Emma Watson

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Emma Watson
Emma Watson GoF Premiere Crop.jpg
Emma Watson
Kelahiran Emma Charlotte Duerre Watson
15 April 1990 (26 tahun)
Pekerjaan Pelakon, model
Tahun aktif 2001–kini
Laman sesawang
emmawatson.com

Emma Charlotte Duerre Watson (lahir 15 April 1990) adalah pelakon British yang terkenal dengan lakonannya sebagai Hermione Granger dalam siri filem Harry Potter.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Emma Watson merupakan anak sulung dari dua beradik kepada Chris dan Jacqueline Watson, peguam yang kini bercerai. Adik lelakinya bernama Alex. Sebagai gadis muda, Watson tinggal bersama keluarganya di Oxford, England dan di Paris, Perancis. Dia menghadiri The Dragon School, Sekolah Persediaan terkenal di Oxford.

Sebelum berlakon dalam filem Harry Potter, pengalaman berlakon Watson terhad, hanya peranan kecil dalam lakonan sekolah termasuk Arthur: The Young Years dan The Happy Prince. Aktiviti sekolah lain termasuk Daisy Pratt Poetry Competition, pada usia tujuh tahun, dia memenangi tempat pertama bagi usianya.

Pada Mei 2010, Emma dikatakan mendapat tawaran sebagai pelakon utama untuk filem The perks of Being a Wallflower dan bermula pada tahun 2011 filem itu mulakan penggambaran dan disiarkan di layar perak pada tahun 2012. Beliau juga berlakon didalam pelbagai filem seperti the Bling Ring (2013), This is The End (2013), Noah (2014), dan banyak lagi. Pada Oktober 2013, beliau telah dipilih sebagai “Women of the Year” oleh majalah GQ.

Dunia Permodelan

Pada tahun 2008, Akhbar British mengatakan Emma akan menggantikan Kiera Knightley sebagai wajah Chanel, tetapi kedua belah pihak menafikan dakwaan tersebut. Pada Jun 2009, Emma telah menandatangani kontrak bersama Burberry sebagai duta fesyen tersebut bagi musim luruh/salju dan dia dikatakan menerima bayaran sebanyak enam angka. Beliau juga muncul sebagai wajah Burberry pada tahun 2010 sewaktu musim panas bersama abangnya, Alex. Pada bulan Februari, beliau memenagi anugerah Ikon Stail bagi majalah terkemuka British, Elle oleh Dame Vivienne Westwood. Emma Watson terus menjadi model berkaliber apabila menandatangani kontrak bersama syarikat kosmetik Lancome pada Mac 2011.

Emma Watson 2, 2013.jpg

Pelajaran

Emma Watson bukanlah seorang artis yang hanya menjual wajah untuk berjaya, tetapi beliau merupakan salah seorang artis yang mementingkan pelajaran. Setelah tamat sekolah menengah, Emma memilih untuk menyambung pelajaran di university Brown yang terletak di Kepulauan Rhode. Tetapi, untuk menghabiskan pelajaran dengan kerjaya lakonan membuatkan Emma terpaksa menghentikan seketika pelajaran atas dasar tumpuan terhadap kerja yang banyak. Beliau juga menjadi pelajar sambilan di Worcester College, Oxford pada tahun 2011 sehingga tahun 2012. Emma sewaktu diwawancara oleh Ellen Degeneres, memberitahu bahawa beliau akan bergraduat dalam tempoh yang terdekat dan terpaksa mengambil masa yanga agak lama iaitu 5 tahun lebih setahun daripada masa yang sepatutnya disebabkan karier yang menganggu. Pada 25 mei 2014, Emma mengumumkan di laman twitter beliau yang dia sudah berjaya menghabiskan sarjana mudanya sambil mengeposkan gambar beliau sedang konvokesyen. Pada tahun 2013, beliau juga menjadi seorang pakar yoga dan meditasi. Beliau memberitahu majalah Elle Australia yang ketenangan diri hanya dapat dicapai apabila seseorang selesa dan tahu bagaimana mengawal perasaan dan beliau tidak boleh bergantung kepada sesuatu kawasan melainkan dirinya!

Kerja Kesukarelawan

Merupakan seorang yang peka terhadap isu semasa, Emma Watson telah mempromosikan peri pentingnya pelajaran kepada warga Bangladesh dan Zambia ketika mengadakan lawatan disana. Pada Julai 2014, beliau dilantik sebagai Duta Wanita oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa bersatu. Pada September tahun yang sama, beliau telah mendapat “standing ovation” setelah menyampaikan ucapan yang menekankan hak-hak wanita di ibu pejabat PBB bertempat di New York. Emma juga membantu kempen HeForShe iaitu kempan mengangkat hak wanita agar sama dengan lelaki. Pada bulan September baru-baru ini, Emma telah membuat lawatan rasmi sebagai duta wanita PBB di Uruguay dan menyampaikan ucapan tentang hak-hak wanita.

-Kiff

Filemografi[sunting | sunting sumber]

Tahun Tajuk Watak Catitan
2001 Harry Potter and the Philosopher's Stone Hermione Granger Tajuk di Amerika Syarikat Harry Potter and the Sorcerer's Stone.
2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets Hermione Granger
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Hermione Granger
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire Hermione Granger
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix Hermione Granger
Ballet Shoes Pauline Fossil Dibuat untuk BBC1
2008 The Tale of Despereaux Princess Pea penggunaan suara
Harry Potter and the Half-Blood Prince Hermione Granger Dijadual keluar 17 July 2009.[1]
2009 Napoleon and Betsy[2] Betsy Belum disahkan.
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows - 1 Hermione Granger Dijadual keluar 19 November, 2010.[3].Penerbitan disahkan.
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows - 2 Hermione Granger Penerbitan disahkan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Confirmed: HBP movie release date". MuggleNet. 2006-08-04. Dicapai pada 2007-07-13. 
  2. "Harry Potter Star Emma Watson To Replace Scarlett Johansson As Napoleon's Young Love: Report". MTV. 2008-04-18. Dicapai pada 2008-05-02. 
  3. "Release Date Set for Harry Potter 7: Part I". ComingSoon. 2008-04-25. Dicapai pada 2008-05-02. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]