Pergi ke kandungan

Dinasti Nanda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Empayar Nanda
tidak diketahui; antara abad kelima atau pertengahan abad keempat SM–s. 322 SM
Keluasan mungkin wilayah Empayar Nanda di bawah pemerintah terakhir Dhana Nanda (s. 325 SM).[1]
Keluasan mungkin wilayah Empayar Nanda di bawah pemerintah terakhir Dhana Nanda (s. 325 SM).[1]
Ibu negaraPataliputra
Agama
Hinduisme
Buddhisme
Jainisme[2]
KerajaanMonarki
Maharaja 
Era SejarahIndia Zaman Besi
• Didirikan
tidak diketahui; antara abad kelima atau pertengahan abad keempat SM
• Dibubarkan
s. 322 SM
Didahului oleh
Diganti oleh
Dinasti Shishunaga
Mahajanapada
Empayar Maurya
Sekarang sebahagian dariBangladesh
India
Nepal

Dinasti Nanda ialah sebuah pemerintahan yang menguasai bahagian utara subbenua India ketika abad keempat SM, dan mungkin abad kelima SM juga. Masyarakat Nanda menggulingkan Dinasti Shaishunaga di Magadha di timur India lalu meluaskan pengaruh hingga sebahagian besar utara India. Sumber-sumber purba memberi pelbagai versi berkenaan nama-nama raja Nanda serta tempoh pemerintahan, tetapi berdasarkan rujukan tradisi Buddha Mahavamsa, mereka memerintah pada sekitar 345–322 SM meskipun beberapa teori menetapkan permulaan pemerintahan pada abad kelima SM.

Sejarawan moden lazimnya menetapkan pemerintah Gangaridai dan Prasii yang disebut dalam rujukan Yunani-Rom purba sebagai seorang raja Nanda. Perekod sejarah Alexander Agung yang menceroboh barat laut India pada 327–325 SM, mencirikan baginda sebagai seorang raja yang kuat tenteranya. Hal ini menyebabkan Alexander terpaksa berundur dari India tanpa mengisytiharkan sebarang perang terhadapnya.

Empayar Nanda dibina di atas kejayaan Dinasti Haryanka and Shaishunaga, dan memiliki sistem pemerintahan yang lebih terpusat. Sumber-sumber purba mengiktiraf mereka kerana mengumpul kekayaan besar yang mungkin terbit daripada sistem mata wang dan percukaian baharu. Teks-teks purba juga menyatakan bahawa Nanda adalah kurang popular akibat kadar kelahiran rendah, percukaian melampau dan sikap kurang beradab. Raja Nanda terakhir digulingkan Chandragupta Maurya yang menubuhkan Empayar Maurya serta mentornya Chanakya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Schwartzberg, Joseph E. (1978). A Historical atlas of South Asia. Chicago: University of Chicago Press. m/s. 145, map XIV.1 (a). ISBN 0226742210.
  2. ^ M. B. Chande (1998). Kautilyan Arthasastra. Atlantic Publishers. m/s. 313. ISBN 9788171567331. During the period of the Nanda Dynasty, the Hindu, Buddha and Jain religions had under their sway the population of the Empire

Pautan luar[sunting | sunting sumber]