Ekonomi Poland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ekonomi Poland
Fail:Warsaw6vb.jpg
Mata wang1 zloty (PLN) = 100 groszy
Tahun fiskalTahun kalendar
Pertubuhan perdaganganEU, WTO dan OECD
Perangkaan
KDNK$531.758 bilion (Nominal) $766.675 bilion (PPP) (anggaran 2011)[1]
Pertumbuhan KDNK4.3% (anggaran 2011)
KDNK mengikut sektorpertanian: 4.6%; industri: 28.1%; perkhidmatan: 67.3% (anggaran 2009)
Inflasi (CPI)2.7 (anggaran November 2010)
Pekali Gini31.4 (2009)
Tenaga buruh16.99 juta (anggaran 2009)
Tenaga buruh mengikut pekerjaanpertanian: 14.8%; industri: 30.7%; perkhidmatan: 54.5% (2007)
Pengangguran9.9% (April 2012)[2]
Industri utamapembinaan mesin, besi dan keluli, perlombongan arang batu, kimia, pembinaan kapal, pembinaan kapal layar, pemprosesan makanan, kaca, minuman, tekstil
Ked. Kemudahan Menjalankan Perniagaan62nd[3]
Dagangan antarabangsa
Eksport$159.8 bilion (2010)
Barangan yang dieksportmesin dan alat pengangkutan 41.1%, barangan dikilang diklasifikasi mengikut bahan 20.3%, pelbagai barang keluaran kilang 12.8%, makanan dan binatang hidup 9.2%, bahan kimia dan produk berkaitan 8.6% (2010)[4]
Rakan dagangan eksport utamaJerman 26.1%, France 6.8%, United Kingdom 6.3%, Republik Czech 6.0%, Itali 5.9%, Belanda 4.4% (2010)
Import$178.1 bilion (2010)
Barangan yang diimportmachinery and transport equipment 34.3%, manufactured goods classified chiefly by material 17.8%, chemicals and related products 14.3%, mineral fuels, lubricants and related materials 10.7%, miscellaneous manufactured articles 10.3% (2010)[4]
Rakan dagangan import utamaGermany 21.9%, Russia 10.2%, China 9.4%, Italy 5.7%, France 4.3%, Czech Republic 3.8% (2010)
Saham FDI$167.9 bilion (anggaran 31 Disember 2009)
Kewangan awam
Hutang awam47.5% dari KDNK (anggaran 2009)
Hasil negara$88.37 bilion (anggaran 2010)
Perbelanjaan$105.61 bilion (anggaran 2010)
Bantuan ekonomi$68 bilion dalam pelarasan EU struktur dan dana perpaduan (2007–13)

Semua nilai kecuali dinyatakan sebaliknya, adalah dalam Dolar Amerika Syarikat (AS$ 1 = RM 3.4551)

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Ekonomi Poland adalah sebuah ekonomi berpendapatan tinggi [5] dan yang terbesar keenam di Kesatuan Eropah dan salah satu daripada ekonomi yang paling pantas berkembang di Eropah, dengan kadar pertumbuhan tahunan lebih daripada 3.0% sebelum kemelesetan lewat 2000-an.[6] Ia adalah negara ahli-satunya Kesatuan Eropah untuk mengelakkan kemerosotan KDNK, yang bermaksud bahawa pada tahun 2009 Poland telah mencipta pertumbuhan KDNK di KE.[7] Pada Disember 2009 ekonomi Poland telah tidak memasukkan kemelesetan tidak menguncup. Menurut Pejabat Pusat Statistik Poland, Pada tahun 2010 kadar pertumbuhan ekonomi Poland adalah 3.9%, yang merupakan salah satu keputusan yang terbaik di Eropah.

