Dewan Undangan Negeri Australia Barat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Use Australian English

Dewan Undangan
Jata
Jenis
Jenis
Sejarah
Diasaskan1890
Kepimpinan
Peter Watson, Buruh
sejak 11 Mei 2017
Struktur
Ahli59
2018.06.23 Western Australian Legislative Assembly - Composition of Members.svg
Kumpulan politik
Kerajaan
     Buruh (40)
Pembangkang
     Liberal (14)
Crossbench
     National (5)
Tempat persidangan
250px
Legislative Assembly Chamber
Parliament House, Perth
Western Australia, Australia
parliament.wa.gov.au/webcms/webcms.nsf/scrAssemblyWelcome
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Dewan Perundangan Australia Barat, atau rumah bawah tanah, adalah salah satu daripada dua dewan Parlimen Australia Barat, sebuah negara Australia. Parlimen duduk di Rumah Parlimen di ibu negara Australia Barat, Perth.

Dewan Undangan hari ini mempunyai 59 orang ahli, yang dipilih selama empat tahun dari daerah pilihanraya tunggal. Ahli dipilih menggunakan sistem pengundian istimewa . Seperti semua negeri dan wilayah Australia yang lain, pengundian adalah wajib bagi semua warganegara Australia atas umur pengundian yang sah 18 tahun.

Peranan dan operasi[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan undang-undang di Barat Australia dimulakan di Dewan Undangan. Parti atau gabungan yang boleh memberi arahan majoriti dalam Dewan Undangan dijemput oleh Gabenor untuk membentuk kerajaan. Parti atau pemimpin gabungan itu, sebaik sahaja mengangkat sumpah, kemudiannya menjadi Perdana Australia Barat, dan satu pasukan pemimpin ini, memilih gabungan itu (sama ada mereka berada di dalam Dewan Undangan atau dalam parti atau Majlis Undangan) kemudiannya boleh mengangkat sumpah sebagai menteri bertanggungjawab untuk pelbagai portfolio. Sebagai parti politik Australia secara tradisional mengundi sepanjang garis parti, kebanyakan undang-undang yang diperkenalkan oleh parti pemerintah akan melalui Dewan Perhimpunan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Australia Barat, 1896

Dewan Undangan adalah badan perundangan pertama yang dipilih di Australia Barat, yang telah diwujudkan pada tahun 1890, ketika Australia Barat memperoleh pemerintahan mandiri. Ia pada mulanya terdiri daripada 30 ahli, yang semuanya dipilih, walaupun hanya pemilik tanah lelaki boleh mengundi. Ini menggantikan sistem di mana Gabenor bertanggungjawab untuk hal-hal perundangan, dengan hanya Dewan Undangan yang dilantik untuk membimbingnya.

Kekuatan diberikan kepada semua lelaki dewasa pada tahun 1893, walaupun orang asli Australia dikecualikan secara khusus. Wanita memperoleh hak untuk mengundi pada tahun 1899, menjadikan Australia Barat yang kedua di tanah jajahan Australia (di belakang Australia Selatan) berbuat demikian. Pada tahun 1921, Edith Cowan menjadi wanita pertama yang dipilih untuk parlimen di mana saja di Australia apabila dia memenangi kerusi Dewan Undangan Persekutuan Perth untuk Parti Nasionalis.

Pengedaran dan pembaharuan pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Selama bertahun-tahun, Australia Barat menggunakan sistem pilihan raya zon untuk kedua-dua rumah parlimen. Dalam kebanyakan bidang kuasa Australia, setiap pengundi negara mewakili jumlah pengundi yang hampir sama. Walau bagaimanapun, di Australia Barat, sehingga tahun 2008 seorang MP mewakili 28,519 pengundi di lebih besar Perth (wilayah Skim Wilayah Metropolitan) atau 14,551 pengundi negara. [1] Pada banci 2006 yang diambil pada 8 Ogos 2006, 73.76% penduduk Australia Barat tinggal di dan sekitar Perth, [2] tetapi hanya 34 dari 57 Dewan Undangan DPRD Barat Australia, yang mewakili 60% daripada jumlah keseluruhan, terletak di rantau metropolitan. Terdapat sokongan kuat dari masa ke semasa di beberapa pihak untuk prinsip satu undi, satu nilai, terutamanya dari Parti Buruh yang berada dalam kelemahan tertentu di bawah sistem. Sehingga tahun 2005, pembaharuan telah berjalan secara beransur-an - perubahan yang paling dramatik telah berlaku dengan penguatkuasaan Akta Daerah Pemilihan 1947 dan Akta Pindaan (Pembaharuan Pilihan Raya) 1987, yang kemudiannya menaikkan bilangan kerusi metropolitan dari 29 hingga 34. [3]

Berkuatkuasa pada 20 Mei 2005, Akta Pemilihan dan Pemansuhan Pemilihan 2005 (No.1 tahun 2005) telah menghapuskan perbezaan negara-metropolitan untuk Dewan Undangan, tetapi semua tempat duduk tetap sehingga pilihan raya berikutnya pada 6 September 2008. Pengagihan semula kerusi yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pemilihan Australia Barat pada 29 Oktober 2007 menempatkan 42 kerusi di Perth dan 17 di negara ini, dengan variasi ± 10% daripada penduduk purata yang biasanya dibenarkan. Satu-satunya perbezaan bagi kerusi luar bandar ialah mana-mana kerusi dengan keluasan 100,000 kilometer persegi (38,610 bt2) atau lebih besar (iaitu, 4% daripada kawasan tanah Negeri) mungkin mempunyai variasi + 10% -20% dari purata, menggunakan populasi diselaraskan berdasarkan kawasan tempat duduk dalam kilometer persegi. [4]

Pengagihan kerusi dewan semasa[sunting | sunting sumber]

[5] </br> 30 undi sebagai majoriti dikehendaki meluluskan undang-undang.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Western Australian Electoral Commission (30 September 2007). "September enrolment statistics" (PDF). Diarkib daripada yang asal (PDF) pada 22 Julai 2008. Dicapai pada 15 Januari 2008.
  2. ^ Templat:Census 2006 AUS

    * Templat:Census 2006 AUS
  3. ^ Templat:Cite hansard
  4. ^ http://www.austlii.edu.au/au/legis/wa/num_act/eaara20051o2005296/s4.html
  5. ^ "WA Election 2017". Australian Broadcasting Corporation. 17 Mac 2017.

Templat:Members of the Parliament of Western Australia Templat:Government of Western Australia