Dewan Undangan Queensland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Use DMY dates

Dewan Undangan Negeri
Jata
Jenis
Jenis
Sejarah
Diasaskan1859; 160 tahun yang lalu (1859)
Kepimpinan
Curtis Pitt, Buruh
sejak 13 February 2018
Yvette D'Ath, Buruh
sejak 11 Disember 2017
Jarrod Bleijie, LNP
sejak 15 Disember 2017
Struktur
Ahli93
Queensland Parliament Composition.svg
Kumpulan politik
Kerajaan (48)

Opposition (38)

Crossbench (7)

Pilihan raya
Pilihan raya terakhir
25 November 2017
Pilihan raya seterusnya
31 Oktober 2020
Tempat persidangan
Chamber of the Queensland Legislative Assembly.JPG
Legislative Assembly Chamber,
Parliament House, Brisbane,
Queensland, Australia
www.parliament.qld.gov.au
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Dewan Undangan Queensland (Bahasa Inggeris: Queensland Legislative Assembly) adalah dewan tunggal Parlimen Queensland. Pilihan raya diadakan setiap empat tahun. Pengundian adalah melalui bentuk pengundian penuh pilihan untuk sistem undi alternatif. Majelis itu mempunyai 93 ahli, yang telah menggunakan surat MP selepas nama mereka sejak tahun 2000 (sebelum ini mereka diberi nama MLA).

Terdapat kira-kira penduduk yang sama di setiap pengundi; Walau bagaimanapun, perkara ini tidak selalu berlaku (contohnya sistem Pelaporan yang digelar Bjelkemander). Perhimpunan pertama kali duduk pada bulan Mei 1860 dan menghasilkan Hansard pertama Australia pada bulan April 1864.

Berikutan keputusan pilihan raya 2015, pindaan yang berjaya ke atas tindakan pilihan raya pada awal 2016 termasuk: menambah empat kerusi parlimen tambahan dari 89 hingga 93, berubah dari pengundian keutamaan pilihan ke pengundian penuh keutamaan, dan berpindah dari tempoh tiga tahun tanpa syarat tempoh empat tahun yang ditetapkan. [1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1860-1948[sunting | sunting sumber]

Pada mulanya, Dewan Undangan adalah dewan rendah dalam parlimen bicameral bergaya Barat yang tipikal. Dewan atas adalah Majlis Perundangan, ahli-ahlinya yang dilantik untuk kehidupan oleh kerajaan pada hari itu. Sidang pertama, pada bulan Mei 1860, telah diadakan di barak nafas lama yang telah ditukar di Queen Street.[2] Ia terdiri daripada 26 ahli dari 16 pemilih, hampir separuh daripada mereka adalah pastoral atau setinggan. Sesi awal menangani isu tanah, buruh, keretapi, kerja awam, imigresen, pendidikan dan penemuan emas.[2]

Pada bulan April 1864, Hansard pertama Australia dihasilkan. Ia adalah Hansard kedua yang dibuat dalam Komanwel, selepas Nova Scotia pada tahun 1855. [2] Tahun itu juga menyaksikan bilangan ahli meningkat kepada 32, dan pada tahun 1868-apabila lebih banyak pengagihan semula berlaku - jumlahnya meningkat kepada 42. Ahli-ahli tidak dibayar sehingga 1886, dengan berkesan tidak termasuk kelas pekerja dari politik negara. [2]

Majelis itu dipilih di bawah sistem 'pertama-lalu-jawatan' (kemajmukan) 1860 hingga 1892. Sejak itu hingga 1942 satu bentuk pengundian keutamaan yang luar biasa yang disebut 'undi kontingen' telah digunakan. Ini diperkenalkan oleh kerajaan konservatif untuk menghalang Parti Buruh yang muncul dari mendapatkan kerusi dengan sokongan minoriti. [3]

Pada tahun 1942 sistem kemajmukan telah diperkenalkan semula. Kerajaan Buruh berkuasa telah melihat penurunan undi pada tahun 1940-an dan cuba membahagikan pembangkang. Pada tahun 1962, ia telah digantikan dengan pengundian keutamaan penuh, memandangkan konservatif pihak berkuasa mahu memanfaatkan perpecahan dalam Buruh. Pada tahun 1992, ini telah ditukar kepada sistem keutamaan pilihan yang sedang digunakan. [3]

Selepas tahun 1912, pemilih dipilih hanya ahli tunggal ke Dewan. [3] Pada tahun 1922, Majlis Perundangan telah dimansuhkan, dengan bantuan ahli-ahli yang dikenali sebagai "skuad bunuh diri", yang dilantik khas untuk mengundi kebuk keluar dari kewujudan. Ini meninggalkan Queensland dengan parlimen dewan tunggal—kini satu-satunya negeri Australia dengan susunan ini.

