
Lokasi
Koordinat6°11′3.703″S 106°50′41.41″E Sunting ini di Wikidata
Kawasan perkhidmatanIndonesia
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia (DDII) ialah pertubuhan Islam Sunni di Indonesia yang bertujuan dakwah.[1] Pertubuhan ini dianggap sebagai salah satu pertubuhan dakwah paling terkemuka di Indonesia moden.[2]

Profil[sunting | sunting sumber]

Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia (disingkat: Dewan Da'wah) didirikan pada 26 Februari 1967. Para pengasasnya ialah tokoh-tokoh Islam terkemuka di Indonesia, yang juga para pengasas bangsa (founding fathers), seperti Mohammad Natsir (Perdana Menteri pertama Negara Kesatuan Republik Indonesia), Mr. Mohammad Roem (Menteri Luar Negeri RI, dan penandatangan Perjanjian Roem-Van Roejen), Mr. Sjafroedin Prawiranegara (Presiden Pemerintahan Darurat Republik Indonesia dan Gabenor Bank Indonesia pertama), Prof. Dr. HM Rasjidi (Menteri Agama pertama RI, yang memimpin Kementerian Agama), Mr. Burhanuddin Harahap (Perdana Menteri RI ke-9), Prawoto Mangkusasmito (Ketua Parti Islam Masyumi terakhir), Prof. Kasman Singodimedjo (Pendakwa Agung Pertama), dan sebagainya.[3]

Dalam usianya yang ke-54 tahun, di tahun 2021, Dewan Da'wah telah mempunyai perwakilan di 32 provinsi dan lebih dari 200 daerah peringkat II di Indonesia. Kini, ribuan dai Dewan Da'wah aktif berdakwah di seluruh pelosok Indonesia; baik di bandar-bandar mahupun di daerah-daerah pedalaman. Sekitar 600 dai mendapatkan ‘mukafaah' (insentif) bulanan secara rutin dari Dewan Da'wah pusat. Ratusan lagi dibiayai dakwah mereka oleh beberapa Dewan Da'wah daerah.

Terdapat sekitar 800 masjid yang telah didirikan di Dewan Da'wah, tersebar di seluruh pelosok Nusantara. Semasa ini keluarga besar Dewan Da'wah menguruskan ribuan pondok pesantren, sekolah, dan kolej. Pada kepengurusan Dewan Da'wah masa khidmat 2020-2025 dibentuk tiga bidang khusus yang menangani dan penjalinan tiga aci dakwah, iaitu masjid, kampus, dan pondok pesantren.

Kampus utama Dewan Da'wah, yakni Sekolah Tinggi Ilmu Dakwah (STID) Mohammad Natsir, telah meluluskan sekitar 600 alumni. Mereka berkiprah dalam bidang dakwah di pelbagai pelosok Nusantara. Disamping itu, tahun 2020 ini, Dewan Da'wah juga telah menubuhkan 16 Kampus Akademi Dakwah Indonesia (ADI) di 23 bandar/kabupaten.

Dewan Da'wah juga dikenal dengan Program Kaderisasi Seribu Ulama (PKSU) yang awalnya bekerjasama dengan Badan Amil Zakat Kebangsaan (Baznas). Program ini telah melahirkan puluhan dortor dan ratusan master, dalam pelbagai bidang keilmuan. Banyak diantara mereka yang telah berkiprah dalam bidang pendidikan dan pemikiran Islam, seperti Dr. Tiar Anwar Bahtiar, Dr. Dinar Dewi Kania, Dr. Ujang Habibie, Dr. Ahmad Alim, Dr. Imam Zamroji, Dr. Budi Handrianto, dan sebagainya.

Sejak didirikan tahun 1967 sehingga kini, Mohammad Natsir dan Dewan Da'wah telah menghantar dan memberikan cadangan kepada ribuan pelajar yang menimba ilmu di Timur Tengah, Amerika, Eropa, dan Malaysia. Para kader Dewan Da'wah itu – atau para kader Mohammad Natsir itu -- masih banyak yang aktif berkiprah di tengah masyarakat, baik sebagai pensyarah, politik, guru, mahupun pimpinan Lembaga Pendidikan Islam.

