Forum Civilium

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Forum Civilium yang secara harfiah bermaksud "forum awam" ialah sebuah pusat kehakiman di Rom kuno semasa Empayar Rom. Forum-forum kehakiman ini merupakan peluasan Forum Rom yang telah menjadi penuh sesak dengan kegiatan-kegiatan perdagangan dan tatarakyat.

Tiga buah forum tatarakyat yang utama ialah Forum Caesar, Forum Augustus, dan Forum Rom. Forum-forum ini tidak digunakan untuk kegiatan perdagangan, tetapi digunakan sebagai tempat perjumpaan untuk menangani hal-ehwal awam serta juga untuk menjalankan kegiatan-kegiatan yang paling mulia yang dahulu diadakan di dalam Forum Rom. Kegiatan-kegiatan perdagangan sebaliknya dialihkan dari Forum Rom ke Forum-forum Venalium di sepanjang Sungai Tiber.

Forum Caesar merupakan forum Empayar (56 - 54 SM) yang pertama dan dibina oleh Julius Caesar untuk mengatasi masalah kesesakan di forum lama.

Forum Augustus dibina untuk meraikan kemenangan Augustus ke atas Brutus dan Cassius yang merupakan pembunuh-pembunuh Julius Caesar. Candi ini didedikasikan kepada dewa Mars Ultor si Penuntut Bela, dan dihiasi dengan arca-arca; di loteng serambi-serambi anjung, terdapat hiasan tokoh-tokoh wanita (Caryatid) dan klipeus (perisai).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]