Gaya Empayar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Arc de Triomphe di Place de l'Étoile, salah satu contoh seni bina Empayar yang paling terkenal, ditugaskan pada tahun 1806 selepas kemenangan di Austerlitz oleh Maharaja Napoleon I

Gaya Empire (Sebutan bahasa Perancis: [ɑ̃.piːʁ], Empire gaya) adalah pergerakan reka bentuk pada awal abad kesembilan belas dalam seni bina, perabot, selain seni hiasan , dan seni visual, yang mewakili fasa kedua Neoklasisisme . Ia berkembang antara 1800 dan 1815 semasa Konsulat dan tempoh Empayar Kerajaan Pertama, walaupun jangka hayatnya berlangsung hingga akhir tahun 1820-an. Dari Perancis ia merebak ke banyak Eropah dan Amerika Syarikat.

Gaya ini berasal dari dan mengambil namanya dari pemerintahan Maharaja Napoleon I dalam Empayar Perancis Pertama , apabila ia bertujuan untuk mengasaskan kepemimpinan Napoleon dan negara Perancis. Gaya bergaya terdahulu di Perancis telah menjadi gaya Directoire , bentuk yang lebih sederhana dan sederhana dari Neoclassicism, yang menggantikan gaya Louis XVI . Gaya Empayar membawa pulangan penuh kepada kekayaan yang mulia. Gaya ini sepadan dengan gaya Biedermeier di tanah-tanah berbahasa Jerman, gaya Persekutuan di Amerika Syarikat, dan gaya Kabupaten di Britain.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bilik tidur Napoleon di Grand Trianon, Versailles melambangkan gaya neoklasik Empayar Perancis Pertama

Gaya yang dibangunkan dan diilustrasikan gaya Directoire pada masa yang sama sebelum ini, yang bertujuan untuk memudahkan, tetapi tetap menjanjikan kebaikan Republik Ancient Ancient :

Kebajikan yang sopan dari Rom Republik telah ditegakkan sebagai standar bukan semata-mata untuk seni tetapi juga untuk tingkah laku politik dan moral swasta. Konvensyen melihat diri mereka sebagai wira antik. Kanak-kanak dinamakan selepas Brutus , Solon dan Lycurgus . Perayaan-perayaan Revolusi dipentaskan oleh David sebagai ritual antik. Malah kerusi di mana jawatankuasa Salut Publique duduk dibuat pada model antik yang dibuat oleh David. . . . Sebenarnya Neo-classicisme menjadi bergaya.

Gaya Empayar "bertukar kepada kemewahan Florid Roma Romantik. Keparahan Doric telah digantikan oleh kekayaan dan kemegahan Korintus ". [1]

Dua arkitek Perancis, Charles Percier dan Pierre Fontaine , bersama-sama pencipta gaya Empayar Perancis. Mereka telah belajar di Rom dan pada 1790-an menjadi pereka perabot terkemuka di Paris , di mana mereka menerima banyak komisyen dari Napoleon dan negarawan lain. [2]

Senibina gaya Empayar didasarkan pada unsur-unsur Empayar Rom dan banyaknya khazanah arkeologi, yang telah ditemui semula pada abad kelapan belas. Gaya Louis XVI dan Directoire yang sebelum ini menggunakan gaya yang lebih tegas, lebih mudah dibandingkan dengan gaya Rococo pada abad kelapan belas. Reka bentuk kerajaan sangat mempengaruhi gaya kontemporari Amerika Federal (seperti reka bentuk gedung Capitol Amerika Syarikat ), dan keduanya adalah bentuk propaganda melalui seni bina. Ia adalah gaya rakyat, tidak mulia tetapi tenang dan seimbang. Gaya ini dianggap mempunyai seni bina "dibebaskan" dan "tercerahkan" seperti Napoleon "membebaskan" orang-orang Eropah dengan Kod Napoleonnya .