Semasa ini, Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia beribu di Bangunan Menara Dakwah, yang terletak di pusat bandar Jakarta, di Jalan Kramat Raya 45. Bangunan sembilan tingkat ini boleh dikatakan sebagai bangunan dakwah tertinggi di Jakarta. Nama “Bangunan Menara Da'wah” diberikan oleh KH Ali Yafie yang pernah menjadi Rois Am Nahdlatul Ulama. Bangunan ini dimanfaatkan untuk perkantoran Dewan Da'wah, ruang kuliah STID Mohammad Natsir, perpustakaan, pusat multimedia, dan sebagainya.

Perpustakaan Dewan Da'wah mempunyai pelbagai koleksi yang unik. Diantaranya ialah Ruang khusus koleksi peribadi Prof. HM Rasjidi. HM Rasjidi ialah Menteri Agama pertama RI dan sekali gus dikenal sebagai salah satu cendekiawan hebat yang pernah menjadi pengajar di McGill University di tahun 1960-an. HM Rasjidi dikenal sangat kritikal terhadap pemikiran para orentalis, walaupun gelar doktor diraihnya dari Sorbonne University di bawah bimbingan orientalis terkemuka, Louis Massignon.

Dewan Da'wah telah mempunyai Lembaga Amil Zakat Kebangsaan (LAZNAS) Dewan Da'wah, dengan perwakilan di 14 provinsi. Semuanya telah disahkan oleh Kementerian Agama. LAZNAS Dewan Da'wah kini tergabung dalam penyelarasan pertubuhan Zakat Ormas Islam, bersama Lembaga zakat NU, Muhammadiyah, Hidayatullah, Persatuan Islam, Wahdah Islamiyah, dan al-Irsyad al-Islamiyah. LAZNAS Dewan Da'wah juga menjadi ahli Forum Zakat Kebangsaan (FOZ). Di Asia Tenggara dan Internasional, LAZNAS Dewan Da'wah tergabung dalam South East Asia Humanitarian Forum dan Forum NGO Islam peringkat dunia yang berpusat di Turki. Forum ini beranggotakan 350 NGO dari 65 negara. Di forum ini, LAZNAS Dewan Da'wah duduk sebagai auditing board member.

Disamping itu, Dewan Da'wah juga secara rasmi menubuhkan Badan Wakaf Dewan Da'wah, yang telah mendapatkan pengesahan Badan Bawaf Indonesia (BWI) untuk menganjurkan wakaf barang dan tunai. Badan wakaf ini sangat strategik, sebab kini Dewan Da'wah mendapatkan amanah untuk menguruskan ratusan aset-aset wakaf yang tersebar di seluruh Indonesia.

Sejak puluhan tahun lalu, Dewan Da'wah juga menjalin kerjasama dengan sejumlah lembaga Islam internasional seperti Rabithah Alam Islamy di Mekkah, al-Haiah Khairiyah al-Islamiyah Kuwait, Jawatankuasa Penyelarasan Amal Islamy—Pertubuhan Persidangan Islam Jeddah, International Islamic Council for Da'wah and Relief (IICDR) Kairo, Haiah al-Ighatsah al-Islamiyah al-Alamiyah Jeddah, RISEAP Kuala Lumpur dan sebagainya.

Semasa ini, Dewan Da'wah juga masih menjadi ahli Rabithah Alam Islami di Makkah, International Islamic Charitable Organization (IICO) di Kuwait, dan Muzadhomah ad-Da'wah wal-Ighatsah al-Alamiyah di Cairo. Juga, Dewan Da'wah menjadi partnership dari Zakat House Kuwait dan al-Syaikh Abdullah an-Nury Foundation Kuwait.

Sejak 1967, sudah setengah abad lebih, Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia berkiprah dalam dakwah Islam di Indonesia. Selama itu, Dewan Da'wah dipimpin tokoh-tokoh hebat: Dr. Mohammad Natsir, Prof. Dr. HM Rasjidi, Dr. Anwar Haryono, H. Affandi Ridwan, HM Cholil Badawi, H. Hussein Umar, H. Syuhada Bahri, dan H. Mohammad Siddiq. Mula 22 Oktober 2020, amanah kepemimpinan itu dilimpahkan kepada Dr. Adian Husaini.

