Dunkirk (filem 2017)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Dunkirk
Fail:Dunkirk Film poster.jpg
Theatrical release poster
PengarahChristopher Nolan
Penerbit
PenulisChristopher Nolan
Dibintangi olehFionn Whitehead
Tom Glynn-Carney
Jack Lowden
Harry Styles
Aneurin Barnard
James D'Arcy
Barry Keoghan
Kenneth Branagh
Cillian Murphy
Mark Rylance
Tom Hardy
Muzik olehHans Zimmer
SinematografiHoyte van Hoytema
Disunting olehLee Smith
Syarikat-syarikat
penerbitan
PengedarWarner Bros. Pictures[1]
Mula ditayangkan
13 Julai 2017 (2017-07-13)(Odeon Leicester Square)
19 Julai 2017 (France)
20 Julai 2017 (Netherlands)
21 Julai 2017 (UK / US)
Tempoh tayangan
106 minutes[3]
Negara
BahasaInggeris
Perbelanjaan$100 million[5]
Pecah panggung$336.4 million[5]

Dunkirk adalah filem perang 2017 yang ditulis, dihasilkan bersama, dan diarahkan oleh Christopher Nolan. Ia menampilkan pemain yang dibintangi Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Aneurin Barnard, James D'Arcy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance, dan Tom Hardy. Filem ini memberi tumpuan kepada pemindahan Dunkirk semasa Perang Dunia Kedua. Diagihkan oleh Warner Bros. Pictures, filem ini merupakan pengeluaran bersama antara United Kingdom, Amerika Syarikat, Perancis, dan Belanda.

Nolan menulis skrip itu, dari tiga perspektif-tanah, laut, dan udara-dengan sedikit dialog dan bertujuan untuk membuat ketegangan melalui visual dan muzik. Penggambaran bermula pada Mei 2016 di Dunkirk, Perancis, dan berakhir pada bulan September di Los Angeles, di mana ia juga bermula selepas pengeluaran. Pemain sinematografi Hoyte van Hoytema menembak filem itu pada IMAX 65 mm dan stok filem format 65 mm besar. Ia menggunakan banyak kesan praktikal, seperti menggunakan beribu-ribu tambahan, mengumpul bot yang telah mengambil bahagian dalam pemindahan Dunkirk sebenar, dan menggunakan pesawat yang sesuai untuk jujukan udara.

Dunkirk ditayangkan pada 13 Julai 2017 di Odeon Leicester Square di London, England dan dibebaskan di United Kingdom dan Amerika Syarikat pada 21 Julai 2017 di IMAX, filem 70 mm dan 35 mm. Filem ini telah meraup lebih dari $ 336 juta di seluruh dunia dan menerima pujian kritis untuk rancangan dan arahan Nolan, arahan dan sinematografi, dengan beberapa pengkritik menyebutnya filem terbaik Nolan hingga kini, serta salah satu filem perang terbesar yang pernah dibuat.

Plot[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1940, semasa Pertempuran Perancis, beratus-ratus ribu prajurit bersekutu telah berundur ke Dunkirk. Tommy, seorang gadis muda British, adalah satu-satunya yang selamat dari serangan Jerman. Di pantai, dia mendapati beribu-ribu pasukan menanti pemindahan dan bertemu dengan Gibson, yang menguburkan mayat. Selepas serangan menyelam-pengebom Jerman, mereka mendapati lelaki yang cedera. Mereka tergesa-gesa tenggelam ke kapal hospital, dengan harapan dapat kekal di dalam kapal, tetapi diarahkan. Kapal itu tenggelam oleh pengebom menyelam; Tommy membantu seorang lagi askar, Alex, keluar dari air. Mereka meninggalkan pada malam pada perisai, tetapi ia ditenggelamkan oleh U-boat. Gibson membuka pukat, membebaskan Tommy dan Alex dari palang, dan mereka kembali ke pantai.

