Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
PengarahDavid Yates
Penerbit
PenulisJ. K. Rowling
BerdasarkanWatak oleh
J. K. Rowling
Dibintangi oleh
Muzik olehJames Newton Howard
SinematografiPhilippe Rousselot
Disunting olehMark Day
Syarikat
penerbitan
PengedarWarner Bros. Pictures
Mula ditayangkan
 • 8 November 2018 (2018-11-08) (Paris)
 • 16 November 2018 (2018-11-16) (United Kingdom dan Amerika Syarikat)
Tempoh tayangan
134 minit[1]
Negara
 • United Kingdom
 • Amerika Syarikat
BahasaBahasa Inggeris
PerbelanjaanAS$200 juta[1]
Pecah panggungAS$253.7 juta[1]

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald adalah filem fantasi 2018 yang diarahkan oleh David Yates dan ditulis oleh J. K. Rowling. Pengeluaran bersama British dan Amerika, ia adalah sekuel untuk Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016). Ia adalah ansuran kedua dalam siri filem Fantastic Beasts, dan keseluruhan kesepuluh dalam francais Wizarding World, yang bermula dengan siri filem Harry Potter.

Filem ini mempunyai pelakon ensemble yang merangkumi Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law, dan Johnny Depp. Plot filem ini adalah berkenaan Newt Scamander dan Albus Dumbledore yang cuba untuk menghapuskan ahli sihir gelap Gellert Grindelwald, sambil menghadapi ancaman baru dalam dunia sihir itu.

Filem Fantastic Beast kedua diumumkan pada bulan Oktober 2014, dan pada bulan Julai 2016 Rowling mengesahkan dia telah menyiapkan skrip. Depp terlibat sama sebagai pelakon dalam filem ini pada bulan November 2016, menyebabkan beberapa kontroversi disebabkan dakwaan keganasan rumah tangga baru-baru ini dibuat terhadapnya, dan undang-undang yang ditandatanganinya pada April 2017. Fotografi filem itu bermula di Warner Bros. Studios, Leavesden pada Julai 2017. Penggambaran telah berlangsung di London, Switzerland, dan Paris, dan berakhir pada Disember 2017.

Plot[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1927, penyihir gelap berkuasa Gellert Grindelwald sedang ditahan oleh Kongres Sihir Amerika Syarikat (MACUSA). Apabila berlepas dari New York City untuk dipindahkan ke London, dia dibebaskan oleh pengikut dan pekerja MACUSA, Abernathy. Grindelwald membunuh pengawalnya dan melarikan diri menggunakan pengangkutan pemindahannya.

Tiga bulan kemudian, Newt Scamander mendesak Kementerian Sihir British untuk mengembalikan haknya untuk mengembara, setelah kehilangannya semasa lawatannya ke New York City. Dia bertemu dengan Leta Lestrange, sahabat lama dari Sekolah Hogwarts Witchcraft dan Wizardry, yang mempunyai perkaitan dengan saudara lelaki Theseus. Semasa rayuannya, Newt ditawarkan hak perjalanannya kembali jika dia bersetuju untuk bekerja dengan Kementerian Sihir, bersama abangnya, untuk menjejak "Obscurial Credence Barebone", yang baru muncul di Paris; Kredence dipercayai oleh ramai orang sebagai kakak Leta yang telah lama hilang, Corvus Lestrange, ahli sihir terakhir dari barisan ahli sihir berdarah suci Grindelwald dan satu-satunya orang yang boleh membunuhnya ialah Profesor Hogwarts Albus Dumbledore. Newt menolak tawaran tersebut kerana dia tidak mahu memihak kepada sesiapa, dan Auror Grimmson dihantar ke tempatnya. Selepas meninggalkan Kementerian, Newt dipanggil untuk bertemu dengan Dumbledore, yang juga meminta beliau untuk pergi ke Paris untuk mencari Kredence.

Newt kembali ke rumah untuk menemui rakan-rakan Amerikanya, Queenie Goldstein dan Jacob Kowalski, yang kemudian menyimpan kenangannya pada tahun 1926 kerana fakta bahawa Obliviation di seluruh bandar yang diperintahkan hanya memengaruhi kenangan buruk. Apabila Newt bertanya mengapa saudara perempuan Queenie itu tidak bersama mereka, Queenie mendedahkan bahawa mereka telah mengikutinya ke Eropah, dan Tina percaya bahawa Newt terlibat. Selepas pertarungan antara Jacob dan Queenie mengenai larangan pernikahan antara penyihir dan Muggles, Queenie meninggalkan sendirian untuk mencari Tina. Dengan harapan bersatu dengan kedua-duanya, Newt dan Jacob mengikutinya ke Paris.

