Falsafah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Falsafah ialah satu disiplin ilmiah yang mengusahakan kebenaran yang umum dan asas. Perkataan falsafah dalam bahasa Melayu berasal daripada bahasa Arab فلسفة yang juga berasal daripada perkataan yunani Φιλοσοφία philosophia, yang bermaksud "cinta kepada hikmah". Secara umumnya, falsafah mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

 • Merupakan satu usaha pemikiran yang tuntas
 • Tujuannya adalah untuk mendapatkan kebenaran

Sehingga kini, ahli-ahli falsafah masih belum mencapai kata sepakat mengenai takrifan falsafah. Malah ada yang mengatakan bahawa falsafah merupakan sesuatu yang tidak dapat ditakrifkan. Ini adalah kerana kita dapat berfalsafah tentang pengertian falsafah1. Maka dengan itulah kita akan menemui pendapat yang berbeza-beza mengenai takrif falsafah di antara ahli-ahli falsafah itu sendiri. Bagi rujukan umum, di sini kita hanya mengambil satu contoh takrif falsafah daripada Drs. Sidi Gazalba:

Berfalsafah ialah mencari kebenaran dari kebenaran untuk kebenaran, tentang segala sesuatu yang dimasalahkan, dengan berfikir secara radikal, sistematik dan sejagat. Apabila seseorang berfikir demikian dalam menghadapi masalah dalam hubungannya dengan kebenaran, adalah orang itu telah memasuki falsafah. Penuturan dan uraian yang tersusun oleh pemikirannya itu adalah falsafah2. Daripada pendapat tersebut, rumusan dapat dibuat bahawa falsafah seharusnya ditanda dengan caranya iaitu berfalsafah, dan juga masalahnya iaitu persoalan falsafah. Maka hasilnya adalah karya falsafah.Falsafah ialah satu ayat yang mengandungi perkatakan yang mempunyai unsur unsur ilmiah yang berguna untuk menasihati manusia ataupun cerminan diri agar menjadi manusia yang lebih berguna.
Di atas ialah yang bukan ditaip atau ditulis oleh saya. Biar saya perkenalkan diri saya dengan nama The Orange Uthank. Saya Mula tulis ini pada Rabu 28 Disember 2016 & diedit pada 29 Disember 2016:
Ada kamus yang mentakrifkan falsafah sebagai penyelidikan tentang sebab dan akibat. Saya pula mentakrifkan falsafah sebagai:
"Ingatan dan pemikiran yang berkaitan sebab, akibat, musabab dan natijah dan apa sahaja yang lain yang boleh dan dapat digunakan untuk memikiri sesuatu sama ada kerana bertujuan mendapatkan maklumat yang benar atau lainnya"
Falsafah mungkin datang dari hasil seorang perintis. Kemudian dinamakan sebagai ilmu. Falsafah yang hanya dibentuk melalui ujikaji sains atau berdasarkan kemenasabahan menurut akalnya sahaja tidak dapat menerangkan semuanya dengan benar. Justeru, rasul diutuskan. Islam menjadi pemimpin yang mengesahkan sesuatu falsafah atau ilmu itu dihasilkan melalui cara yang halal dan mengesahkan halal penggunaannya. Falsafah orang jahil tidak sama dengan falsafah orang alim.
Sebelum berfalsafah, seseorang memerlukan The Sensor Of The Truth atau Truth Sensor. Truth Sensor ialah pencetus yang membangkitkan tenaga keupayaan akal yang mendorong berfikir dan yang memberikan kesedaran dan yang menunjukkan jalan ke arah kebenaran atau penyelesaian terutama bila nilai pencetus itu lebih berkualiti atau dapat dipertingkatkan nilainya. Truth Sensor ialah juga penderia kebenaran. Wahyu dan ilham ialah juga pencetus iaitu yang memberikan kesedaran yang betul daripada Tuhan secara langsung tanpa melalui proses falsafah yang rumit.