"Gerrymander" di Queensland 1948-1989[sunting | sunting sumber]

Dari tahun 1948 hingga pembaharuan berikutan penghujung era Bjelke-Petersen, Queensland menggunakan sistem pengundian elektoral yang ditapis oleh kerajaan hari ini untuk memaksimumkan sokongan pengundi sendiri dengan mengorbankan pembangkang. Ia telah dipanggil satu bentuk gerrymander, namun ia lebih tepat disebut sebagai pemilihan pelaporan. Dalam gerrymander klasik, sempadan pilihan raya ditarik untuk mengambil kesempatan daripada poket penyokong yang diketahui dan untuk mengasingkan kawasan pengundi pembangkang supaya memaksimumkan bilangan kerusi untuk kerajaan untuk bilangan undi yang diberikan dan menyebabkan sokongan pembangkang menjadi "sia-sia "dengan memberi tumpuan kepada penyokong mereka dalam jumlah yang lebih sedikit pengundi.

The Queensland "gerrymander", yang pertama kali diperkenalkan oleh kerajaan Parti Buruh (ALP) Ned Hanlon pada tahun 1949 menggunakan satu siri zon pemilihan berdasarkan jarak mereka dari Brisbane.

Pada mulanya Queensland dibahagikan kepada tiga zon-zon metropolitan (Brisbane), zon bandar provinsi (yang juga termasuk kawasan luar bandar di sekitar bandar-bandar provinsi) dan zon luar bandar. Walaupun bilangan pemilih dalam setiap kerusi di zon hampir sama, terdapat banyak variasi dalam bilangan pemilih antara zon. Oleh itu, pengundi di zon terpencil mungkin mempunyai hanya sedikit sebanyak 5,000 pemilih, manakala tempat duduk di zon metropolitan mungkin mempunyai sebanyak 25,000. Dengan menggunakan sistem ini, kerajaan Buruh mampu memaksimumkan undiannya, terutama di pangkalan kuasa zon bandar provinsi.

Dengan perpecahan dalam parti pada akhir 1950-an, ALP kehilangan pejabat dan kerajaan Gabungan konservatif yang diketuai oleh Parti Negara (kemudian Parti Kebangsaan) di bawah Frank Nicklin berkuasa, yang, seperti yang dibincangkan di atas, mula-mula mengubah suai sistem pengundian untuk memperkenalkan keutamaan mengundi, untuk mengambil kesempatan daripada perpecahan Buruh. Ia juga memisahkan bandar-bandar wilayah dari kawasan pedalaman mereka. Kawasan lapang telah ditambahkan ke zon luar bandar, di mana kerusi Parti Negara baru dicipta.

Apabila bahagian-bahagian di ALP mereda pada awal 1970-an, dan ketegangan dalam gabungan konservatif berkembang, (dengan itu mengurangkan kelebihan yang diperolehi dengan menggunakan pengundian keutamaan), kerajaan konservatif, yang sekarang dipimpin oleh Joh Bjelke-Petersen, mengubahsuai sistem zon untuk menambah zon keempat-zon terpencil, terdiri daripada tempat duduk dengan pemilih yang lebih sedikit. Oleh itu, kerajaan konservatif dapat mengasingkan sokongan Buruh di bandar-bandar provinsi dan memaksimumkan asas tenaga pedalaman sendiri. Rata-rata, Parti Negara hanya memerlukan 7,000 undi untuk memenangi kerusi, berbanding 12,800 untuk kerusi Buruh biasa.

Perpindahan kerajaan Gabungan juga disebabkan oleh perubahan sosio-ekonomi dan demografi yang berkaitan dengan mekanisasi ladang dan perbandaran yang menyebabkan penduduk kelas pekerja dari pengundi luar bandar dan terpencil ke bandar-bandar.

