Pergi ke kandungan

Ejakulasi wanita

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kelenjar Skene, yang dipercayai penting untuk fenomena ejakulasi wanita.

Pancutan mani wanita adalah keadaan di mana wanita, ketika waktu puncak syahwat, mengeluarkan cecair keputihan seperti air mani. Sifat dan sumber cecair ini masih menjadi topik perdebatan pakar perubatan.

Perbezaan orgasme biasa dengan orgasme pancutan[sunting | sunting sumber]

Orgasme biasa[sunting | sunting sumber]

  1. Wanita akan merasai pengecutan yang sedikit pada alat kelaminnya dan lelaki juga turut boleh merasai sedikit pada zakar atau jarinya.
  2. Kebiasaannya bertahan selama beberapa saat sehingga ke satu minit dan boleh berlaku berkali-kali.
  3. Wanita akan berasa hilang ketegangan dan terasa relaks dan santai. Wanita boleh merasai orgasme berganda-ganda jika dia hendak.

Orgasme pancutan / Ejakulasi[sunting | sunting sumber]

  1. Wanita akan merasai sensasi kemutan yang amat mendalam, getaran yang hebat akan dirasai bermula dari dalam antara faraj dan uterus. Wanita sendiri boleh menyedari dan melihat getaran pada faraj dan tubuh badannya. Ianya kelihatan seperti faraj terkemut-kemut keluar dan masuk akibat dari pergerakan otot yang bergetar dengan hebatnya.
  2. Faraj wanita akan berusaha menolak zakar atau jari lelaki keluar akibat dari getaran hebat ini.
  3. Boleh bertahan lebih lama dan boleh berlaku berganda-ganda sehingga lebih kurang 20 minit, jika rangsangan diteruskan.
  4. Berlakunya pancutan/semburan, dan cairan boleh terpancut/tersembur dari ½ inci sehingga ke 3 inci dan boleh berlaku lagi jika rangsangan diteruskan.
  5. Perasaan tenang, santai dan relaks adalah lebih mendalam semasa dan selepas ejakulasi.
  6. Selepas orgasme pancutan/ejakulasi pertama berlaku selepas itu akan lebih mudah untuk berlaku setelah pengalaman pertama. Berlainan dengan orgasme biasa yang kadang-kadang sukar dialami wanita walaupun telah berpengalaman.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.