Gereja Berjuang, Menderita, dan Berjaya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Gereja Berjuang dan Gereja Berjaya, lukisan dinding oleh Andrea da Firenze dalam Santa Maria Novella, c. 1365

Dalam beberapa aliran teologi Kristian, Gereja Kristian boleh dibahagikan kepada:

 • Gereja Berjuang ( Latin: Ecclesia militans ), juga dipanggil Gereja Berziarah yang terdiri daripada orang Kristian di bumi [umat Kristian yang masih Hidup] yang sedang berjuang sebagai tentera Kristus melawan dosa, syaitan, dan "penguasa dunia kegelapan ini, melawan roh kejahatan di tempat yang tinggi";
 • Gereja Menderita ( Latin: Ecclesia poenitens ), juga dipanggil Gereja Bertaubat, Gereja yang Disucikan ( Latin: Ecclesia dolens ) atau Gereja Mengharapkan ( Latin: Ecclesia expectans ), yang dalam teologi gereja-gereja tertentu, terutamanya Gereja Katolik, terdiri daripada orang-orang Kristian yang kini berada di Api Penyucian ; dan
 • Gereja Berjaya ( Latin: Ecclesia triumphans ), yang terdiri daripada mereka yang mempunyai penglihatan yang indah dan [kini] berada di Syurga .

Dalam eklesiologi Katolik bahagian ini dikenali sebagai "tiga peringkat Gereja." Bahasa sebenar yang digunakan dalam Katekismus Gereja Katolik menyatakan bahawa '"Tiga peringkat Gereja ... pada masa ini murid-murid beliau adalah jemaah di bumi. Yang lain telah mati dan sedang disucikan, sementara yang lain berada dalam kemuliaan, merenungkan 'dalam terang penuh, Tuhan sendiri tiga kali dan satu, persis seperti Dia.'”

Dalam sistem teologi yang menolak doktrin Api Penyucian, seperti Lutheranisme, [1] dan kebanyakan denominasi Protestan yang lain, Gereja Berjuang dan Berjaya bersama-sama dikenali sebagai dua peringkat Gereja . Pembahagian ini sering dibincangkan dalam konteks doktrin persekutuan orang kudus ; walaupun orang Kristian mungkin terpisah secara fizikal antara satu sama lain oleh penghalang kematian, mereka tetap bersatu antara satu sama lain dalam satu Gereja, dan menyokong satu sama lain dalam doa .

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Berjuang[sunting | sunting sumber]

Istilah militan ( Latin: militans ) mempunyai makna utama "menjadi askar, melaksanakan perkhidmatan ketenteraan ", [2] tetapi ia memperoleh makna sekunder "berkhidmat, melaksanakan perkhidmatan, bekerja", [3] dengan akarnya milito datang untuk bermaksud "askar Kristus atau Tuhan" dalam penggunaan Latin Zaman Pertengahan. [4] Ahli-ahli Gereja Berjuang, iaitu orang-orang Kristian di bumi, terlibat dalam peperangan rohani melawan dosa jika mereka meningkalkan bumi, mereka mungkan memasuki syurga dan menyertai Gereja Berjaya. Jika gagal secara langsung, mereka yang percaya kepada kewujudan Api Penyucian berharap untuk mati dalam keadaan rahmat dan menyertai Gereja Menderita, untuk menyucikan diri mereka daripada ketidaksempurnaan terlebih dahulu sebelum menyertai Gereja Berjaya.

Menderita[sunting | sunting sumber]

Istilah menderita atau inggeris:penitent ( Latin: poenitens atau paenitens bermaksud "bertaubat, menyesal dan sedang menderita". [5] Mereka yang membentuk Gereja Menderita berada di Api Penyucian untuk memenuhi mana-mana bahagian hukuman duniawi yang disebabkan oleh dosa-dosa mereka yang tidak dipenuhi sebelum kematian. Mereka sedang dalam proses membersihkan ketidaksempurnaan mereka sebelum memasuki syurga. Adalah dipercayai bahawa semua ahli Gereja Menderita akhirnya akan menyertai Gereja Berjaya.

Istilah ganti penderitaan ( Latin: dolens, lit.'grieving' ) [6] menekankan sifat pengalaman jiwa di Api Penyucian; mereka menderita sementara akibat dari dosa-dosa mereka untuk kesan penebusan.

Alternatif lain, menyucikan ( Latin: expectans atau exspectans ), menekankan bahawa jiwa-jiwa Api Penyucian sedang menantikan penglihatan syurga yang indah.

Berjaya[sunting | sunting sumber]

Istilah Berjaya ( Latin: triumphans ), bermaksud "bergirang, bergembira", diambil daripada penggunaan kiasan triumphus , pada asalnya menandakan kejayaan Rom . [7] Mereka yang membentuk Gereja Triumphant bersukacita selama-lamanya dalam kemuliaan Tuhan, yang kepad-Nya mereka dipersatukan dengan penglihatan beatific .