Di Paris, Tina menghadiri pertunjukan aneh di Circus Arcanus di Paris, mencari Kredence. Kepercayaan dan tarikan sarkas Nagini melarikan diri semasa persembahan, melepaskan banyak haiwan sarkas. Kredence dan Nagini, mencari ibu kelahiran Kredence, mencari pelayan yang meletakkannya untuk diadopsi, tetapi Grimmson tiba dan membunuhnya, bekerja di bawah perintah Grindelwald. Sementara itu, Tina bertemu dengan Yusuf Kama, satu lagi pihak yang berminat mencari Kredence. Newt dan Yakub mengikuti Yusuf kepada Tina, dan Yusuf menjelaskan bahawa dia telah membuat Vow Unbreakable untuk membunuh Kredence, yang dia percaya sebagai tiri induk dan keluarga terakhir Lestrange.

Newt dan Tina menyusup Kementerian Kementerian Magic untuk dokumen untuk mengesahkan identiti Kredence dan ditemui oleh Leta dan Theseus. Newt meyakinkan Tina bahawa Thisus terlibat, bukan dia. Mereka mencari maklumat mengenai Kredence membawa dari Kementerian ke makam keluarga Lestrange, di mana Yusuf menjelaskan bahawa dia dan Leta mempunyai ibu yang sama, dan Leta mendedahkan bahawa dia secara tidak sengaja membunuh saudaranya sebagai bayi dan dengan itu dia tidak dapat menjadi Kredence. Laluan itu nampaknya dibuat untuk mengetuai Kredence ke makam, di mana Grindelwald mengadakan perhimpunan untuk pengikutnya, dengan Queenie hadir dan Yakob mencarinya.

Pada perhimpunan itu, Grindelwald mengajar "kebebasan" bagi para penyihir dari peraturan yang menghendaki mereka tetap tersembunyi dari Muggles, menggunakan imej masa depan Perang Dunia II untuk memanggil supremasi ahli sihir. Diketuai oleh Theseus, Aurors mengelilingi perhimpunan tersebut, dan Grindelwald memulangkan pengikutnya terhadap mereka, mengirim mereka untuk menyebarkan pesannya di seluruh Eropa. Grindelwald menarik bulatan api biru untuk membahagikan pengikut daripada musuh, dan Credence dan Queenie menyeberang untuk menyertai dia walaupun protes dari Nagini dan Jacob. Leta kelihatan bersumpah, tetapi sebaliknya menyerang Grindelwald untuk membolehkan Newt, Tina, Jacob, Yusuf, Nagini, dan Theseus melarikan diri, seolah-olah mengorbankan dirinya. Ketika Grindelwald melarikan diri, pahlawan yang tersisa bersatu untuk mengalahkan api biru yang meluas dan menyelamatkan Paris. Newt menyedari bahawa dia tidak boleh kekal neutral dan harus berjuang melawan Grindelwald.

