GE Capital

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
GE Capital
Anak syarikat
IndustriPerkhidmatan kewangan
Ditubuhkan1932; 87 tahun yang lalu (1932)
Ibu pejabatNorwalk, Connecticut, Amerika Syarikat
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Alec Burger (Pengerusi dan CEO)
IndukGeneral Electric
PembahagianGE Capital Aviation Services (GECAS)
Laman sesawangwww.gecapital.com

GE Capital ialah unit perkhidmatan kewangan konglomerat multinasional Amerika General Electric.[1] Ia memberikan pinjaman komersial dan menyewa, serta pelbagai perkhidmatan kewangan untuk penerbangan komersial, tenaga, dan sokongan untuk unit industri perniagaan GE.

Pada April 2015, GE mengumumkan rancangan untuk membuat syarikat lebih mudah dengan mengurangkan saiz kewangan perniagaan melalui penjualan kebanyakan aset GE Capital.[2][3]

GE Capital kini sejajar dengan perniagaan teras industri GE - GE Capital Aviation Services (GECAS), Energy Financial Services (EFS) dan GE Industrial Finance, yang termasuk perniagaan Healthcare Equipment Finance, Working Capital Solutions (WCS), dan pembiayaan lain aktiviti untuk membangunkan produk pinjaman dan pajakan untuk Kedai GE.

GE Capital Aviation Services ialah rakan kongsi kewangan utama kepada lebih daripada 245 pelanggan di 75 negara, menyediakan pajakan, pembiayaan, perkhidmatan dan perundingan pesawat di setiap sektor industri. GE Energy Financial Services menyediakan keupayaan pengunderaitan untuk infrastruktur Kuasa, Tenaga Boleh Diperbaharui, dan Minyak + Gas untuk memenuhi peningkatan permintaan dan kelestarian. Organisasi Kewangan Perindustrian GE Capital yang kini memberi perkhidmatan kepada pelanggan dalam Penjagaan Kesihatan, Pengangkutan, Kuasa yang Diagihkan, Industri Marin dan Perbandaran di seluruh dunia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Archived copy" (PDF). Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 2010-02-15. Dicapai 2010-05-19. 
  2. ^ "GE Capital Business Model". Diarkibkan daripada asal pada 2 November 2013. Dicapai 20 April 2015. 
  3. ^ "S&P rates GE Capital Corp. notes 'AA+'". Reuters. December 5, 2012. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]