Gay Muslims

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bagi suatu perbincangan umum pada kehomoseksualan dan Islam, lihat Kehomoseksualan dan Islam.

Gay Muslims (2006) adalah sebuah dokumentari Channel 4 berkaitan bagaimana pengalaman lima Muslim lesbian dan gay di Britain mencabarkan berat sebalah heteroseksual di masyarakat Muslim dan mengilustrasikan kepelbagaian dalam Islam.

Tinjauan pelbagai pada kehomoseksualan di kalangan Muslim, berjulat dari pengutukan melalui ke Kongres Muslim Kanada menerima prundangan mentakrifkan semula perkahwinan untuk termasuk pasangan sama jantina. Dalam dokumentari, sebilangan cendiakawan Islam menegaskan bahawa ayat al-Quran, "kita telah mencipta kamu sebagai pasangan", tiak perlu dihadkan ke pasangan lelaki-wanita. Dokumentari menunjukkan perkahwinan gay Islam (nikah) di Amerika Syarikat, Kanada dan India. Ia menyatakan bahawa kepelbagaian ini boleh terletak di jantung amalan Islam tradisional. Dalam pembentukan aliran Islam berlainan, yang sekarang telah menjadi mazhab berlainan, seperti Maliki dan Syafii, para cendiakawan menerima adanya terjemahan berlainan pada bahasa Arab al-Quran dan orang dapat menjajarkan diri mereka dengan apa sahaja mereka merasa mewakili mereka dengan sesuai. Dokumentari menegaskan bahawa gelaran kini pada hak politik agama untuk suatu Islam homogenous adalah suatu reka cipta baru, dan tidak sama sekali asas.

Cendiakawan[sunting | sunting sumber]

Kepelbagaian cara memahami al-Quran digemakan dalam pengaturcara oleh Dr Scott-Siraj Al-Haqq Kugle dari Swarthmore College di Amerika Syarikat, kini seorang rakan pengaji di Universiti Leiden di Belanda. Dia mempercayai bahawa syariah – hukum Islam – ditentukan oleh juri-juri yang terjemahan pada teks Islam berasaskan anggapan budaya terletak pada masa-masa tertentu, dan politik khsus dan tempat geografi. Selain daripada syariah menjadi ramalan, Kugle mempercayai bahawa ia memberikan lebuhraya berlainan untuk umat Muslim menghidupkan kehidupa mereka. Dia juga menunjukkan bahawa tiada perkataan dalam al-Quran untuk "gay" atau "homoseksual", dan tidak ada menyebut lesbian.

Aktivis[sunting | sunting sumber]

Sekira-kiranya 200 Muslim lesbian dan gay telah dihubungi oleh penanda pengaturcara tetapi hanya sedikit sanggup ditemuramah, dan kebanyakan mereka mendesakkan pengenalan mereka disorok, untuk mencegah tindak balasan. Hanyak satu bersedia untuk menunjuk mukanya dan memberikan nama sebenarnya. Dia adalah Adnan Ali, seorang aktivis pada isu-isu mengesan Muslim lesbian, gay dan transeksual. Adnan menjelaskan bagaimana, apabila dia dengan ahli-ahli Yayasan Al-Fatiha Amerika, sebuah pertubuhan antarabangsa didedikasikan ke umat Muslim yang adalah LGBT atau bersoalan, dan kawan-kawan mereka. Adnan kemudian mendirikan suatu kumpulan kakak, sekarang digelar Imaan.

Aktivis balas mendesakkan suatu terjemahan adata Islam. Sesetengah cendiakawan memetik cerita-cerita nabi seperti Nabi Luth - yang khutbah Islam pada Bani Sodom telah diabaikan, menyebabkan pembinasaan mereka oleh Tuhan - sebagai bukti bahawa seharusnya tidak adanya Muslim gay.

Muslim gay menterjemahkan cerita Sodom dan Gommorah dalam sepelbagai cara, termasuk: hukuman untuk merogol malaikat; hukuman untuk seks awam; dan hukuman untuk sodomi (yang dapat juga diamalkan oleh heteroseksual). Mereka juga menunjukkan perbezaan di antara memahami tarikan sama jantina pada zaman nabi-bani dan kini, memperingati orang bahawa istilah "homoseksual" tiba hanya pada abad kesembilan belas.

Suara[sunting | sunting sumber]

Orang yang ditemu ramah bercakap pada tanggungan merek ke dan mempercayai Islam, walaupun daripada mempunyai kepercayaan mereka disokong oleh masyarakat dan keluarga mereka, mereka menghadapi dipulaukan. ‘Razeem’ bercakap pada kesakitannya apabila dia ditolak capai pada kanak-kanak perkahwinan terdahulunya, sungguhpun mempunyai suatu hak sah untuk mencapai dan kenyataannya adalah bahawa isterinya melarikan diri dengan seorang lelaki lain. Dia juga menginginkan lebih contoh baik, seperti Adnan Ali, untuk Muslim gay. ‘Shakir’ dan ibu bapanya mendapati ia lebih mudah untuk menerima lesbianisme daripada kehomoseksualan lelaki gay. ‘Farah’ merenung pergi balik ke almari, untuk menipu tentang keseksualannya untuk menyenangkan tekanan pada hubungannya dengan ibu bapanya.

Penyampai pengaturcara, Sonia Deol, mengatakan bahawa kumpulan Muslim gay Imaan menyokong gagasan "menyimpan keseksualan sebagai hal peribadi".

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]