Janganlah seseorang berbangga atau sombong dengan ilmunya seperti mengatakan dialah yang paling pandai. Nabi Musa, bila ditanya oleh kaumnya, siapa yang paling pandai, dijawab oleh Musa, beliaulah yang paling pandai. Maka, Allah memerintahkan Khidir bertemu dengan Musa dalam peristiwa-peristiwa yang menjadi ujian buat Musa. Musa menilai insiden-insiden yang dialaminya melalui kesedaran falsafah yang berdasarkan kitab Taurat tetapi Khidir berfalsafah yang berdasarkan kebolehannya mengetahui rahsia Lauh Mahfuz, satu pencetus yang lebih tinggi nilainya daripada kesedaran Taurat yang dikatakan oleh Musa.
Di sekitar kehidupan, wujud pelbagai pencetus yang perlu dan boleh kita cari. Lagi banyak pencetus digunakan, memungkin kita mendapat jawapan lebih baik dan ilmu yang lebih tepat, benar dan lebih banyak. Begitu juga, jika pencetus itu ditambahkan kualitinya. Bolehkah anda beri contoh-contoh pencetus?
Contoh-contoh pencetus itu ialah:
1=Meyakini bahawa pendidikan yang dikatakan formal di seluruh dunia sebenarnya ada banyak yang bercampur dengan kesalahan seperti salah-tafsir, tidak tepat, fitnah dan sebagainya kerana ada tujuan politik, wang, seks, hiburan dan lainnya. Hal seperti ini ialah pendidikan yang dibentuk oleh kerajaan-kerajaan jahil, yang dibentuk oleh golongan zionis, orientalis yang tidak jujur dan lainnya. Contohnya, sistem riba yang menggunakan nama sistem perbankan Islam yang sebenarnya tipu-daya musuh Islam dan orang jahil. Orang yang belajar ilmu sesat ini diberikan gelaran ustaz atau penasihat ekonomi Islam. Inilah contoh bentuk kekaburan otak yang mengaburi otak manusia.
2=Meyakini bahawa sesuatu kebiasaan masyarakat masyarakat di dunia yang dilakukan oleh ramai tidaklah tentu dipersetujui oleh Islam. Perlu siasat dahulu untuk mengetahui dipersetujui atau tidak.
3= Suara majoriti belum tentu menjadi keputusan yang adil atau ilmu yang benar
4=Gunakan kepekaan deria dengan sedaya-upaya tinggi
5=Banyak mengetahui darihal keburukan dan kebaikan sesuatu cara yang berkenaan
6=Mengkaji bagaimana kelahiran dan perkembangan sesuatu data & informasi & sumber yang digunakan
7=Pengumpulan semua pendapat. Pendapat musuh dan orang yang dengki belum tentu semuanya salah atau bohong. Pendapat sahabat belum tentu jujur. Jangan lupa pihak ketiga, keempat dan seterusnya jika berkaitan. Cuba lihat dahulu jika boleh dikumpulkan.
8= Menguji "Kebenaran" yang dinyatakan dengan cara yang adil & menasabah
9= Mengamati kandungan penerbitan terawal, yang sebelum, yang semasa & selepas. Melihat jika ada pemusnahan, perbezaan & percanggahan.
10= Adakah dalil naqli tentang hal tersebut dalam al-Furqan & Kutub al-Sittah (yang masih terpelihara dari tindakan pemalsuan & pemusnahan keterangan)
11= Menggunakan kaedah Imam BUKHARI untuk menentukan tahap kebolehpercayaan hadis & hal berkenaan Islam
12= Adakah bukti ujikaji saintifik membuktikan perkara itu?
13=Adakah bukti sejarah membuktikan perkara itu?
14=Adakah bukti pengalaman membuktikan perkara itu?
15=Adakah kemantikan (dalil aqli) dapat membuktikan perkara itu?
16= Adakah bahan bukti terpelihara dari sesuatu keburukan seperti pensabotajan?
17=Ada strategi pembelajaran kendiri yang berkualiti dan diperbaiki selagi mampu
18= Memahami dan mengingati selalu bahawa banyak persangkaan biasanya tidak benar
19= Mengulangi cara yang berkaitan pengurusan data & informasi jika perlu pada kadar yang menasabah & waras
20= Meneliti ajaran Islam apa yang dapat digunai untuk mengesan kebenaran seperti solat istiharah, solat hajat.
21= Jika masih tiada menemui jawapan, bersikaplah ditengah-tengah, tiada menyokong sesiapa pun sehingga datang petunjuk dari Tuhan
Banyak dari maklumat di atas saya ambil dari satu blog yang diasaskan oleh seorang yang tidak mahu dikenali. SEMOGA MEMBANTU ANDA DALAM BERFALSAFAH.
SEKIAN DARIPADA SAYA, THE ORANGE UTHANK KHAMIS 29 DISEMBER 2016

