GOIL

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ghana Oil Company
Public
Didagangkan sebagaiGOIL
IndustriIndustrri minyak dan gas
Ditubuhkan4 Jun 1960
Ibu pejabatHouse. No. D659/4,
Kojo Thompson Road,
Accra, Greater Accra, Ghana
Perancang utama
Patrick Akorli CEO/KPE Ghana Oil Company
KeluaranPetroleum
Gas asli
Produk Petroleum
PemilikPresiden Ghana John Dramani Mahama
Laman sesawangwww.goil.com.gh
Goil in Accra

GOIL adalah singkatan 'Ghana Oil Company' adalah syarikat minyak dan gas milik negara Ghana, benua Afrika. Syarikat ini disenaraikan dalam indeks saham Bursa Saham Ghana .Ia ditubuhkan pada 14 Jun 1960.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

GOIL diperbadankan sebagai sebuah syarikat sendirian berhad pada 14 Jun 1960 sebagai AGIP Ghana Company Limited dengan matlamat untuk memasarkan produk petroleum dan produk berkaitan terutamanya bahan api, gas petroleum cecair (LPG), pelincir, bitumen, dan produk khusus di Ghana. Pemegang saham utama ialah AGIP SPA Itali dan SNAM SPA. Pada 16 Dis 1968, SNAM SPA dipindahkan pegangan saham 10% yang mewakili 95,000 saham kepada Hidrokarbon International Holdings dari Zurich , Switzerland. Kerajaan Ghana pada tahun 1974 memperoleh saham AGIP SPA dan Hidrokarbon International Holdings dalam AGIP Ghana Company Limited ekoran resolusi khas pada tahun 1976 dan mengubah nama kepada Ghana Oil Company Limited. Peraturan baru dibuat dan telah ditukar menjadi sebuah syarikat awam.

Pada 4 Jun 2015, stesen gas GOIL di Accra meletup . Stesen ini telah digunakan sebagai tempat perlindungan untuk mangsa-mangsa banjir Accra 2015 , dan bencana itu ditambah dengan air banjir kerana gas diapungkan dan merebak. Angka kematian sekurang-kurangnya 200 orang.

Operasi[sunting | sunting sumber]

Perniagaan utama ialah Diesel dan Petrol. Syarikat ini mempunyai rangkaian kedai-di seluruh Ghana termasuk di sekolah, hospital, kilang, hotel dan bank.

Pada masa ini, rakan kongsi teknikal GOIL adalah ENI SPA (AGIP) dari Itali .

Rujukan[sunting | sunting sumber]