Bersama-sama dengan yang lain, Newt bergerak ke Hogwarts untuk berjumpa dengan Dumbledore dan mempersembahkan satu botol yang diambilnya dari Grindelwald, mengandaikan bahawa pakatan darah itu mengandung alasan Dumbledore tidak dapat menghadapi Grindelwald sendiri. Di pangkalannya Nurmengard di Austria, Grindelwald mendedahkan identitas Credence sebagai Aurelius Dumbledore, yang Grindelwald percaya sebagai satu-satunya orang yang cukup kuat untuk membunuh saudaranya Albus. Kreden Burung Bayi telah dijelaskan untuk menjadi phoenix, burung yang dikaitkan dengan keluarga Dumbledore.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald di San Diego Comic-Con 2018. Dari kiri ke kanan: Eddie Redmayne, Claudia Kim, Zoë Kravitz, Callum Turner, Ezra Miller, Alison Sudol, Dan Fogler, Katherine Waterston dan Jude Law
Seorang pegawai Kementerian Sosial Magic di Bahagian Beasts Jabatan untuk Peraturan dan Kawalan Makhluk Ajaib, serta seorang magizoologis yang mengisytiharkan diri. Beliau memainkan peranan dalam memperbaiki peristiwa serangan ganas di Kota New York pada bulan Disember 1926 yang melibatkan penyihir gelap Gellert Grindelwald. Dia adalah kepercayaan Albus Dumbledore, walaupun menjadi buasir dari kalangan masyarakat British Wizarding tertentu kerana masa lampau. Joshua Shea menggambarkan Newt yang muda.[4]
Sebuah MACUSA yang dikenali (Kongres Magical Amerika Syarikat) Auror. Dia memainkan peranan untuk menggagalkan Gellert Grindelwald semasa kejadian Obscurus tahun 1926, yang mana dia dan Newt pada mulanya dipersalahkan.[6]
Seorang veteran No-Maj dari Perang Dunia I dan pemilik perniagaan semasa sebuah kedai roti, kawan Newt, dan minat cinta utama kepada Queenie sebelum memasuki memorinya setelah serangan Grindelwald ke New York.
Tina yang cantik dan bersemangat, yang bekerja bersama-sama dengannya di Biro Permit Wan Federal selepas Tina diturunkan. Dia adalah Legilimens semula jadi yang kuat, dan telah jatuh cinta dengan Jacob Kowalski, walaupun undang-undang sihir melarang hubungan..[6]
Anak angkat Mary-Lou Barebone yang terganggu, sangat disalahgunakan dan ditindas. Marah oleh pengobatan orang terhadapnya dan pengkhianatan Grindelwald, dia menaruh parasit Obscurusnya di Kota New York, menyebabkan kematian dan kehancuran yang meluas. Dia akhirnya "dimusnahkan" oleh pegawai MACUSA, walaupun serpihan kecil Obscurus melarikan diri. Kredence kini mempunyai kawalan penuh terhadap Obscurusnya.[6]
Seorang wanita muda yang rosak dan keliru yang masih banyak mengawal Newt, yang pada satu masa suka dengannya, dan mungkin masih ada. Meningkatkan kehidupan seorang pelajar di sekolah, dia bertanggungjawab untuk menyebarkan Newt dari beberapa kalangan masyarakat sihir Inggeris, setelah ia menyalahkan kesalahannya. Dia berasal dari keluarga yang kaya dan pureblood yang terkenal dengan Seni Gelap dan kini terlibat dengan Thisus Scamander, saudara Newt, dan kini bekerja di Kementerian Meteorologi Inggeris sebagai pembantu kepada Torquil Travers, Ketua Penguatkuasaan Undang-undang Magical.[9][6] Thea Lamb dan Ruby Woolfenden kedua-duanya menggambarkan versi muda Leta.
