Eu Yan Sang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Eu Yan Sang
Swasta
IndustriPenjagaan kesihatan
Ditubuhkan1879, Gopeng, Perak, Malaysia
PengasasEu Kong
Ibu pejabat21, Tai Seng Drive, Singapore 535223
Tempat diberi khidmat
Singapura, Malaysia, Hong Kong, China, Australia
Tokoh penting
Richard Eu (Chairman), Aaron Boey (Group CEO & Executive Director), Cheong Phit Lian (Independent Director), Danny Koh (Director) ,Jeffrey Chua (Director)
KeluaranPerubatan tradisional
PerkhidmatanPerkhidmatan klinikal
Laman web rasmi
euyansang.com
Kedai runcit Eu Yan Sang.
Kedai utama Eu Yan Sang di South Bridge Road, Singapura

Eu Yan Sang ialah sebuah syarikat yang mengkhususkan dalam perubatan tradisional Cina (TCM). Ia kini mengendalikan lebih daripada 230 kedai runcit di Hong Kong, Macau, China, Malaysia, Singapura, dan Australia, serta empat kilang di Hong Kong dan Malaysia. Kumpulan ini juga beroperasi sekitar 30 klinik TCM di Malaysia, Singapura dan Hong Kong.

Syarikat induk, Eu Yan Sang International Limited, disenaraikan di papan utama Bursa Singapura sejak tahun 2000. Ia telah dimansuhkan pada bulan Oktober 2016 dan kini dimiliki oleh pemilik hak milik Righteous Crane Holding Pte Ltd - sebuah konsortium yang ditubuhkan oleh Richard Eu, Tower Capital Asia dan Temasek Holdings.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Nama syarikat yang dimulakan oleh Eu Kong terdiri daripada perkataan "Yan" dan "Sang". Yang terdahulu bermaksud kebajikan, kebaikan atau kemanusiaan dalam bahasa Cina manakala yang kedua mewakili kelahiran, kehidupan atau kehidupan. "Yan Sang" secara literal bermakna menjaga manusia.[1]

Perniagaan[sunting | sunting sumber]

Perniagaan utama Eu Yan Sang pada masa lalu adalah pada peruncitan herba dan brews. Hari ini, perniagaannya telah berkembang menjadi penawaran holistik TCM yang lebih menyeluruh, termasuk klinik dan produk kesihatan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]