Garena Free Fire

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Garena Free Fire
Sepanduk Free Fire yang dinaiktaraf pada 27 Julai 2022.jpg
Iklan prmosi Free Fire, Julai 2022
PembangunGarena, dahulu dimiliki 111 Dots Studios
PenerbitGarena, dahulu dimiliki 111 Dots Studios
PengarahForrest Li
PengeluarHerold Teo
EnjinUnity
PlatformAndroid
iOS
Pelepasan23 Ogos 2017
GenreBattle Royale
ModMultipemain
Pemain tunggal

Garena Free Fire, juga dikenali sebagai Free Fire atau FF, ialah permainan permainan battle royale yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Garena untuk Android dan iOS dengan berslogan "Battle in Style". Ia menjadi permainan mudah alih yang paling banyak dimuat turun di seluruh dunia pada 2019 Sehingga 2021 melalui Google Play Store, Free Fire telah melepasi 150 juta pengguna aktif setiap hari.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Garena Free Fire (lebih dikenali Free Fire) merupakan permainan mod Battle Royale yang dicipta oleh Garena pada 21 Ogos 2017. Pada tahun 2019, Garena Free Fire telah mendapat kedudukan tertinggi dalam aplikasi Google Play Store dalam tempat pertama.

Free Fire Max[sunting | sunting sumber]

Free fire max.jpg

Pada 21 September 2021, Garena melancarkan versi grafik lebih tinggi dari Free Fire biasa iaitu Free Fire Max. Permainan tersebut merupakan permainan kedua dalam keluarga Free Fire kerana ia mempunyai grafik yang lebih tinggi, lobi 360° dan animasi senjata yang sangat menarik serta bunyi sangat menyenangkan.

[sunting | sunting sumber]

Pada 21 Julai 2022, Garena Free Fire dan Garena Free Fire Max dinaiktaraf kepada wajah baru dan lebih menarik dengan adanya animasi dan gaya baru. Versi tersebut dinaiktaraf pada versi OB35.

Mod permainan[sunting | sunting sumber]

Free Fire dimainkan dalam perspektif Orang Ketiga . Seperti dalam permainan menembak yang lain , pemain boleh menggerakkan watak mereka menggunakan kayu bedik dan menembak dan membaling item dengan butang api. Watak dalam permainan boleh melompat, merangkak dan baring. Apabila berada di Medan perang , pemain boleh menggunakan bom tangan yang dipanggil "Gloo Wall" sebagai penutup untuk mengelakkan kerosakan.

Battle Royale[sunting | sunting sumber]

Dalam mod Battle Royale, maksimum 52 pemain mendarat di pulau rawak tanpa senjata. Kesemua mereka perlu bertahan dengan membunuh antara satu sama lain menggunakan senjata dan aksesori yang terdapat dalam binaan tersebut.Jika di mod berperingkat,permain juga dapat menaikkan pangkat mereka di free fire.Dalam mod ini terdapat peta khas untuk permain seperti,Bermuda, Alpine,Bermuda Remastered, Kalahari, Purgatory dan Nextera.

Clash Squad[sunting | sunting sumber]

Clash Squad ialah mod 4 VS 4. Dalam mod ini, pemain datang dengan $500 (wang dalam permainan) bersama mereka. Dengan menggunakan wang ini, pemain perlu membeli senjata dan barangan lain dari kedai (hanya semasa peperangan)

Long Wolf[sunting | sunting sumber]

Long Wolf merupakan mod permainan menampilkan perlawanan Satu Lawan Satu atau Dua Lawan Dua, permainan ini apabila Kawan atau musuh memilih senjata untuk bertarung dalam 4 pusingan.Long wolf edisi Pangkat turut juga ada tetapi dalam tempoh.

Bombsquad[sunting | sunting sumber]

Bombsquad ini merupa permainan 5V5 yang dimanakah satu kumpulan Penyerang dan satu kumpulan lagi Menyelamatkan wilayah.Jika penyerang meletakkan bom dan mengalahkan Kumpulan Menyelamatkan tersebut maka di dikira pemenang dan mengabis masa dikira pemenang juga.Menyelamatkam wilayah tersebut pula membatalkan masa bom dikira pemenang sama sahaja dengan kumpulan Penyerang meletakkan bom di merata tempat maka mereka menembakkan musuh tersebut.

Training ground[sunting | sunting sumber]

Mod ini merupakan mod untuk latihan menembak dan bersuka ria dalam mod ini. Antaranya, latihan menembak, latihan menembak pemain, tempat berbual ,tempat menembak, latihan bom dan latihan dinding bercahaya(glow wall).

