Gabi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Gabi atau makan lewat malam adalah makan lewat malam utama atau boleh digunakan untuk menggambarkan makanan ringan pada sebelah malam, terutamanya di utara England.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Istilah ini berasal dari Sarawak gabi, yang membawa maksud minum malam dan istilah ini dicadangkan bermula April 2016 dengan bersumberkan khazanah/warisan peribumi. Sebelum itu, "makan lewat malam" atau "minum malam" digunakan bagi menterjemah aktiviti "supper".[1]

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Wedding Supper oleh Martin van Meytens menggambarkan ketika ini apabila pencuci mulut yang dihidangkan, pada majlis perkahwinan Puteri Isabella dari Parma dan Joseph II, Maharaja Suci Rom, pada 5 Oktober 1760, di Hofburg Palace.[2]

Perbezaan antara makan malam dan gabi adalah perkara biasa dalam komuniti petani di Amerika Syarikat ke dalam abad kedua puluh. Di kebanyakan tempat di Amerika Syarikat dan Kanada hari ini, "gabi" dan "makan malam" adalah dianggap sinonim. Di Saskatchewan, dan sebahagian besar Kanada Atlantik, "gabi" bermakna hidangan utama hari, biasanya dihidangkan pada lewat petang, manakala "makan malam" dihidangkan sekitar tengah hari. "Makan Malam" digunakan di sesetengah kawasan, seperti Newfoundland dan Labrador, untuk menggambarkan hidangan tengah hari serta makanan khas, seperti "makan malam Kesyukuran" atau "makan malam Krismas," makan malam menjadi "gabi."[3] Di samping itu, istilah "supper" adalah yang paling kerap digunakan di Kanada Atlantik.

Di England dan kebanyakan tempat di Kanada, "makan malam,” apabila digunakan untuk makan malam, agak formal, "gabi” digunakan untuk menggambarkan kurang formal, hidangan keluarga yang lebih ringkas. Di sesetengah kawasan di United Kingdom, "gabi" digunakan untuk menggambarkan makan malam apabila makan malam telah dimakan sekitar tengah hari. Dalam beberapa rumah British dan beberapa di Australia utara, seperti di New Zealand dan Ireland, "minum teh" digunakan untuk makan lewat petang. Di bahagian-bahagian di United Kingdom, gabi adalah istilah untuk snek dimakan selepas makan malam dan sebelum tidur, biasanya terdiri daripada minuman panas bersusu dan biskut British atau bijirin, tetapi boleh termasuk sandwic.

Di New Zealand ia adalah sama – umumnya kek dan teh/kopi disajikan kemudian pada waktu malam, terutamanya apabila mempunyai pelawat.

Dalam juadah makanan Cina, xiaoye (宵夜) adalah gabi lewat malam atau makan kecil, sering diterjemahkan sebagai "gabi". Kebanyakan restoran Cina menyajikan menu khas untuk xiaoye, termasuk bahan mudah seperti bubur nasi atau mi sup. Xiaoye boleh juga dimakan di pasar malam, di mana hidangan kecil atau makanan ringan yang besar dikenali sebagai xiaochi lazim dihidang. Xiaoye adalah santapan keempat biasa digunakan oleh orang yang gaya hidup atau jadual memerlukan berjaga lewat malam, berjam-jam selepas makan malam biasa - contohnya seorang pekerja syif atau hadirin di konsert waktu malam.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Menjawab Isu Penamaan Baharu Kosa Kata Sukuan Merarau Dan Gabi". Dicapai pada April 29, 2016. 
  2. ^ "Wedding Supper". www.google.com. Dicapai pada 2015. 
  3. ^ "Research - Foodways Research: A Taste of Maine". The University of Maine Folklife Center. Retrieved September 8, 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]