Adik beradik Newt Scamander, yang terlibat dalam Pejabat Auror Jabatan Penguatkuasaan Undang-undang Magical, berperang dalam Perang Dunia I, dan digambarkan sebagai "pahlawan perang". Kedua-dua adik beradik itu berkongsi hubungan yang hangat, agak teruk oleh fakta bahawa kedua-dua mereka tidak dapat saling memahami. Dia menghabiskan tahun sebelum memburu Grindelwald dengan pasukan Aurors British. Beliau kini terlibat dengan Leta Lestrange.[9]
Tarikan utama sarkas wizard dan pertunjukan aneh yang dipanggil Circus Arcanus dan Maledictus, yang membawa kutukan darah yang akan berubah menjadi ular secara kekal atau kemudian. Selagi dia dapat ingat, kuasa transformatifnya telah dieksploitasi oleh Skender. Nagini akhirnya menjumpai seorang kawan di salah seorang pekerja di sana, Kredence. Dia akhirnya akan menjadi sahabat Lord Voldemort, serta Horcrux terakhirnya.[12][13][6]
 • William Nadylam sebagai Yusuf Kama: Seorang ahli sihir Perancis-Senegal yang telah menghabiskan banyak tahun dengan teliti mencari Kredence dan akhirnya menjejaki dia di Paris di Circus Arcanus.[12][6] Isaac Domingos menggambarkan seorang Yusuf muda.
 • Kevin Guthrie sebagai Abernathy: Supervisor Tina dan Queenie yang sebelum ini pernah menjadi pengikut Grindelwald.[12]
 • Jude Law sebagai Albus Dumbledore:[14][5][15]
Seorang ahli sihir yang sangat berpengaruh dan berkuasa di British Wizarding Community, yang dikenali di Kementerian sihir British dan di seluruh dunia sihir yang lebih luas untuk kecemerlangan akademiknya, kini seorang profesor Pertahanan Terhadap Seni Gelap[6] di Hogwarts School of Witchcraft dan Wizardry. Beliau mempunyai hubungan misterius yang panas dan panas dengan Grindelwald, yang berakhir pada catatan yang tragis. Sekutu kuat Newt Scamander, dia dipanggil untuk menentang pemerintahan keganasan Grindelwald. Toby Regbo menegaskan peranannya dari Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 sebagai Dumbledore muda.[16]
Seorang penyihir gelap yang terkenal yang menyebabkan keganasan, keganasan dan kekacauan besar-besaran di seluruh dunia, berusaha untuk memimpin Perintah Dunia Wizarding yang baru, dengan keyakinan yang kuat dalam mengasah keunggulan. Dia berkongsi hubungan musim panas-panjang, mendalam, dan misterius dengan Albus Dumbledore sebagai remaja, sehingga terjadinya tragedi. Dia menimbulkan kekacauan di seluruh Eropah sebelum ditangkap oleh MACUSA di New York.[6] Ia adalah idea Depp untuk heterochromia watak itu, mengatakan bahawa dia melihat Grindelwald sebagai "lebih dari satu ... hampir seolah-olah dia adalah dua orang."[19] Jamie Campbell Bower menegaskan peranannya dari Harry Potter and The Deathly Hallows Part-1]] sebagai anak muda Grindelwald.[20][16]

