Balkan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Eropah Tenggara)
Jump to navigation Jump to search
Balkan
The Balkan region according to Prof R. J. Crampton
Kawasan Negara-negara Balkan
Geografi
LokasiEropah Timur-Selatan Timur
Luas666,700 km2 (257,400 bt2)
Aras tertinggi2,925 m (9,596 ft)
Titik tertinggiMusala (Bulgaria)
Demografi
DemonimBalkan
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Balkan adalah adalah nama yang digunakan untuk sebuah kawasan yang bersejarah dan secara geografi terletak di rantau tenggara Eropah. Rantau ini mempunyai kawasan sebesar 550,000 kilometer² dan penduduk berjumlah 55 juta orang. Rantau ini mengambil namanya daripada Pergunungan Balkan yang mengunjur dari tengah Bulgaria ke timur Serbia..

Takrifan dan sempadan[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Balkan

Takrifan umum kini[sunting | sunting sumber]

Negara yang umumnya dianggap terletak di wilayah Balkan adalah::[1][2][3]

svi

Negara-negara di bawah kadangkala turut dimasukkan ke dalam senarai ini:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ britannica.com - Balkan: Slovenia, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Kosovo, Montenegro, Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania dan Moldova
  2. ^ encarta.msn.com - Negeri-Negeri Balkan: Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Montenegro, Albania, Greece dan Bulgaria
  3. ^ The Columbia Encyclopedia - Semenanjung Balkan: Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia dan Herzegovina, Montenegro, Albania, Macedonia, Greece (termasuk Peloponnesus), Bulgaria, Turki Eropah, dan Romania Tenggara. Negeri-negeri Balkan ini merupakan penyambung Empayar Uthmaniyyah.
  4. ^ Cuma bahagian Eropah (secara tradisional dipanggil Rumelia atau Thrace Timur) termasuk dalam Balkan. ""Balkan Peninsula."". Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007 (dalam bahasa English). Microsoft Corporation. Dicapai 2008-03-31.