Negara Poland telah teguh mengamalkan dasar liberalisasi ekonomi sepanjang 1990-an, dengan keputusan positif bagi pertumbuhan ekonomi tetapi keputusan negatif bagi sesetengah sektor penduduk[petikan diperlukan]. [Penswastaan]] syarikat milik negara kecil dan sederhana dan undang-undang yang liberal terhadap mewujudkan firma baru telah menggalakkan pembangunan sektor perniagaan swasta, yang telah menjadi pemacu utama bagi pertumbuhan ekonomi Poland. Sektor pertanian masih dilanda masalah struktur, buruh lebihan, ladang-ladang kecil yang tidak cekap, dan kekurangan pelaburan. Penyusunan semula dan penswastaan "sektor sensitif" (contohnya, arang batu), juga telah menjadi perlahan, tetapi baru-baru ini pelaburan asing dalam tenaga dan keluli telah mula untuk menjadikan air pasang. Pembaharuan terbaru dalam penjagaan kesihatan, pendidikan, sistem pencen, dan pentadbiran negeri telah mengakibatkan lebih besar daripada tekanan fiskal yang dijangka. Meningkatkan defisit akaun ini dan mengetatkan dasar monetari, dengan tumpuan terhadap inflasi, adalah keutamaan bagi kerajaan Poland. Kemajuan seterusnya dalam kewangan awam bergantung terutamanya mengenai penswastaan sektor negeri baki Poland[petikan diperlukan], pengurangan pekerjaan negeri, dan membaik pulih kod cukai kepada petani, yang kini membayar cukai yang jauh lebih rendah daripada orang lain yang mempunyai tahap pendapatan yang sama. Walaupun terdapat beberapa masalah yang berterusan sistematik, Poland telah membuat kemajuan ekonomi yang besar sepanjang dekad yang lalu, dan kini berada di kedudukan 20 ke seluruh dunia dari segi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).[8] The largest component of its economy is the service sector.

Perdagangan luar negeri[sunting | sunting sumber]

Imej lokasi eksport produk Poland dalam 28 kategori berkod warna.

Dengan runtuh blok perdagangan berasaskan ruble COMECON pada tahun 1991, Poland hancur menyesuaikan semula perdagangan. Seawal tahun 1996, 70% perdagangan adalah dengan ahli-ahli EU, dan jiran Jerman hari ini adalah rakan dagangan yang dominan Poland. Poland menyertai Kesatuan Eropah (EU) pada Mei 2004. Sebelum itu, ia memupuk integrasi serantau dan perdagangan melalui [Perjanjian Perdagangan Pusat Eropah Percuma (CEFTA), yang merangkumi Hungary, Republik Czech, Slovakia dan Slovenia.

Kebanyakan import Poland barang modal yang diperlukan untuk latihan semula industri dan untuk input pembuatan, bukannya import untuk dimakan. Oleh itu, defisit dijangka dan juga perlu dianggap sebagai positif pada takat ini. Poland adalah salah seorang pengasas Pertubuhan Perdagangan Sedunia[petikan diperlukan] dan ahli Kesatuan Eropah. Menggunakan EU tarif luar biasa kepada barangan dari negara-negara lain (termasuk AS). Paling Poland eksport ke Amerika Syarikat menerima faedah tarif di bawah Sistem Teritlak Pilihan program (GSP).

Eksport Poland pada 2006

Peluang bagi perdagangan dan pelaburan terus wujud merentasi hampir semua sektor. Dewan Perdagangan Amerika di Poland, yang diasaskan pada tahun 1991 dengan tujuh orang ahli, kini mempunyai lebih daripada 300 orang ahli. Potensi pertumbuhan ekonomi yang kukuh, pasaran domestik yang besar, keahlian Kesatuan Eropah, dan tahap yang tinggi kestabilan politik adalah sebab-sebab utama Amerika Syarikat (AS) dan lain-lain syarikat asing menjalankan perniagaan di Poland.

EAB telah menjadi rakan dagang terbesar di Poland dalam dunia Arab, Roman Chalaczkiewicz, Duta Besar Poland ke EAB, memberitahu Gulf News. [9]

Perniagaan asing di Poland[sunting | sunting sumber]

Undang-undang Poland agak memihak kepada usahawan asing. Kerajaan menawarkan pelabur pelbagai bentuk bantuan kerajaan, seperti: cukai CIT pada tahap 19% dan insentif pelaburan dalam 14 Zon Ekonomi Khas (antara lain: pengecualian cukai pendapatan, pengecualian cukai hartanah, harga tanah yang kompetitif), beberapa industri dan taman teknologi, kemungkinan untuk mendapat manfaat daripada dana EU struktur, Urban dan localizations baru. Menurut Bank Negara Poland (NBP) tahap aliran masuk FDI ke Poland pada tahun 2006 berjumlah kepada 13.9 Euro bilion.