Menjelang akhir 1980-an, kemelesetan politik Parti Nasional, bersama-sama dengan pertumbuhan pesat di tenggara Queensland bermakna bahawa sistem zon tidak lagi dapat menjamin kemenangan konservatif.

Di samping itu, pada tahun 1988 Kerajaan Buruh Persekutuan mengadakan empat pungutan suara perlembagaan—salah satunya adalah untuk menerima pakai sistem pilihan raya adil di seluruh Australia. Walaupun pungutan suara itu tidak berjaya, ia meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap isu itu. Organisasi bukan partisan kepentingan awam, Warga untuk Demokrasi, melobi secara meluas pihak Liberal dan Parti Buruh untuk menghapuskan gerrymander dan menjadikannya isu utama dalam memimpin ke pemilihan 1989 Queensland.

Walaupun terdapat penggabungan, Buruh jarang dapat memperoleh peratusan yang lebih tinggi daripada undi daripada Gabungan untuk kebanyakan tempoh ini.

1989-sekarang[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1989 Buruh memenangi kerajaan, menjanjikan untuk melaksanakan cadangan Fitzgerald Enquiry ke korupsi polis, termasuk penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Pilihan Raya dan Pentadbiran (EARC). EARC mencadangkan penghapusan sistem zon yang memihak kepada satu "undian diubah suai, satu nilai" sistem. Di bawah cadangan ini, kemudiannya diterima pakai, kebanyakan pengundi terdiri daripada kira-kira bilangan pemilih yang sama, tetapi dengan toleransi yang lebih besar untuk pemilih yang kurang dibenarkan dalam bilangan pengundi terpencil yang terhad. Pelan ini masih digunakan hari ini, dengan 40 kerusi yang dipertandingkan di Brisbane dan 49 di seluruh negara.

Orang termuda yang pernah dipilih untuk Dewan Undangan Queensland ialah Lawrence Springborg, bekas Menteri Sumber Asli dan Pemimpin Pembangkang . [4] Pada tahun 1989, beliau memasuki parlimen berusia 21 tahun.

Dewan Parlimen[sunting | sunting sumber]

Perhimpunan Perundangan Queensland terletak di Dewan Parlimen di daerah perniagaan pusat Brisbane. Bangunan itu telah siap pada tahun 1891. Dewan rumah yang lebih rendah dihiasi hijau gelap dalam gaya Westminster tradisional. Ruang itu sekali memaparkan meja tengah yang membahagikan dua deretan bangku tinggi di setiap sisi. Bilik kini dikonfigurasikan dalam bentuk U jauh dari kerusi Pembicara dengan tiga baris bangku yang mempunyai meja dan mikrofon mereka sendiri. [5]

Pengagihan kerusi[sunting | sunting sumber]

Sehingga Februari 2019, pengagihan kerusi adalah:

  • 47 undi sebagai majoriti dikehendaki meluluskan perundangan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Electoral Law Ructions in the Queensland Parliament". Antony Green's Election Blog. 21 April 2016. Diarkibkan daripada asal pada 1 March 2017. Dicapai 28 May 2016. 
  2. ^ a b c d Armstrong, Lyn (1997), "'A somewhat rash experiment':Queensland Parliament as a microcosm of society", dalam Shaw, Barry, Brisbane:Corridors of Power, Papers, 15, Brisbane: Brisbane History Group Inc, m/s. 54–55, ISBN 0-9586469-1-0 
  3. ^ a b c Wanna, John (2003). "Queensland". dalam Moon, Campbell; Sharman, Jeremy. Australian Politics and Government: The Commonwealth, the States and Territories. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. m/s. 93–94. ISBN 0-521-82507-5. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 January 2016. Dicapai 15 November 2011. 
  4. ^ "Bligh calls early Queensland election". The Courier-Mail. News Limited. 22 February 2009. Dicapai 15 November 2011. 
  5. ^ Wanna, John; Tracy Arklay (2010). The Ayes Have it: The History of Queensland Parliament 1957–1989. Canberra: ANU E Press. m/s. 9. ISBN 978-1-921666-30-8. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 March 2018. Dicapai 15 November 2011. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Members of the Parliament of Queensland Templat:Government of Queensland