Freddie Aziz Jasbindar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie aziz jasbindar.jpg
Freddie Aziz Jasbindar
Kelahiran (1988-12-28) 28 Disember 1988 (umur 34)
Ipoh, Perak
WarganegaraMalaysia
Pekerjaanweb developer, blogger, aktivis muda
Laman web rasmifred.my

Mohamad Freddie Bin Aziz Jasbindar (lahir pada 1988) adalah merupakan seorang aktivis pencinta sejarah tempatan negeri Perak. Beliau juga adalah merupakan individu yang menubuhkan Persatuan Pencinta Sejarah Masyarakat Perak.

Kehidupan Peribadi[sunting | sunting sumber]

Mohamad Freddie Bin Aziz Jasbindar[1] dilahirkan di Hospital Besar Ipoh, Perak[2] pada tahun 1988. Beliau telah berkahwin dengan Siti Mujahadah Binti Mohd Roni dan pasangan ini telah dikurniakan empat orang anak iaitu Adam Muhammad (meninggal dunia), Melur Elvina (6 tahun), Muzaffar (4 tahun) dan Mansur (2 tahun).

Beliau mula bergiat aktif dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sejak dalam tahun 2016 dengan menubuhkan Persatuan Pencinta Sejarah Masyarakat Negeri Perak (SEMARAK) dan kini memegang amanah dengan menjawat jawatan sebagai pengerusi persatuan tersebut.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau menerima pendidikan rendah dan menengah di luar negeri Perak. Bersekolah di Sekolah Rendah Kebangsaan Bedong, Bedong, Kedah (1995-1997), Sekolah Rendah Kebangsaan Jeram Batu 20, Jeram, Selangor (1997-1998) dan Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Gelam, Port Dikson, Negeri Sembilan (1998-2000).

Menyambung persekolahan di peringkat menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Haji Abdul Samad, Port Dickson, Negeri Sembilan (2000-2005).

Selepas tamat persekolahan, Freddie Aziz Jasbindar menyambung pengajian dalam bidang Diploma Pengajian Perniagaan dengan UiTM tetapi terpaksa berhenti di penghujung semester akhir pengajian atas masalah peribadi pada tahun 2009.

Pada tahun 2011, beliau telah menyambung pengajian di Kolej Komuniti Rembau dengan mengambil bidang Sijil Kemahiran Industri Agro dan tamat pengajian pada tahun 2013.

Pada September 2018, beliau berpeluang untuk menyambung pengajian di Universiti Teknologi Mara Kampung Seri Iskandar, Perak dalam bidang Diploma Pentadbiran Awam.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Mohamad Freddie Bin Aziz Jasbindar mula menulis laman sejarah tempatan sejak tahun 2016 khusus terhadap sejarah negeri Perak[3]. Beliau telah menerima pengiktirafan sebagai Anugerah Web Malaysia untuk kategori peribadi dalam bulan Ogos untuk tahun 2019[4] sempena laman web orang Perak yang mana berkenan dengan kajian serta terbitan artikel sejarah tempatan negeri Perak.

Aktiviti Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan Sukan[sunting | sunting sumber]

Pernah berbasikal mengilingi semenanjung Malaysia pada tahun 2014 sejauh 2,400 km dalam masa 28 hari.[5]

Kini bergiat aktif dalam Persatuan Pencinta Sejarah Masyarakat Perak (SEMARAK) sebagai pengerusi persatuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]