Menurut laporan Ernst & Young, Poland berada di tempat 7 di Dunia dari segi daya tarikan pelaburan. Walau bagaimanapun, Ernst & kajian 2010 daya tarikan Eropah Young melaporkan bahawa Poland menyaksikan penurunan 52% dalam penciptaan pekerjaan FDI dan penurunan 42% dalam bilangan projek-projek FDI sejak 2008.[10] Menurut laporan OECD (www.oecd.org), pada tahun 2004 Poland adalah salah satu daripada negara-negara yang paling sukar bekerja di Eropah. Namun, keupayaan untuk menubuhkan dan menjalankan perniagaan dengan mudah telah menimbulkan kesusahan ekonomi; 2010 Forum Ekonomi Dunia meletakkan Poland berhampiran bahagian bawah negara-negara OECD dari segi kejelasan, kecekapan dan berkecuali rangka kerja undang-undang yang digunakan oleh firma untuk menyelesaikan pertikaian.[11]

Ia dianggarkan bahawa pemilihan Poland sebagai penganjur bersama Kejohanan Bola Sepak Eropah pada tahun 2012 akan mempercepatkan banyak pelaburan di Poland pada tahun-tahun akan datang. Ia terutamanya akan menjadi pelaburan dalam sektor-sektor seperti infrastruktur jalan raya, kereta api dan udara, serta dalam industri hotel, pelancongan, gastronomi dan rekreasi.

Maklumat Poland dan Agensi Pelaburan Asing menawarkan sokongan untuk pelabur asing - membantu dan membantu pelabur dalam semua prosedur undang-undang dan pentadbiran yang perlu.

Perbankan[sunting | sunting sumber]

Perbankan sektor Poland, yang terbesar di Eropah tengah dan timur serta yang terbesar dan sektor yang paling maju pasaran kewangan negara, dikawal oleh Poland Financial supervision Authority.

Manakala transformasi negara kepada ekonomi yang berorientasikan pasaran semasa 1992-1997, kerajaan diswastakan beberapa bank-bank, recapitalized yang lain dan memperkenalkan pembaharuan undang-undang yang dibuat sektor yang kompetitif. Pembaharuan ini, dan kestabilan kesihatan dan relatif sektor ini, telah menarik beberapa pelabur asing yang strategik. Pada awal tahun 2009, sektor perbankan Poland mempunyai 51 bank-bank tempatan, rangkaian 578 bank koperasi dan 18 cawangan bank-bank milik asing. Di samping itu, pelabur asing mempunyai kawalan kepentingan dalam hampir 40 bank perdagangan, yang dibuat sehingga 68% daripada modal perbankan. Bank-bank di Poland bertindak balas kepada krisis kewangan 2009 dengan menghalang pinjaman, menaikkan kadar faedah, dan mengukuhkan kunci kira-kira. Selepas itu, sektor ini memulakan pinjaman lagi, dengan peningkatan lebih daripada 4% dijangka pada tahun 2011. [12]

Industri[sunting | sunting sumber]

Sebelum Perang Dunia II, asas perindustrian Poland telah tertumpu di arang batu, tekstil, kimia, jentera, besi, dan sektor keluli. Hari ini ia diperluaskan kepada baja, petrokimia, perkakas mesin, jentera elektrik, elektronik, pembuatan kereta dan pembinaan kapal.

Asas perindustrian Poland mengalami besar semasa Perang Dunia II, dan banyak sumber telah diarahkan ke arah pembinaan semula. Komunis sistem ekonomi yang dikenakan pada lewat 1940an dan menciptakan besar dan susah dipakai struktur ekonomi yang beroperasi di bawah arahan pusat ketat. Dalam sebahagian kerana ketegaran ini sistemik, ekonomi prestasi yang lemah walaupun berbanding dengan negara-negara lain di Eropah Tengah.