Berfalsafah[sunting | sunting sumber]

Berfalsafah secara mudah dapat dimaksudkan sebagai memikirkan sesuatu dengan sangat mendalam. Tetapi, berfalsafah di sini bermaksud berfikir secara falsafah. Berfalsafah merupakan satu tanda yang penting bagi bidang falsafah. Ia boleh diibaratkan sebagai inti dalam falsafah. Berfikir secara falsafah ini harus mengandungi tiga ciri, iaitu:

 • Radikal
  Ini bermaksud bahawa berfalsafah merupakan corak pemikiran yang ketuntasan, dengan ini dapat berfikir dengan sedalam-dalamnya sehingga kepada akar bagi sesuatu masalah.
 • Sistematik
  Berfikir sistematik ialah berfikir logik, yang bergerak selangkah demi selangkah dengan penuh kesedaran dengan turutan yang tersusun.
 • Sejagat
  Sejagat bermaksud umum. Dalam corak pemikiran ini, pemikiran tidak terbatas pada bahagian-bahagian tertentu, tetapi jawapan keseluruhan bagi sesuatu persoalan.

Ketika berfalsafah, seseorang itu tidak digalakkan untuk merujuk kepada sumber kewibawaan dalam menyelesaikan sesuatu persoalan. Sebaliknya, ia digalakkan untuk menjawabnya dengan hanya menggunakan akal sendiri. Contohnya, dalam menjawab soalan "Apakah YYY?", seseorang itu tidak harus menjawab "YYY itu HHH kerana profesor T pernah mengatakannya", tetapi sebaliknya beliau harus menjawab soalan ini dengan jiwanya yang bebas secara "berfalsafah".

Persoalan Falsafah[sunting | sunting sumber]

Persoalan falsafah ataupun masalah falsafah ialah topik yang dibincangkan dalam bidang falsafah. Ia boleh diibaratkan sebagai isi dalam falsafah. Persoalan falsafah sentiasanya disifatkan sebagai soalan yang sangat rumit, dan ia memerlukan pemikiran yang bersungguh-sungguh.

Sesuatu soalan itu akan menjadi persoalan falsafah apabila soalan itu tidak dapat diselasaikan melalui kaedah pengamatan ataupun kaedah sains. Biasanya, persoalan falsafah akan melibatkan persoalan tentang konsep, idealogi, dan juga perkara-perkara lain yang abstrak. Contoh persoalan falsafah adalah seperti di bawah:

 • "Apakah itu kebenaran?"
 • "Apakah itu pemikiran?"
 • "Apakah itu ilmu pengetahuan?"
 • "Apakah itu cantik?"
 • "Apakah itu kehidupan?"

Bidang falsafah memberikan nilai yang tinggi kepada soalan yang baik, ataupun soalan yang mempunyai nilai kefalsafahannya. Ini adalah kerana soalan yang baik menjanjikan jawapan yang baik. Contohnya, soalan epistemologi yang ditanyakan pada zaman dulu-dulu seperti "apakah kebenaran?, apakah ilmu pengetahuan?" sebenarnya telah memajukan sains dan teknologi manusia.