Carmen Ejogo menegaskan peranannya sebagai Seraphina Picquery, Presiden MACUSA, dari filem pertama.[21] Brontis Jodorowsky menggambarkan Nicolas Flamel, seorang penulis dan alkemis Paris berusia 60 tahun, yang dipercayai telah menemui Stone Philosopher, yang merupakan rakan dan rakan sekerja Dumbledore. Watak tersebut telah disebutkan sebelum ini di dalam Harry Potter and The Philosopher's Stone.[21][22] Fiona Glascott menggambarkan seorang muda Minerva McGonagall.

Poppy Corby-Tuech menggambarkan Vinda Rosier, pengikut kanan setia Grindelwald.[21] Ingvar Eggert Sigurðsson menggambarkan Grimmson, seorang pemburu limpah kurnia yang hebat. Ólafur Darri Ólafsson menggambarkan Skender, kepala kejam dan jurulatih cincin Circus Arcanus.[21] David Sakurai muncul sebagai Krall, peminat Grindelwald dan bercita-cita tinggi.[23] Victoria Yeates menggambarkan pembantu Bunty, Newt Scamander.[24] Isaura Barbé-Brown menggambarkan Laurena Kama, ibu Leta Lestrange.[25] Jessica Williams menggambarkan Eulalie "Lally" Hicks, seorang profesor Ilvermorny School of Witchcraft dan Wizardry. Derek Riddell, Wolf Roth dan Cornell John menggambarkan Torquil Travers, Spielman dan Arnold Guzman.[13]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c "Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)". Box Office Mojo. IMDb. Dicapai pada 18 November 2018.
 2. ^ "Newt Scamander - Pottermore". Pottermore (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 26 September 2017. Dicapai pada 14 Mac 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 3. ^ McNary, Dave; Khatchatourian, Maane (13 Oktober 2016). "'Fantastic Beasts and Where to Find Them' to Be Five-Film Franchise". Variety. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 Oktober 2016. Dicapai pada 2 November 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 4. ^ Hibberd, James (12 Julai 2018). "First look at Young Newt in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald". Entertainment Weekly. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 September 2018. Dicapai pada 26 September 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 5. ^ a b c d Lee, Ashley (12 April 2017). "Jude Law to Play Young Dumbledore in 'Fantastic Beasts' Sequel". The Hollywood Reporter. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 April 2017. Dicapai pada 14 April 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 6. ^ a b c d e f g h Chitwood, Adam (23 Ogos 2018). "'Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald' Character Descriptions Reveal Plot Details". Collider (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 30 Ogos 2018. Dicapai pada 31 Ogos 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 7. ^ Kroll, Justin (25 Januari 2017). "Joby Harold to Do Page-One Rewrite of 'The Flash' Script (EXCLUSIVE)". Variety. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Mei 2017. Dicapai pada 26 Januari 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 8. ^ Ford, Rebecca (10 Ogos 2016). "'Harry Potter' Spinoff 'Fantastic Beasts' Adds Zoe Kravitz (Exclusive)". The Hollywood Reporter. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 Ogos 2016. Dicapai pada 2 November 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 9. ^ a b Whitbrook, James (16 November 2017). "Fantastic Beasts 2 Has a New Name and a First Look at the Cast". io9. Dicapai pada 16 November 2017.
 10. ^ "'Fantastic Beasts 2': Callum Turner to Play Eddie Redmayne's Brother (EXCLUSIVE)". Variety. 21 April 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Jun 2017. Dicapai pada 3 Julai 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 11. ^ "Fantastic Beasts actress Claudia Kim breaks silence on playing Nagini". Entertainment Weekly. 25 September 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 27 September 2018. Dicapai pada 25 September 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 12. ^ a b c Tartaglione, Nancy (3 Julai 2017). "'Fantastic Beasts' Sequel Reveals Plot Details, Adds Cast As Shooting Starts". Deadline Hollywood. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 Julai 2017. Dicapai pada 3 Julai 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 13. ^ a b "Everything we know about The Crimes of Grindelwald so far - Pottermore". Diarkibkan daripada yang asal pada 22 November 2017. Dicapai pada 19 November 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 14. ^ "Jude Law to Play Young Dumbledore in 'Fantastic Beasts' Sequel (EXCLUSIVE)". Variety. 12 April 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Jun 2018. Dicapai pada 12 Oktober 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 15. ^ "Jude Law cast as Albus Dumbledore in next Fantastic Beasts film". Pottermore. 12 April 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 April 2017. Dicapai pada 12 April 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 16. ^ a b "11 intriguing moments from the third Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald trailer". Pottermore. 25 September 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 27 September 2018. Dicapai pada 25 September 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 17. ^ Fleming Jr, Mike (1 November 2016). "Johnny Depp To Co-Star In J.K. Rowling's 'Fantastic Beasts' Sequel At Warner Bros". Deadline Hollywood. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 November 2016. Dicapai pada 2 November 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 18. ^ "Davids Yates and Heyman Spill Fantastic Beasts Secrets: Paris, Dumbledore, Depp, Credence and more!". The Leaky Cauldron. 8 November 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 November 2016. Dicapai pada 9 November 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 19. ^ "Johnny Depp breaks silence on Fantastic Beasts sequel role". Entertainment Weekly. 11 Oktober 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 11 Oktober 2018. Dicapai pada 12 Oktober 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 20. ^ "Fantastic Beasts fans are going crazy about the return of this Harry Potter star in The Crimes of Grindelwald". Digital Spy. 25 September 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 September 2018. Dicapai pada 25 September 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 21. ^ a b c d McClusky, Megan (6 Oktober 2017). "Pottermore Just Dropped Important Fantastic Beasts and Where to Find Them News. One Name Stands Out". Time. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 Oktober 2017. Dicapai pada 7 Oktober 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 22. ^ "The real Nicolas Flamel and the Philosopher's Stone - Pottermore". Diarkibkan daripada yang asal pada 6 September 2017. Dicapai pada 30 November 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 23. ^ N'Duka, Amanda (22 September 2017). "'Fantastic Beasts And Where To Find Them' Sequel Adds David Sakurai". Deadline Hollywood. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 September 2017. Dicapai pada 22 September 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 24. ^ Lampert, Nicole (9 Mac 2018). "From babies to beasts: Call The Midwife actress Victoria Yeates on her magical new role". Daily Mail. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 Mac 2018. Dicapai pada 23 Julai 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 25. ^ Japco, Sally (29 Mac 2018). "'Fantastic Beasts 2' Spoilers: 'Legends' Actress Cast As Laurena Kama". International Business Times. Diarkibkan daripada yang asal pada 29 Mac 2018. Dicapai pada 5 Mei 2018. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]