Dengan tahi lalat, hanya boleh didapati untuk kapal-kapal yang mendalam - draft kapal-kapal, Royal Navy menuntut kapal sipil di UK yang boleh sampai ke pantai. Di Weymouth, pelayar awam Dawson dan anaknya Peter menaiki botnya Moonstone , daripada membiarkan pasukannya memerintahnya. Secara tidak langsung, teman remaja Peter George menyertai mereka. Di laut, mereka menyelamatkan serpihan [[Shell shock] yang terkejut]] dari kapal yang rusak. Ketika dia menyadari bahwa Dawson sedang berlayar untuk Dunkirk, askar itu menuntut agar mereka kembali dan mencoba untuk merebut perahu; dalam perjuangan, George jatuh dan mengalami kecederaan kepala yang menjadikannya buta. Tiga Spitfires menyeberangi Saluran Bahasa Inggeris, menuju ke Dunkirk. Selepas pemimpin mereka ditembak jatuh dalam pertempuran anjing, salah seorang juruterbang, Farrier, menganggap arahan, walaupun tolok ukurnya hancur. Mereka menjimatkan mesin rampasan dari pengebom Jerman Heinkel He 111, tetapi Spitfire yang lain dilanggar dan parit. Juruterbang, Collins, tidak dapat membuka kanopinya untuk melarikan diri, tetapi diselamatkan oleh Moonstone .

Tommy, Alex dan Gibson menyertai sesetengah tentera dari rejimen Highlanders dan bersembunyi di dalam trawler yang diluncurkan di luar kawasan Allied. Tentera Jerman menembak di bot, dan air memasuki lubang peluru. Alex, dengan harapan untuk meringankan perahu, menuduh Gibson (yang telah diam sepanjang) menjadi seorang perisik Jerman, dan menuntut bahawa dia pergi. Gibson mendedahkan dia Perancis; dia mencuri identiti tentera mati yang dikebumikannya, dengan harapan akan dipindahkan dengan British. Kapten itu kembali dan bot berlayar ketika naiknya mengangkatnya dari pantai, tetapi para askar meninggalkannya ketika ia mulai tenggelam. Gibson tidak dapat keluar dan lemas. Alex dan Tommy berenang ke arah pemusnah berhampiran, tetapi ia tenggelam oleh pengebom. 'Manusia' Moonstone 'untuk mengambil orang-orang di dalam air, termasuk Alex dan Tommy. Peter mendapati bahawa George mati; apabila ditanya oleh askar yang terkejut, dia berbohong bahawa George baik-baik saja. Farrier menembak pengebom sebelum bahan api habis. Meluncur ke atas pantai, dia menembak peluru menyelam, dan kemudian melampaui perimeter. Dia menembak dengan pesawatnya dan kemudian ditawan. Di pantai, Panglima Tentera Laut Diraja Bolton menyaksikan meninggalkan tentera British yang terakhir. Dia mencatat bahawa hampir 300,000 telah dipindahkan, sepuluh kali lebih besar daripada Perdana Menteri Winston Churchill yang diharapkan. Dia tetap mengawasi pemindahan orang Perancis.

Tiba di Weymouth, Dawson mengucapkan tahniah kerana menyelamatkan begitu banyak lelaki. Askar yang mengejutkan shell melihat tubuh George terbawa. Peter pergi ke akhbar tempatan; artikel muka depan kemudian memuji George sebagai wira. Alex dan Tommy menaiki kereta api, dan Alex mengharapkan permusuhan orang awam apabila kereta api itu mendekati Woking, tetapi mereka menerima sambutan pahlawan. Tommy membaca Churchill's alamat ke negara dari akhbar

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Harry Styles Sebagai Alex,[6] peribadi di Argyll dan Sutherland Highlanders[7]

Tom Hardy Sebagai Farrier, seorang juruterbang Angkatan Udara Diraja Spitfire[8]

Fionn Whitehead Sebagai Tommy,sebuah Tentera British Persendirian (pangkat)][9]

  1. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Debruge-2017 tidak disediakan
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan VarietyInsight-2017 tidak disediakan
  3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BBFC tidak disediakan
  4. ^ a b c d Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BritishCouncil tidak disediakan
  5. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BoxOfficeMojo tidak disediakan
  6. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan KentOnline-2017 tidak disediakan
  7. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan citeAVmedia tidak disediakan
  8. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Maytum-2017 tidak disediakan
  9. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Sullivan-2016 tidak disediakan


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "nb" ada tetapi tag <references group="nb"/> yang sepadan tidak disertakan