Kategori Falsafah[sunting | sunting sumber]

Falsafah dapat dikategorikan 5 bidang berdasarkan persoalannya, iaitu:

 • Metafizik
  Bidang falsafah ini memikirkan tentang kewujudan.Contoh soalannya: Jenis benda yang wujud? Apakah sifat "semulajadi - nature" benda tersebut? Adakah sesuatu wujud tanpa pergantungan kepada deria manusia? Apakah sifat ruang dan masa? Apakah sifat akal dan berfikir? Apakah yang dikatakan manusia? Apakah yang dikatakan sedar? Adakah Tuhan wujud?
 • Epistemologi
  Bidang falsafah ini memikirkan tentang ilmu pengetahuan. Contoh soalannya adalah seperti: Apa itu pengetahuan? Adakah ada pengetahuan? Bagaimana kita tahu apa yang kita tahu? Bagaimana kita tahu terdapat minda yang lain?
 • Etika
  Bidang falsafah ini memikirkan tentang kemoralan manusia. Contoh soalannya:Adakah terdapat perbezaan antara tindakan bermoral dan tindakan yang salah ? Jika ada, apakah perbezaannya? Tindakan yang mana betul dan tindakan yang mana salah? Adakah nilai mutlak, atau perbandingan?Bagaimana seseorang itu harus hidup?
 • Logik
  Logik adalah satu bidang falsafah yang mengkaji penaakulan manusia.
 • Estetika
  Bidang falsafah memikirkan tentang keindahan. Contoh soalannya: Apakah itu indah?

Tradisi Falsafah[sunting | sunting sumber]

Socrates

Falsafah merupakan sesuatu yang diusahakan oleh setiap bangsa. Ini adalah kerana manusia secara semula jadinya mempunyai fitrah ingin tahu dan cenderung kepada kebenaran. Daripada itu tradisi falsafah terbina oleh kelompok manusia yang mengadakan pendekatan yang berbeza terhadap falsafah. Dalam sesuatu tradisi falsafah, anggotanya akan mempunyai minat yang sama dalam sesuatu persoalan falsafah dan juga mempunyai pengaruh yang sama daripada seseorang tokoh falsafah.

Perkataan "Falsafah" dalam konteks akademik Anglo-Amerika mungkin adalah sesuatu yang mengelirukan. Ia biasanya merujuk kepada tradisi falsafah daripada tamadun barat dengan mengetepikan tradisi falsafah daripada tempat lain. Masalah ini menjadi lebih rumit lagi apabila didapati tiada perkataan "falsafah" yang wujud dalam tamadun China, Korea, dan Jepun sehingga abab ke-19. Daripada itu, pernah juga sarjana barat yang menyangka bahawa falsafah itu tidak pernah wujud dalam tamadun ini.

Secara kasarnya, falsafah boleh dibahagikan kepada dua tradisi,antara falsafah barat dan juga falsafah timur. Bagi tradisi falsafah di Afrika, ia masih dianggap terlalu kabur dan asing bagi kebanyakan orang.

Falsafah barat merupakan satu tradisi falsafah yang laku untuk kawasan Eropah, Amerika termasuk latin Amerika, dan juga di Timur Tengah. Falsafah Islam biasanya termasuk juga ke dalam tradisi ini. Falsafah timur pula merujuk kepada tradisi falsafah daripada Benua India dan juga daripada timur jauh seperti China, Korea, dan Jepun.

Tradisi Falsafah Timur[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Falsafah Timur

Tradisi Falsafah Barat[sunting | sunting sumber]

Rencana Utama:Falsafah Barat

Senarai Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Drs. Sidi Gazalba.1974. Sistematika Filsafat: Pengantar Kepada Dunia Filsfat, Teori Pengetahuan, Metafika, Teori Nilai. Kuala Lumpur: Penerbitan Utusan Melayu Berhad.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]