Penggunaan dalam Gereja Kristian yang berbeza[sunting | sunting sumber]

Gereja Anglikan[sunting | sunting sumber]

Anglikan percaya bahawa "... Gereja di bumi bersatu dengan Gereja di syurga, ('sanctorum communio'). Mereka bercakap tentang 'Gereja Berjuang di bumi' dan Gereja yang berjaya di syurga. Mereka menyembah Tuhan bersama-sama dengan 'malaikat dan malaikat agung, dan dengan semua kumpulan syurga. ' [8]

Gereja Katolik[sunting | sunting sumber]

 

Gereja Katolik memperingati Gereja Berjaya dan Gereja Menderita dalam liturginya pada dua hari berturut-turut: All Saints' Day pada 1 November (Gereja Berjaya) dan All Souls' Day pada 2 November (Gereja Menderita).

Istilah ini tidak digunakan dalam Catechism of the Catholic Church, ringkasan berwibawa tentang ajaran Gereja Katolik yang diterbitkan pada tahun 1994. Walau bagaimanapun, pengajaran yang diwakili oleh istilah ini dinyatakan semula dengan tepat, sepeti petikan dalam Lumen gentium :

Tiga peringkat Gereja . “Apabila Tuhan datang dalam kemuliaan, dan semua malaikat-Nya bersama-sama dengan Dia, maut tidak akan ada lagi dan segala sesuatu akan takluk kepada-Nya. Tetapi pada masa ini sebahagian daripada murid-muridnya adalah peziarah di bumi. Yang lain telah mati dan sedang disucikan, sementara yang lain berada dalam kemuliaan, merenung 'dalam terang penuh, Tuhan sendiri tiga kali dan satu, persis seperti Dia'."

Ecclesia militans, salah satu ikon terbesar yang wujud

kegunaan sekular[sunting | sunting sumber]

Akaun dua peringkat tentang gereja telah diadaptasi oleh Anatoly Lunacharsky untuk membezakan antara budaya sosialistik masa depan ( Ecclesia triumphans ) dan budaya proletariat proletariat yang bergelut pada masa kini menentang kapitalisme ( Ecclesia militans ). Pendekatan teori ini digunakan dalam pembangunan Proletkult .

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • Pembaptisan dengan api
 • Buku Doa Biasa
 • mistik Kristian
  • kerohanian Katolik
  • Pengabdian kepada Hati Yesus
  • Pengabdian kepada Hati Maria
  • Pengabdian kepada Perawan Maria
  • Teologi Ortodoks Timur
  • Pietisme Lutheran
 • Eklesiologi
  • eklesiologi Katolik
  • Eklesiologi Ortodoks Timur
  • Eklesiologi Protestan
 • Syahid dalam agama Kristian
 • Milites Christi
 • Penganiayaan terhadap orang Kristian
 • Peperangan rohani (Kristian)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Hendrix, Scott H. (1974). Ecclesia in Via (dalam bahasa Inggeris). Brill Archive. m/s. 225. ISBN 9789004038653. Since the link between the two states of the church is not sometehing inherent or interior in the faithful themselves, but comes to them from outside and beyond them, Luther describes the militant church as a testimonium, and not as an image, of the triumphant church. This description of the relationship between the two churches does justice both to the discontinuity between life in fide et spe and life in re and to the function of the eternal res (and to the Word of Christ) as the "external" link between the two states of the church.
 2. ^ Lewis, Charlton T., penyunting (1879). "mīlĭto". A Latin Dictionary. Oxford: Clarendon Press. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 September 2018. Dicapai pada 1 July 2016.
 3. ^ Lewis, Charlton T., penyunting (1890). "mīlitō". An Elementary Latin Dictionary. New York, Cincinnati, and Chicago: American Book Company. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 September 2018. Dicapai pada 1 July 2016.
 4. ^ Latham, R. E., penyunting (1975–2013). "ilito". The Dictionary of Medieval Latin from British Sources. London: British Academy. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 September 2018. Dicapai pada 1 July 2016.
 5. ^ Lewis, Charlton T., penyunting (1879). "paenĭtĕo". A Latin Dictionary. Oxford: Clarendon Press. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 September 2018. Dicapai pada 1 July 2016.
 6. ^ Lewis, Charlton T., penyunting (1879). "dŏlĕo". A Latin Dictionary. Oxford: Clarendon Press. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 September 2018. Dicapai pada 1 July 2016.
 7. ^ Lewis, Charlton T., penyunting (1879). "trĭumpho". A Latin Dictionary. Oxford: Clarendon Press. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 September 2018. Dicapai pada 1 July 2016.
 8. ^ Alvis, Gary (2000). The Anglican Understanding of the Church: An Introduction (ed. Kindle). London: SPCK Publishing. m/s. Chapter 7. ISBN 978-0-281-06815-9.