Festival Sastera Jaipur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Festival Sastera Jaipur
Genre Festival sastera
Lokasi Jaipur, India
Tahun aktif 2006–kini
Laman sesawang
http://jaipurliteraturefestival.org/
Gulzar, Javed Akhtar dan Prasoon Joshi di Festival Sastera Jaipur 2011

Festival Sastera Jaipur adalah suatu festival sastera tahunan[1] berlaku di bandar Jaipur sejak tahun 2006.[2] Diggi Palace Hotel berfungsi sebagai tempat utama pesta ini. Festival Sastera Jaipur sastera perayaan terbesar di Asia, dan telah diterangkan oleh Seymour Miranda dalam Mail on Sunday pada 10 Ogos 2008 sebagai "Festival sastera hebat mereka semua". Ia diadakan setiap tahun di Jaipur, Rajasthan pada bulan Januari, biasanya di dalam Dewan Audience dan taman-taman Istana Diggi di pusat bandar, dan meraikan kecemerlangan dalam Rajasthani, India dan penulisan Antarabangsa

Pengarah festival adalah penulis Namita Gokhale dan William Dalrymple dan dihasilkan oleh Sanjoy Roy Teamwork Productions. Festival ini Inisiatif Yayasan Jaipur Virasat yang diasaskan oleh Iman Singh,[3] asalnya sebagai segmen Jaipur Heritage Festival Antarabangsa pada tahun 2006, dan telah berkembang menjadi suatu perayaan berdiri bebas sastera berdiri di atas kaki sendiri pada tahun 2008.[1][4] Pengarah Komuniti JVF Vinod Joshi adalah penasihat serantau. Jaipur Heritage Festival Antarabangsa merupakan inisiatif Yayasan Jaipur Virasat. Semua acara di festival itu adalah bebas dan tidak bertiket. Festival itu mendapat perhatian media antarabangsa pada 2012, kerana beberapa peristiwa yang berkaitan dengan Salman Rushdie dan kontroversi Satanic Verses.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Writes of passage". Hindustan Times. India. 30 January 2008. Dicapai 23 April 2008. 
  2. ^ Literacy in India & the Jaipur Literature Festival, 25 January 2010. "Hari ini [25 Jan 2010] menandakan akhirnya Festival Sastera Jaipur .. Pertama diaturkan pada tahun 2005.."
  3. ^ "In the throes of joy". The Hindu. India. 20 January 2006. Dicapai 12 August 2008. 
  4. ^ "Looking for something special? Try treasure hunting in India". KiwiCollection.com. Dicapai 22 April 2008. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]