Église de la Madeleine di Paris , sebuah Kuil untuk Kemuliaan Grande Armée Napoleon

Tempoh Empire dipopularkan oleh reka bentuk inventif Percier dan Fontaine , arkitek Napoleon untuk Malmaison . Reka bentuk menarik untuk inspirasi pada simbol dan hiasan yang dipinjam dari kerajaan kuno Yunani kuno dan Romawi. Bangunan biasanya mempunyai bingkai kayu sederhana dan pembinaan kotak-kotak, yang berkilau dalam mahogany mahal yang diimport dari tanah jajahan . Perabot Biedermeier juga menggunakan butir-butir kayu hitam , asalnya disebabkan oleh kekangan kewangan. Butiran Ormolu (perabotan gangsa gilded dan perhiasan) memperlihatkan tahap ketukangan yang tinggi.

Katedral Kazan di Saint Petersburg.

Jeneral Bernadotte, kemudian menjadi Raja Karl Johan dari Sweden dan Norway, memperkenalkan gaya Napoleonik ke Sweden, di mana ia dikenali di bawah namanya sendiri. Gaya Karl Johan kekal popular di Scandinavia walaupun gaya Empayar hilang dari bahagian lain di Eropah. Perancis membayar beberapa hutangnya kepada Sweden dalam bronzes ormolu bukan wang, yang membawa kepada gaya untuk candelier kristal dengan gangsa dari Perancis dan kristal dari Sweden.

Selepas Napoleon kehilangan kuasa, gaya Empayar terus mendapat sokongan selama beberapa dekad, dengan penyesuaian kecil. Terdapat kebangkitan semula gaya pada separuh terakhir abad kesembilan belas di Perancis, sekali lagi pada permulaan abad kedua puluh, dan sekali lagi pada 1980-an.

Struktur gaya yang paling terkenal di Perancis adalah Arc de Triomphe neoklasik grand dari Place de l'Étoile , Arc de Triomphe du Carrousel , kolum Vendôme , dan La Madeleine , yang dibina di Paris untuk meniru bangunan Empayar Rom. Gaya ini juga digunakan secara meluas di Rusia Imperial , di mana ia digunakan untuk meraikan kemenangan Napoleon dalam struktur peringatan seperti Bangunan Kakitangan Am , Katedral Kazan , Alexander Column , dan Gerbang Narva Triumphal . Senibina Stalinis kadang-kadang dirujuk sebagai gaya Empayar Stalin.

Gaya ini bertahan di Itali lebih lama daripada di kebanyakan Eropah, sebahagiannya kerana persatuan Imperial Romnya, sebahagiannya kerana ia dihidupkan kembali sebagai gaya arsitektur kebangsaan berikutan penyatuan Itali pada tahun 1870. Mario Praz menulis tentang gaya ini sebagai Empayar Itali. Di United Kingdom, Jerman, dan Amerika Syarikat, gaya Empayar disesuaikan dengan keadaan tempatan dan secara beransur-ansur memperoleh ekspresi lebih lanjut sebagai Kebangkitan Mesir , Kebangkitan Yunani , gaya Biedermeier , gaya Kabupaten , dan gaya akhir Federal .

Hiasan dalaman[sunting | sunting sumber]

Tapak-tapak bersejarah yang menyajikan ensemble homogen, contoh-contoh hiasan dalaman abad ke-19 awal adalah:

 • Château de Malmaison di Perancis
 • Casa del Labrador di Sepanyol

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • Gaya empayar amerika
 • Jam kereta api
 • Siluet kerajaan
 • Seni bina Persekutuan
 • Kekaisaran Perancis jam mantel
 • Gaya Hindia Belanda
 • Jam mercusuar
 • Lyre lengan
 • Neoclassicism di Perancis
 • Neo-Grec , seni bina gaya kebangkitan semula Yunani
 • Istana Fontainebleau
 • Empayar Kedua (seni bina)
 • Gaya Empayar Stalin

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Honour 1977, halaman 172
 2. ^ Fredlund, Jane (2008). Stilguiden: möbler & inredning 1700–2000 (dalam bahasa Swedish) (ed. 2nd). Stockholm: Prisma. m/s. 108. ISBN 9789151849874. OCLC 234047178.CS1 maint: unrecognized language (link)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Revivals