Pada tahun 1990, kerajaan Mazowiecki memulakan program pembaharuan secara komprehensif untuk menggantikan ekonomi arahan berpusat dengan sistem yang berorientasikan pasaran. Walaupun keputusan keseluruhan telah mengagumkan, besar banyak perusahaan milik negara perindustrian, terutamanya kereta api, perlombongan, keluli, dan sektor pertahanan, kekal tahan kepada perubahan dan pengecilan yang diperlukan untuk terus hidup dalam ekonomi berasaskan pasaran.

Pertanian[sunting | sunting sumber]

Pertanian menggunakan 14.8% daripada tenaga kerja tetapi menyumbang 3.8% kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK), mencerminkan produktiviti yang agak rendah. Tidak seperti sektor perindustrian, sektor pertanian Poland kekal sebahagian besarnya di tangan swasta semasa dekad di bawah pemerintahan komunis. Kebanyakan ladang-ladang seperti keadaan di dunia dahulu kini dipajakkan kepada penyewa petani. Kekurangan kredit menghalang usaha-usaha untuk menjual tanah ladang seperti keadaan di dunia dahulu. Pada masa ini, 2 Poland juta ladang swasta menduduki 90% daripada semua tanah ladang dan akaun untuk kira-kira peratusan yang sama daripada jumlah pengeluaran pertanian. Ladang-ladang itu kecil-8 hektar pada purata dan sering berpecah. Ladang dengan keluasan melebihi 15 hektar merupakan 9% daripada jumlah bilangan ladang tetapi meliputi 45% daripada jumlah kawasan pertanian. Lebih separuh daripada semua isi rumah ladang di Poland menghasilkan hanya untuk keperluan mereka sendiri dengan sedikit, jika ada, jualan komersial.

Poland adalah pengeksport buah-buahan yang diproses dan sayur-sayuran, daging dan produk tenusu. Pemproses sering bergantung kepada import untuk menambah bekalan domestik gandum, bijirin makanan, minyak sayur-sayuran, dan makanan protein, yang secara umumnya tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan domestik. Walau bagaimanapun, Poland adalah pengeluar utama EU kentang dan rai dan merupakan salah satu pengeluar beets gula dan triticale yang terbesar di dunia. Poland juga adalah pengeluar penting sesawi, biji-bijian, hogs, dan lembu.

Pasaran farmaseutikal Poland[sunting | sunting sumber]

Jumlah nilai pasaran farmasi Poland pada tahun 2008 adalah PLN 24.1bn, 11.5% lebih daripada pada tahun 2007.

Pasaran bukan preskripsi ubat-ubatan, yang mencakupi kira-kira satu pertiga daripada jumlah nilai pasaran, adalah bernilai PLN 7.5bn pada tahun 2008. Nilai ini termasuk ubat-ubatan dan bukan ubat-ubatan seperti suplemen pemakanan, kosmetik, pembalut, bahan-bahan gigi, ujian diagnostik dan peralatan perubatan. Pasaran ubat-ubatan preskripsi adalah bernilai PLN 15.8bn.[13]

Syarikat Poland Utama[sunting | sunting sumber]

Statistik lain[sunting | sunting sumber]

Jualan runcit di Poland [15]

Tahun 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
Jumlah jualan runcit (PLN bn) 361.8 376.5 385.3 401.4 433.5 433.3 464.5 517.4

Pelaburan (kasar tetap): 18.4% of GDP (anggaran 2004)

Pendapatan isi rumah atau penggunaan oleh bahagian peratusan:

 • paling rendah 10%: 3.2%
 • tertinggi 10%: 24.7% (1998)

Pengagihan pendapatan keluarga – Indeks Gini: 30.6 (2004)

Pertanian – produk: kentang, buah-buahan, sayur-sayuran, gandum, ternakan ayam itik, telur, daging babi

Kadar pertumbuhan pengeluaran perindustrian: 17.8% (2006)

Elektrik:

 • pengeluaran: 150.8 TWh (2004)
 • penggunaan: 121.3 TWh (2004)
 • eksport: 15.2 TWh (2004)
 • import: 5.0 TWh (2004)