Sejak berdirinya, Dewan Da'wah memutuskan untuk melakukan aktiviti politik melalui dakwah Islamiyah, sebagaimana digariskan oleh Mohammad Natsir, iaitu: “Kita berpolitik dengan dakwah”. Kerana itu, Dewan Da'wah memutuskan untuk menekuni bidang dakwah dan mengambil jarak yang sama dengan semua kuasa politik yang memperjuangkan aspirasi umat Islam dan memperjuangkan kokohnya Negara Kesatuan Republik Indoensia.

Dan pada usianya yang ke-54 tahun, Dewan Da'wah semakin mengokohkan diri sebagai pertubuhan yang bergerak di bidang dakwah dan pendidikan di Indonesia, dengan mengutamakan tiga aci dakwah, yatu: Pesantren, Masjid, dan Kampus. Alamat pejabat: Jalan Kramat Raya 45 Jakarta Pusat. Telpon: +6221-3909059.

Landasan kebijaksanaan[sunting | sunting sumber]

ADewan Dakwah yang dikukuhkan kewujudannya melalui Akta Notaris Syahrim Abdul Manan No. 4, tertanggal 9 Mei 1967, melandaskan kebijaksanaannya kepada empat hal:

 1. Yayasan Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia berdasarkan taqwa dan keridhaan Allah.
 2. Dalam mencapai maksud dan tujuannya, Dewan Dakwah mengadakan kerja sama yang rapat dengan badan-badan dakwah yang telah terdapat di seluruh Indonesia.
 3. Dalam hal yang bersifat kontroversi (saling bercanggah) dan dalam usaha melicinkan jalan dakwah, Dewan Da'wah bersikap mengelak dan atau mengurangi pertikaian paham antara penyokong dakwah, istimewa dalam melaksanakan tugas dakwah.
 4. Di mana perlu dan dalam keadaan membenarkan, Dewan Dakwah dapat persembahan mengisi kekosongan, antara lain menciptakan suatu usaha berbentuk atau bersifat dakwah, usaha mana sebelumnya belum pernah diadakan, seperti mengadakan juruterbang projek dalam bidang dakwah.

Musyawarah alim ulama juga merumuskan program kerja sebagai penjabaran dari landasan kebijaksanaan di atas. Program kerja tiga seksyen itu ialah sebagai berikut:

 1. Mengadakan latihan-latihan atau membantu mengadakan latihan bagi muballighin dan calon-calon muballighin.
 2. Mengadakan research (kajian) atau membantu mengadakan kajian, yang hasilnya dapat segera dimanfaatkan bagi kelengkapan usaha para muballighin pada umumnya.
 3. Menyebarkan aneka macam penerbitan, antara lain buku-buku, risalah, dan atau siaran lain yang terutamanya ditujukan untuk memperlengkapi para muballighin dengan ilmu pengetahuan, baik ilmu agama mahupun ilmu pengetahuan umum lainnya, guna meningkatkan mutu dan hasil dakwah. Usaha ini diharapkan dapat mengisi kekosongan-kekosongan di bidang lektur, yang khusus diperlukan dalam masyarakat.

Penyelia[sunting | sunting sumber]

Pertama kali kepengurusan Dewan Dakwah Islam Indonesia (DDII) sebagai berikut:

 • Ketua: Mohammad Natsir
 • Timbalan Ketua: Dr. H.Mohammad Rasjidi
 • Setiausaha: H. Buchari Tamam
 • Setiausaha II: H. Nawawi Duski
 • Bendahara: H. Hasan Basri
 • Ahli: K.H. Taufiqurrahman
  Mochtar Latitud
  H. Zainal Abidin Ahmad
  Prawoto Mangkusasmito
  H. Mansur Daud Datuk Palimo Kajo
  Prof. Osman Raliby
  Abdul Hamid[4]

Ketua Umum DDII untuk tempoh tahun 2020 - 2025 ialah Dr. Adian Husaini, M.Si.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ von der Mehden, Fred R. (1 December 2014). "Saudi Religious Influence in Indonesia". Middle East Institute. Dicapai pada 24 July 2017.
 2. ^ "Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia". BrillOnline Reference Works. Dicapai pada 24 July 2017.
 3. ^ 70 tahun H. Buchari Tamam: menjawab panggilan risalah (dalam bahasa Indonesia). Media Da'wah. 1992.
 4. ^ https://dewandakwahlampungselatan.wordpress.com/about/sejarah-dewan-dawah-islamiyah-indonesia/
 5. ^ "Salinan arsip". Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-08-13. Dicapai pada 2020-09-14.

Bacaan Lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]