Craftland[sunting | sunting sumber]

Merupakan permainan mencipta tempat pertarungan atau bermain apa-apa sahaja yang pemain mahu.

Premis[sunting | sunting sumber]

Free Fire diperincikan dalam seluar pendek animasi dan bahan lain yang diterbitkan oleh Garena untuk mempromosikan permainan. Free Fire Universe ialah alam semesta rasmi tempat permainan, Komik dan cerita Free Fire (Free Fire Tales) berlangsung. Setiap watak Free Fire mempunyai cerita yang berbeza dan latar belakang keluarga serta watak disambungkan antara satu sama lain daripada cerita dalam Free Fire Universe. Terdapat tiga bandar di alam semesta yang dipanggil LA LUNA, GRIZA, dan NEW DAWN di mana setiap watak hidup. Watak Free Fire terbahagi kepada dua pecahan iaitu HORIZON dan MAMBAS, HORIZON ialah pecahan pemerintah bandar di mana orang kaya dan berkuasa berada manakala MAMBAS adalah kumpulan pembebasan menentang HORIZON. Pada 2022 Free Fire mengeluarkan filem pendek pertama Free Fire Universe "How to Start a Fire" yang menampilkan salah satu watak Free Fire Hayato Yagami.

Pertandingan E-Sukan[sunting | sunting sumber]

Siri Dunia Free Fire[sunting | sunting sumber]

Free Fire memulakan pertandingan E-sukan.Free Fire World Series (FFWS) pada tahun 2019. Pada tahun 2020, FFWS telah digantikan dengan satu siri acara serantau, "Siri Kontinental Free Fire" (FFCS), disebabkan oleh wabak COVID- 19 .Pada Februari 2021, Garena mengumumkan Siri Dunia Free Fire (FFWS) dengan kumpulan hadiah $2 juta.

Pada tahun 2021, Siri Dunia Free Fire menjadi acara esport yang paling banyak ditonton dalam sejarah dengan lebih 5.4 juta penonton langsung puncak, mengatasi Kejohanan Dunia League of Legends mempunyai 5.1 juta penonton puncak.

Acara Serantau[sunting | sunting sumber]

"EMEA Invitational" ialah pengganti bagi Siri Dunia Free Fire pada 2021 untuk Eropah, Timur tengah dan Afrika . Kejohanan ini menampilkan 12 pasukan. Dengan kumpulan hadiah sebanyak USD 200,000.

Kejohanan Free Fire Asia merupakan pengganti bagi Siri Dunia Free Fire pada 2021 untuk Asia. Kejohanan ini menampilkan sejumlah 31 pasukan dari Vietnam, Indonesia, Thailand, India, Taiwan, Pakistan, dan MCP (Malaysia, Kemboja, dan Pakistan). Pasukan-pasukan tersebut bersaing untuk mendapatkan hadiah sebanyak USD 400,000.

Liga Brasileira de Free Fire (LBFF) ialah acara sukan Free Fire utama di Brazil. Terdiri daripada 3 bahagian, Siri A, B dan C, ia dimainkan dalam dua peringkat setahun, dengan elit layak ke Siri Dunia Free Fire

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

14 Februari 2022[sunting | sunting sumber]

Kerajaan India memutuskan untuk mengharamkan Free Fire di India sebagai usaha pemboikotan produk China. Menurut Kementerian Elektronik dan Teknologi Maklumat kerajaan India kerana-"Memudaratkan kedaulatan dan intergriti negara India dan pertahanan kerajaan India.Juga keselamatan negara kami dan ketenteraman awam India. Kami risau bahawa aplikasi ini mengumpulkan data peribadi warga India secara haram.Oleh itu, Kerajaan India akan pertikai sempadan antara kedua-dua negara dengan di bawah seksyen 69A.

Januari 2022[sunting | sunting sumber]

Pada awal Januari 2022, PUBG dari Krafton memfailkan saman terhadap Garena dan syarikat induk, Sea kerana melanggar hak terpelihara.Tuntutan itu menuduh Garena menciplak barangan permainan, mekanik permainan dan rupa keseluruhan PUBG Battlegrounds. Menurut Krafton, "Free Fire dan Free Fire Max menciplak secara meluas pelbagai aspek tentang Battlegrounds, termasuk ciri air drop pembukaan permainan unik berhak cipta milik Battlegrounds, struktur dan permainan, gabungan dan pemilihan senjata, perisai dan objek unik".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]