Elektrik – pengeluaran mengikut sumber:

 • bahan api fosil: 95.1%
 • hidro: 4.5%
 • lain: 0.4% (2001)
 • nuklear: 0%

Minyak:

 • pengeluaran: 17,180 barrels per day (2,731 m3/d) (anggaran 2001)
 • penggunaan: 424,100 barrels per day (67,430 m3/d) (anggaran 2001
 • eksport: 53,000 barrels per day (8,400 m3/d) (2001)
 • import: 413,700 barrels per day (65,770 m3/d) (2001)
 • simpanan dibuktikan: 116,400,000 tong (18,510,000 m3) (1 Januari 2002)

Gas asli:

 • pengeluaran: 5.471 bilion m³ (anggaran 2001)
 • penggunaan: 13.85 bilion m³ (anggaran 2001)
 • eksport: 41 juta m³ (anggaran 2001)
 • import: 8.782 bilion m³ (anggaran 2001)
 • simpanan dibukti: 154.4 bilion m³ (1 Januari 2002)

Households with access to fixed and mobile telephone access[16]

 • telefon talian darat – 52% (2009)
 • telefon bimbit – 85% (2009)

Kadar penembusan jalur lebar[16]

 • jalur lebar tetap- 13.5% (2010)
 • jalur lebar bimbit- 4.3% (2010)

Individu mengguna komputer dan internet[16]

 • komputer – 63% (2009)
 • internet – 59% (2009)

Eksport – komoditi: jentera dan kelengkapan pengangkutan 37.8%, pertengahan barangan pembuatan 23.7%, pelbagai barangan pembuatan 17.1%, makanan dan binatang hidup 7.6% (2003)

Import – komoditi: jentera dan kelengkapan pengangkutan 38%, pertengahan barangan pembuatan 21%, bahan kimia 14.8%, mineral, bahan api, pelincir dan bahan berkaitan 9.1% (2003)

Pertukaran matawang asing:

 • Złoty tiap Dolar AS – 2.96 (Dis 2010),[17] 2.92 (Sep 2010), 2.94 (Apr 2010), 3.25 (Apr 2009), 2.17 (Apr 2008), 2.51 (Nov 2007), 2.66 (Oct 2006) 3.15 (Jun 2006) 3.7 (2004), 3.8891 (2003), 4.08 (2002), 4.0939 (2001), 4.3461 (2000).
 • Złoty per Euro – 3.96 (Dec 2010),[17] 3.44 (Apr 2008), 3.64 (Nov 2007), 3.96 (Aug 2006), 4.77 (Jun 2004).

Pengangguran:

 • Julai 2008 – 7.3%
 • November 2010 – 11.7% [17]

Gaji bulanan kasar purata: 3403.07 PLN (~830 EUR) (~1202 USD) December 2009

Belanjawan dan hutang[sunting | sunting sumber]

Polish State Budget Expenditure by Division (2008):

Division Spending (in mln zl) % dari jumlah belanjawan
Jumlah 277,893 100
Ekonomi kediaman 1541 0.6
Pentadbiran awam 10161 3.7
Pertahanan Negara 13812 5
Keselamatan Sosial Wajib 64050 23
Keselamatan Orang Ramai dan jagaan api 12517 4.5
Pentadbiran keadilan 9090 3.3
Khidmat hutang awam 25117 9
Pendidikan 2200 0.8
Pengajian Tinggi 11091 4
Penjagaan kesihatan 6692 2.4
Bantuan sosial 18331 6.6
Warisan budaya dan kebangsaan 1487 0.5
Pendidikan jasmani dan sukan 583 0.2
Lain (tiada kategori khas) 101,221 36.4
Jumlah pendapatan (mln zl) Jumlah perbelanjaan (mln zl) Jumlah Defisit (mln zl)
253,547 277,893 24,346

Sumber: Concise Statistical Yearbook of Poland (2008/9)

Simpanan pertukaran asing & emas: $70.08 bilion (anggaran 2004)

Hutang Perbendaharaan Negeri - asing: $55.4 bilion (anggaran 2008)

Baki akaun semasa: $-6.7 bilion [-1.5% daripada KDNK] (anggaran 2009)

