Genosid Armenia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Armenian Genocide

Ethnic groups in the Balkans and Asia Minor as of early 20th Century (William R. Shepherd, Historical Atlas, 1911).

Genosid Armenia atau penghapusan etnik Armenia dilakukan oleh kerajaan Turki dari tahun 1915-1917 semasa Empayar Turki Uthmaniyyah.

Kes ini dianggap sebagai 'Armenian Holocaust', 'Great Calamity' dan 'pembunuhan beramai-ramai Armenia' kerana melibatkan ratusan hingga ribuan dari 1.5 juta etnik Armenia. Kes ini dianggap sebagai penghapusan etnik yang pertama secara sistematik pada zaman moden ini. Diplomat 22 negara telah mengesahkan kes ini sebagai penghapusan etnik. Tetapi kerajaan Turki pada 12 Oktober 2007 menolak berlakunya penghapusan etnik Armenia ini.

Di bawah sistem undang-undang Uthmaniyyah, rakyat Armenia, Yunani, Yahudi dan lain-lain minoriti di Turki dilayan sebagai kaum kafir zimmi, satu layanan undang-undang yang berbeza dengan orang Islam. Sebagai kafir zimmi, mereka dikehendaki membayar cukai jizyah (cukai kepala) dan tidak diwajibkan menjadi tentera kerajaan Turki di medan perang. Mereka dilarang menggalas senjata di medan perang. Jihad iaitu berkorban nyawa di medan perang tidak menjadi kewajipan kepada rakyat yang tidak beragama Islam.

Pada 1914, terdapat 2 juta etnik Armenia dalam Empayar Uthmaniyyah. Etnik Armenia menjadi majoriti di timur Anatolia terutama di sekitar Konstantinople. Hampir dua dekad ,mereka dilayan dengan kejam dan dibunuh.

Sebelum perang[sunting | sunting sumber]

Sultan Abdul Hamid II menggantung perlembagaan dan memulakan pemerintahan diktator. Akhir abad ke-19, iaitu antara 1894 hingga 1895 berlaku beberapa siri pembunuhan terhadap penganut Kristian di Asia Minor.

Pada 1908, kerajaan Turki Uthmaniah dikuasai oleh Turki Muda di bawah pimpinan Namik Kemal, Abdullah Cevdet, Ziya Gökalp dan lain-lain yang melakukan Revolusi Turki Muda. Turki Muda mahukan pemerintahan sekular dan mengamalkan penerintahan parlimen dan memulihkan perlembagaan. Pergerakan ini disambut penuh oleh golongan minoriti . Tetapi 1909 Sultan Abdul Hamid II mendapat kembali kuasa dengan menyeru slogan Islam. Beliau berjanji akan memulihkan institusi-institusi Islam, undang-undang Islam dan akan mengamalkan sistem khalifah. Ramai Armenia yang mejadi minoriti di Turki menyokong Turki Muda ini.

Akibatnya pada April 1909, berlakulah pembunuhan beramai-ramai etnik Armenia di wilayah Adana ( Pembunuhan Adana). Dianggarkan 30,000 orang telah dibunuh oleh regim Sultan Abdul Hamid II. Gerakan anti Armenia telah dilancarkan kerana menyokong Revolusi Turki Muda. Etnik Armenia ini menyokong revolusi kerana mereka dijanjikan akan diberi layanan sama rata seperti penganut Islam yang lain, akan diberi jawatan dan pekerjaan yang sama adil.

Selepas satu edaran, pada 14 April 1909, etnik Armenia telah diserang oleh perusuh-perusuh. Pada 18 April 1909 lebih 1000 etnik Armenia terbunuh di Adana sahaja. Pembunuhan juga berlaku di Tarsus dan pelabuhan Alexandretta. Beribu-ribu pelarian memenuhi kedutaan Amerika di Alexandretta. Kapal perang British cuba mengangkut seramai mungkin pelarian Kristian ini. Tiga kapal perang Perancis mengangkut mereka dari pantai ke Mersin.

Pihak tentera Turki tidak ambil peduli dengan pembunuhan etnik ini atau terlibat sama membunuh. Pada 3 Mei 1909 tentera Turki sampai di Adana dan cuba memulihkan keamanan di sana tetapi tidak berkesan. Hüseyin Hilmi Pasha yang pernah menjadi menteri dalam negeri Empayar Uthmaniah dan wazir menyatakan peristiwa ini adalah tindakan politik, bukan disebabkan oleh pertentangan antara agama.

