GameZone

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
GameZone
300
Laman sesawanghttp://www.gamezone.com
Pengiklanan?Ya
Jenis lamanPermainan video
PendaftaranPercuma
PemilikGameZone Online
Dicipta olehJeff dan Kathy Connors
Dilancarkan pada1994

GameZone ialah sebuah laman web permainan video berbilang pelantar Amerika. GameZone mengupas perkara-perkara seperti ulasan, previu, berita, hints & cheats serta editorial permainan video. Selain daripada itu, GameZone turut menawarkan aktiviti memuat turun, sebuah laman kanak-kanak (GZ KidZone) dan kerjasama GameStop, menghehos GZGameShop, sebuah penjual online. GameZone telah meraikan ulangtahunnya yang ke-10 pada ahun 2007 lepas.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

GameZone ditubuhkan pada awal tahun 1994 di Livonia, MI oleh Jeff dan Kathy Connors di bawah nama GameZone Online. Meskipun GameZone Online kekal sebagai nama rasmi laman webnya, namanya seringkali disingkatkan sebagai GameZone.

Populariti[sunting | sunting sumber]

GameZone telah meningkatkan popularitinya dengan mengedarkan kandungan untuk laman-laman web lain menerusi ciri Online Game Sites miliknya. Meskipun memiliki banyak laman web, GameZone meletakkan penekanan tambahan pada syarikat-syarikat lain.[1] Syarikat-syarikat lain yang terkenal termasuklah MobyGames, PGNx Media dan Gaming Target.[2] GameZone bersifat unik dalam pergabungan ini kerana laman webnya terkenal dengan kandungan aslinya, disamping pengumpulan ulasan-ulasannya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]