Dongmyeong dari Goguryeo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Dongmyeong dari Goguryeo
Tomb of King Tongmyong, Pyongyang, North Korea.jpg
Patung Raja Dongmyeong di Makam Raja Tongmyong di Pyongyang
Pemerintahan37 SM – 19 SM
Diikuti olehYuri dari Goguryeo
Keputeraan58 SM
Kemangkatan19 SM (berumur 39 tahun)
PemakamanPyongyang
PasanganPuan Besar Ye
Soseono
AnakandaLihat bawah
AyahandaHae Mo-su dari Buyeo
BondaPuan Besar Yuhwa
Dongmyeong dari Goguryeo
Chosŏn'gŭlRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
HanchaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
McCune–Reischauer[Tongmyŏng-sŏngwang atau Tongmyŏng-wang] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
Perumian Semakan[Dongmyeong-seongwang atau Dongmyeong-wang] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
Nama lahir
Chosŏn'gŭlRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
HanchaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
McCune–Reischauer[Ko Chumong atau Ch'umo] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
Perumian Semakan[Go Jumong atau Chumo] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)

Raja Dongmyeong dari Goguryeo (58 SM - 19 SM, r. 37 SM - 19 SM) atau Dongmyeongseongwang (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), yang secara harfiah bermaksud Raja Suci Timur, juga dikenali dengan nama kelahirannya Jumong (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), adalah raja pengasas kerajaan Goguryeo, yang paling utara dari Tiga Kerajaan Korea. Di Prasasti Gwanggaeto, baginda disebut sebagai Chumo-wang (Raja Chumo). Di Samguk Sagi dan Samgungnyusa, baginda dicatat sebagai Jumong dengan nama keluarga Go (Hanja: 高). Samguk Sagi menyatakan bahawa baginda juga dikenali sebagai Chumo atau Sanghae (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.). Nama itu juga ditranskrip dalam catatan lain sebagai Chumong (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), Jungmo (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), atau Domo (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.).[1]

Kelahiran[sunting | sunting sumber]

Mitos pengasasan Goguryeo ada hubungannya dengan tulisan kuno, termasuk Prasasti Gwanggaeto. Versi paling boleh terkenal dijumpai, dengan sedikit variasi, di Samguk Sagi, Samgungnyusa, dan bab "Raja Dongmyeong" (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) dari Dongguk Yisang Gukjip (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.). Puak Hae mungkin adalah wangsa diraja sebelum puak Buyeo menggantikannya, dan kedua-dua puak itu berasal dari garis keturunan Buyeo dan Goguryeo. Keluarga diraja Buyeo memiliki nama keluarga "Hae".[2] Raja pengasas Goguryeo, Jumong mempunyai nama keluarga "Hae" tetapi nama keluarga diubah menjadi Go (高). Aksara (解) bermaksud "melonggarkan; melepaskan, menguraikan atau menerangkan". Ini juga bermaksud "matahari" dalam bahasa Korea kerana Buyeo, Goguryeo dan Baekje sangat terlibat dalam Penyembahan Matahari.

Pemerintahan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 37 SM, Jumong dan isteri keduanya Soseono mendirikan Goguryeo dan menjadi Raja dan Permaisuri pertamanya. Pada tahun yang sama, Raja Songyang (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) dari Biryu menyerah kalah kepadanya setelah menerima bantuan untuk mengalahkan pencerobohan orang-orang Mohe. Pada tahun 34 SM, istana dan ibu kota pertama Goguryeo Jolbon telah selesai dibina. Empat tahun kemudian, pada 28 SM, Jumong mengirim Jeneral Bu Wiyeom (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) untuk menakluki Okjeo.[3][4] Pada tahun yang sama, ibu Jumong, Puan Besar Yuhwa, mangkat di istana Buyeo Timur, dan diberi upacara pengebumian setaraf permaisuri damping walaupun dia hanya selir.

Jumong mengirim utusan dan hadiah kepada Raja Geumwa sebagai ucapan terima kasih atas kemurahan hati Raja Geumwa. Pada tahun 19 SM, isteri pertama Jumong, Puan Besar Ye, melarikan diri dari Timur Buyeo dengan anak mereka Yuri ke Goguryeo. Pada masa itu, isteri kedua Jumong, Soseono ialah permaisuri. Ketika Puan Besar Ye dan Yuri tiba di Goguryeo, Soseono menyerahkan gelarannya setelah menyedari bahawa Jumong akan menjadikan Yuri sebagai Putera Mahkota dan memutuskan untuk meninggalkan Goguryeo. Soseono meninggalkan Goguryeo bersama dua anak lelakinya dan beberapa orang bawahannya dan menuju lebih jauh ke selatan Semenanjung Korea ke tempat yang sekarang menjadi Korea Selatan. Di sana dia mendirikan Baekje. Jumong memilih anak pertamanya, Yuri sebagai pengganti takhta.

Jumong menubuhkan tentera yang disebut tentera Damul. Damul bermaksud "pemulihan tanah lama", yang merupakan ideologi asas Goguryeo. "Tanah lama" merujuk kepada Gojoseon, negara asal Goguryeo.

Kemangkatan[sunting | sunting sumber]

Jumong mangkat pada tahun 19 SM pada usia 40 tahun.[5] Putera Mahkota Yuri menguburkan bapanya di makam piramid dan memberinya nama anumerta "Raja Suci Jumong".

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Digital Korean Studies "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 2005-02-13. Dicapai pada 2008-03-06.CS1 maint: archived copy as title (link)
  2. ^ Samguk Sagi
  3. ^ History of Korea (Korean) "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-03-12. Dicapai pada 2008-03-06.CS1 maint: archived copy as title (link)
  4. ^ 《三国史记》:“六年 秋八月 神雀集宫庭 冬十月 王命乌伊扶芬奴 伐太白山东南人国 取其地为城邑。十年 秋九月 鸾集于王台 冬十一月 王命扶尉 伐北沃沮灭之 以其地为城邑”
  5. ^ 秋九月 王升遐 時年四十歲 葬龍山 號東明聖王, Samguksagi Goguryeo, volume 13.
Dongmyeong dari Goguryeo
Tarikh kemangkatan: 19 SM
Gelaran pemerintah
Gelaran Baru Raja Goguryeo
37 SM – 19 SM
Diikuti oleh:
Yuri