Perancangan[sunting | sunting sumber]

Pada November 1914, Empayar Uthmaniyyah terlibat dalam Perang Dunia I dan menyebelahi Kuasa Paksi. Ismail Enver yang menjadi Menteri Perang Turki melancarkan kempen tentera memerangi Rusia di Kaukasus dengan harapan dapat menguasai bandar Baku. Tetapi mereka dikalahkan dalam Pertempuran Sarikamis. Ramai tentera Turki mati kesejukan dan mengundurkan diri ke Istanbul. Ismail Enver dipersalahkan. Rakyat Armenia dilihat cergas menyokong pihak Rusia. Empayar Uthmaniah melihat etnik Armenia ini boleh mengancam keselamatan negara Turki dan hendaklah dihapuskan. Dengan itu pada 24 April 1915 seramai 250 orang intelek Armenia yang dikatakan hendak merancang pemberontakan di Istanbul telah ditangkap dan dipenjarakan.

Perundangan Mei 29[sunting | sunting sumber]

Rafael de Nogales Méndez (1879-1936), a Venezuela pegawai yang berkhidmat dalam tentera Ottoman, menulis akaun terperinci pembunuhan beramai-ramai di dalam bukunya Cuatro años bajo la media luna

Pada Mei 1915, Mehmed Talat Pasha meminta kabinat dan wazir mengenakan tindakan terhadap rakyat Armenia di wilayah Anatolia. Pada 29 Mei 1915, Undang-Undang Tehcir (Tehcir Law) membenarkan tindakan keras akan dikenakan terhadap sesiapa yang mengancam keselamatan kerajaan dan negara. Harta, tanah , binatang ternakan dan rumah kediamana orang Armenia akan dirampas jika mereka bersalah.

Tetapi ahli parlimen Uthmaniah , Ahmed Riza menentang undang-undang sebegitu. Ini kerana rakyat Armenia terpaksa atau dipaksa menyokong Russia.

Akhbar New York Times melaporkan setiap hari pembunuhan beramai-ramai rakyat Armenia ini oleh pihak berkuasa , secara terancang dan sistematik . Ramai yang mati kebuluran kerana harta benda termasuk ternakan dan rumah kediaman telah dirampas . Ramai yang menjadi pelarian . Dokumen sejarah yang disimpan di Jerman dan Austria membuktikan kebenaran pembunuhhan etnik secara sistematik ini.Theodore Roosevelt menganggap peristiwa ini sebagai jenayah perang yang paling besar.

Melalui Undang-Undang Tehcir, Ismail Enver mengarahkan seluruh rakyat Armenia meletakkan senjata, berhenti dari perkhidmatan tentera dan ditugaskan dalam batalion pekerja ( Labor Batalion ).

Teskilati Mahsusa[sunting | sunting sumber]

Teskilati Mahsusa ialah organisasi khas yang dibentuk pada Disember 1911 oleh kerajaan Uthmaniah dan organisasi kedua yang dibentuk bagi mengatasi masalah rakyat Armenia yang memberontak. Teskilati Mahsusa dibentuk oleh organisasi politik bernama lttihad ve Terraki. lttihad ve Terraki dibentuk oleh pelajar perubatan bernama İbrahim Temo , Abdullah Cevdet, İshak Sükuti ,Hüseyinzade Ali dan lain-lain .

Pada November 1914, seramai 124 penjenayah dari penjara Pimian telah dibebaskan begitu sahaja. Beberapa bulan kemudian, 49 banduan dari penjara tengah telah dibebaskan . Mereka diarahkan mengikut konvoi rakyat Armenia yang lain untuk dipindahkan . Arahan tersebut dibawah arahan Vehib, pangliman Tentera Ke-3 Uthmaniah.

Filem Dokumentari[sunting | sunting sumber]

 • 1975 - The Forgotten Genocide (dir. J. Michael Hagopian)
 • 1983 - Assignment Berlin (dir. Hrayr Toukhanian)
 • 1988 - Tillbaka till Ararat (Back to Ararat, dir. Jim Downing, Göran Gunér)
 • 1988 - An Armenian Journey (dir. Theodore Bogosian)
 • 1990 - General Andranik (director: Levon Mkrtchyan)
 • 2000 - I Will Not Be Sad in This World (dir. Karina Epperlein)
 • 2003 - Germany and the Secret Genocide (dir. J. Michael Hagopian)
 • 2003 - Voices From the Lake: A Film About the Secret Genocide (dir. J. Michael Hagopian)
 • 2003 - Desecration (dir. Hrair "Hawk" Khatcherian)
 • 2003 - The Armenian Genocide: A Look Through Our Eyes (dir. Vatche Arabian)
 • 2005 - Hovhannes Shiraz (director: Levon Mkrtchyan)
 • 2006 - The Armenian Genocide (dir. Andrew Goldberg)
 • 2006 - Armenian Revolt (dir. Marty Callaghan)
 • 2006 - Screamers (dir. Carla Garapedian)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]