Dong Jiao Zong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Dong Jiao Zong (bahasa Cina: 董敎總) dikenali sebagai Gabungan Persekutuan Pertubuhan Lembaga Sekolah-Sekolah Cina Malaysia[1] merupakan sebuah persatuan yang menguruskan 60 Sekolah Tinggi Persendirian Cina di sekitar Malaysia.

Jiao Zong sudah bertekad untuk "memelihara kebudayaan dan pendidikan Cina dan bekerjasama dengan kerajaan ke arah memajukan lagi pendidikan Cina, di samping menyelesaikan masalah-masalah seperti gaji kecil, dan rasa tidak selamat di kalangan para guru,"

Dong Zong pula yang mewakili ahli jawatankuasa dan pengurusan sekolah tersebut. Pejuang kuat ideolog ini ialah presiden Jiao Zong ketika itu, Lim Lian Geok (kiri), yang merupakan generasi pertama masyarakat Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu. Kebanyakan ahlinya merupakan ahli perniagaan yang membiayai operasi sekolah-sekolah Cina ketika itu, turut menyokong ideologi presiden Jiao Zong ketika itu, Lim Lian Geok, yang merupakan generasi pertama masyarakat Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu, dan seterus mewujudkan pakatan dengan Jiao Zong. Sepertimana yang tercatat dalam manifesto penubuhan Jiao Zong, matlamatnya adalah untuk "memelihara kebudayaan dan pendidikan Cina dan bekerjasama dengan kerajaan ke arah memajukan lagi pendidikan Cina...."[2]

Pada 1987, Dong Jiao Zong mengumpul sokongan di seluruh negara untuk menentang tindakan kerajaan melantik golongan Cina yang tidak tahu berbahasa Mandarin, sebagai kakitangan pentadbiran di sekolah rendah Cina.

Jiao Zong merupakan sebuah persatuan yang memperjuangkan pendidikan bahasa Cina di Malaya. Jiao Zong ditubuhkan sebelum Kemerdekaan Malaysia lagi apabila 6,000 guru yang mengajar di kira-kira 1,200 sekolah Cina di Persekutuan Tanah Melayu, menerima gaji yang kecil di antara $65 hingga $120 sebulan sedangkan guru di sekolah aliran Inggeris dibayar $240 hingga $400.

Jadi, sejak awal penubuhannya lagi, Jiao Zong sudah bertekad untuk "memelihara kebudayaan dan pendidikan Cina dan bekerjasama dengan kerajaan ke arah memajukan lagi pendidikan Cina,...."

Presiden Jiao Zong ketika itu, Lim Lian Geok, yang merupakan generasi pertama masyarakat Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu.[3]

Lim Lian Geok telah menentang usaha menukarkan bahasa pengantar bahasa Mandarin kepada bahasa kebangsaan bagi memboleh mereka menerima bantuan subsidi, prospek pekerjaan yang baik untuk para pelajarnya, dan gaji yang lebih tinggi untuk para gurunya, dengan menggesa semua sekolah terbabit supaya menolak bantuan kerajaan dan terus beroperasi sebagai sekolah swasta. Pertelingkan di antara pemimpin MCA dan Jiao Zong mengenai perkara itu, telah mendapat liputan meluas dalam media berbahasa Cina.

Bertitik-tolak dari situ, Dong Jiao Zong mula mendapatkan sokongan daripada masyarakat Cina, apabila permit mengajar Lim dibatalkan dan kemudian taraf kerakyatannya ditarik balik sehinggalah dia meninggal dunia pada 1985.

Tengkarah[sunting | sunting sumber]

Tuduhan sifat perkauman[sunting | sunting sumber]

Perdana Menteri Malaysia ke-7, Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyifatkan Dong Zong sebagai sebuah "persatuan rasis". Beliau berkata, "Dong Zong ini rasis. Dahulu kita hendak buat Sekolah Wawasan yang menempatkan sekolah Cina, sekolah Tamil dan sekolah kebangsaan dalam satu kampus pun mereka bantah kerana takut anak mereka campur Melayu."[4]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.