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Rencana ini membincangkan ekonomi Poland semasa, pasca-1989. Untuk mendapatkan gambaran keseluruhan sejarah ekonomi yang lepas Poland, lihat:

Pertumbuhan Poland[sunting | sunting sumber]

Pertumbuhan KDNK Kini (dibandingkan dengan suku sama tahun terdahulunya):[18]

Tahun Q1 Q2 Q3 Q4
2011 4.5% 4.3% 4.2%[19] 4.3%
2010 3.0% 3.5% 4.2% 4.3%
2009 0.8% 1.2% 1.8% 3.3%
2008 6.1% 6.0% 5.0% 3.0%
2007 7.4% 6.5% 6.5% 6.5%
2006 5.4% 6.3% 6.6% 6.6%
2005 2.1% 2.7% 3.7% 4.3%
2004 7.0% 6.1% 4.8% 4.9%
2003 2.2% 3.8% 4.7% 4.7%

Data tahunan bersejarah[20]

 • Jumlah 1991 -7.0%
 • Jumlah 1992 2.6%
 • Jumlah 1993 3.8%
 • Jumlah 1994 5.2%
 • Jumlah 1995 7.0%
 • Jumlah 1996 6.2%
 • Jumlah 1997 7.1%
 • Jumlah 1998 5.0%
 • Jumlah 1999 4.5%
 • Jumlah 2000 4.3%
 • Jumlah 2001 1.2%
 • Jumlah 2002 1.4%
 • Jumlah 2003 3.9%
 • Jumlah 2004 5.3%
 • Jumlah 2005 3.6%
 • Jumlah 2006 6.2%
 • Jumlah 2007 6.8%
 • Jumlah 2008 5.1%
 • Jumlah 2009 1.7%
 • Jumlah 2010 3.9%
 • Jumlah 2011 4.3%

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Poland". International Monetary Fund. Dicapai pada 4 Mac 2012.
 2. ^ Eurostat Unemployment
 3. ^ "Doing Business in Poland 2012". World Bank. Dicapai pada 21 November 2011.
 4. ^ a b Kapsa, Julita (22 Ogos 2011). "Foreign trade. January–December 2010". CSO, Trade and Services Department. Dicapai pada 27 Ogos 2011. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
 5. ^ "Country and Lending Groups | Data". Data.worldbank.org. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 6. ^ "Tapping Into Polish Power". Forbes. 24 September 2007.
 7. ^ Euro area GDP stable and EU27 GDP up by 0.1%Eurostat
 8. ^ "Report for Selected Countries and Subjects". Imf.org. 14 September 2006. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 9. ^ UAEinteract.com. "UAE is Poland's largest Arab trading partner". Uaeinteract.com. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 10. ^ Schwab, Klaus. "The Global Competitiveness Report 2010-2011" (PDF). World Economic Forum. Dicapai pada 25 April 2011.
 11. ^ "Waking up to the new economy: Ernst & Young's 2010 European attractiveness survey" (PDF). Ernst & Young. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 4 Julai 2010. Dicapai pada 25 April 2011.
 12. ^ "Banking Sector in Poland | Thomas White International". Thomaswhite.com. 16 September 2011.
 13. ^ "Polish pharmaceutical market". Pharmapoland.com. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 14. ^ "500 largest companies in Poland". Lista500.polityka.pl. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 15. ^ "Retail in Poland". Retailpoland.com. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 16. ^ a b c "IT and telecommunications in Central and Eastern Europe". Ceeitandtelecom.com. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 17. ^ a b c "Polish economy: annual trends". Polishmarket.com. 1 Mei 2004. Dicapai pada 25 Mei 2011.
 18. ^ CEE Market
 19. ^ http://www.menafn.com/qn_news_story_s.asp?storyid=1093460160
 20. ^ [http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_annual_economic_indicators_part_IV.xls
  • Jumlah 1990 -11.6% "AnnualData"] Check |url= value (bantuan). Główny Urząd Statystyczny. Dicapai pada 15 November 2010. line feed character in |url= at position 84 (bantuan)

Templat:Poland topics

Templat:World Trade Organization