Gerrard Street (Toronto)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bahagian Little India di Gerrard
Sebuah tanda jalan untuk Gerrard Street West, di perhentian penghabisan di Discovery District.

Gerrard Street adalah sebuah jalan di Toronto, Ontario, Kanada. Ia terdiri dari dua bahagian yang berasingan, satu berlari timur dari University Avenue for 6 km ke Coxwell Avenue, dan yang lain bermula 300 m utara di sepanjang Coxwell dan melanjut timur untuk 4 km lagi ke Clonmore Avenue (di antara Victoria Park Avenue dan Warden Avenue). Di sekitar In Coxwell Avenue bahagian selatan Gerrard Street sering dirujukkan sebagai Lower Gerrard, bahagian utara dirujukkan sebagai Upper Gerrard.

Di University Avenue, ia di kelilingi oleh hospital terdiri dari Toronto General Hospital, Mount Sinai Hospital, Princess Margaret Hospital, Toronto Rehab, dan Hospital for Sick Children.

Seperti yang biasa di Toronto, jalan ini dibahagikan ke dalam alamat East dan West di Yonge Street.

Ryerson University terletak di Gerrard Street hanya timur Yonge. Lanjutnya di timur, di Parliament Street, di mana Gerrard Street East memisahkan Cabbagetown dari Regent Park, trem 506 Carlton Toronto Transit Commission berpusing ke Gerrard Street di Parliament Street untuk menyambungkan perjalanannya timur sejauh Main Street. Bas 135 Gerrard TTC mengkhidmat bahagian timur Main Street ke Clonmore Avenue di jalannya ke Warden Station.

Selepas menyeberangi Don River, Gerrard Street East melintasi Chinatown East Toronto yang berpusat di Gerrard di antara Broadview Avenue dan Carlaw Avenue.

Pasar Asia Selatan dan Gerrard India Bazaar[sunting | sunting sumber]

Di Gerrard Street antara Greenwood Avenue dan Coxwell Avenue, ada banyak restoran, kedai kopi, kedai video/DVD, kedai pakaian, barangan elektronik & gedung hiasan rumah India, Pakistan, Bangladesh, Afghan dan Sri Lanka yang menyajikan pada komuniti Asia Selatan Kanada. Bersama dengan Jackson Heights di New York dan Devon Avenue di Chicago, ia membentuk salah satu dari pasar Asia Selatan terbesar di Amerika Utara. Kawasan ini tidak pernah menjadi rumah pada penduduk Asia Selatan yang besar, daripada itu ia telah berkhidmat untuk beberapa dekad sebagai pusat komersial untuk orang Asia Selatan yang tinggal di kawasan Toronto. Hari ini, ia menarik para pengunjung dari kawasan Toronto, dan dari tempat lain di Kanada dan Amerika Syarikat. Ia merayai Festival of South Asia tahunan pada lewat Ogos.[1]

Sekumpulan besar saudagar Hindu dan Sikh telah membentuk "Gerrard India Bazaar Business Improvement Area" (BIA).[2] Penaja-penaja upacara BIA yang merayukan pada berlainan kumpulan kumpulan Asia Selatan yang membelanja di kawasan ini: pada 2004, Diwali, perayaan lampu Hindu dan Sikh, dan Aidilfitri, hari kenduri Islam yang menandakan tamatnya bulan Ramadan, bermuncul di waktu yang sama pada bulan November. BIA memegang perayaan sama Diwali-Aidilfitri.[3] Kawasan ini juga umum dirujukkan sebagai "Little India", Little Pakistan, atau Little South Asia.[petikan diperlukan]

Kawasan kejiranan ini berasal pada 1972 apa peniaga Gian Naaz membeli Eastwood Theatre dan bermula untuk menunjuk filem dan drama Bollywood dan juga Pakistan. Ini menarik bilangan besar orang India Kanada dari sepanjang GTA. Lalu lintas besar ini membawa pada berbilangan gedung lain di kawasan ini diciptakan untuk menyajikan komuniti Asia Selatan. Kawasan ini memanjang secara pantas dan mencirikan merumahkan sesetengah 100 gedung dan restoran dan menyebar hampir lebih keseluruhan panjang dari Greenwood ke Coxwell. Sementara pemilik kedai terdahulunya kebanyakannya bercakap Hindi, Urdu, Punjabi, dan Bengali, dalam tahun-tahun baru-baru ini seluas urutan gedung Pakistan telah dibuka di bahagian barat kawasan kejiranan (berhampiran Greenwood), yang dikaitkan dekat dengan komuniti Islam besar di kawasan East Danforth hanya di utara.

Bermula pada 1990an, Gerrard Street menghilang kedudukan pusatnya apabila orang Asia Selatan telah menetap dalam bilangan besar di subbandar-subbandar Greater Toronto Area (GTA). Pusat beli-belah dan plaza baru di Toronto, Mississauga, Brampton, Markham, Vaughan dan kawasan lain GTA telah menjadi lebih masyhur.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Brouse
  2. ^ Gerrard India Bazaar Business Improvement Area
  3. ^ Brouse, Cynthia. "Indian Summer", Toronto Life, September 2005.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Bridges in Toronto

Koordinat: 43°39′52″N 79°21′24″W / 43.6644°N 79.3566°W / 43.6644; -79.3566