Dáil Éireann

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Dewan Rendah Ireland)
Jump to navigation Jump to search
Dewan Rendah Ireland
ديوان رندە أيرلندا
Dáil Éireann
Oireachtas logo.svg
Dail ke-31
Jenis
Jenis
Kepimpinan
Ketua Majlis (Ceann Comhairle)
Seán Barrett (FG)
sejak 9 Mac 2011
Ketua Whip Kerajaan
Paul Kehoe (FG)
sejak 9 Mac 2011
Struktur
Ahli 166
Komposisi terkini kerusi di Dáil Éireann
Kumpulan politik

Kerajaan campuran:

Parti pembangkang

Pengerusi

Pilihan raya
Pilihan raya terakhir
25 Februari 2011
Tempat persidangan
Kamar Dáil di Dewan Leinster
Kamar Dáil
Dewan Leinster, Dublin
Laman sesawang
www.oireachtas.ie
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Dewan Rendah Ireland merupakan dewan rendah bagi parlimen Ireland (Oireachtas) dan dewan kedua selepas Seanad Éireann (Seanad Éireann).[1] Ia dipilih secara langsung sekurang-kurangnya sekali pada setiap lima tahun di bawah sistem perwakilan berkadar dengan cara sistem satu undi boleh pindah (STV). Bidang kuasa dewan ini adalah sama dengan negara yang mengamalkan sistem berparlimen dwidewan yang lain. Tertakluk kepada had yang dikenakan oleh Perlembagaan Ireland, dewan ini mempunyai kuasa untuk meluluskan mana-mana undang-undang yang dikehendaki serta mencalonkan dan membuang Taoiseach (ketua kerajaan). Sejak tahun 1922, ia telah memenuhi di Dewan Leinster di Dublin.

Keanggotaan[sunting | sunting sumber]

Dewan Leinster di Dublin.

Dewan Rendah Ireland terdiri daripada 166 ahli. Ahli-ahli dipilih secara langsung sekurang-kurangnya sekali pada setiap lima tahun oleh rakyat Republik Ireland di bawah sistem perwakilan berkadar yang dikenali sebagai sistem satu undi boleh pindah. Keahlian "Dáil" ini adalah terbuka kepada warganegara yang berumur 21 dan ke atas. Seseorang anggota Dáil dikenali sebagai Teachata Dála, TD atau Timbalan.

Pengundi Dáil terdiri daripada warganegara Ireland dan United Kingdom berusia lebih 18 tahun yang berdaftar untuk mengundi di Republik Ireland. Menurut Perlembagaan Ireland, pilihan raya umum untuk Dewan Rendah perlu diadakan sekali dalam setiap tujuh tahun, tetapi had lima tahun ditetapkan oleh statut.

Sistem pengundian STV secara umumnya menghasilkan perwakilan berkadar di Dewan Rendah. Saiz kecil kawasan pilihanraya yang digunakan, walau bagaimanapun, memberikan kelebihan yang kecil kepada parti yang besar. Sejak 1990-an, kerajaan campuran telah wujud di negara ini. Sebelum tahun 1989, hanya terdapat satu parti yang memerintah kerajaan iaitu Fianna Fail.

Ahli Dail ke-31 (terkini)[sunting | sunting sumber]

Ireland
Coat of arms of Ireland

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
Republik IrelandNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Taburan kerusi semasa[sunting | sunting sumber]

Parti Kerusi
Fine Gael 74
Parti Pekerja 38
Fianna Fail 19
Sinn Fein 14
Bebas 15
Pakatan Keuntungan Sebelum Rakyat 2
Parti Sosialis 2
Kumpulan Tindakan Penganggur dan Pekerja 1
Ceann Comhairle 1

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Artikel 15.1.2 Perlembagaan Ireland mengatakan: "The Oireachtas shall consist of the President and two Houses, viz.: a House of Representatives to be called Dáil Éireann and a Senate to be called Seanad Éireann."

Pautan luar[sunting | sunting sumber]