Google Developers

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Google Developers (sebelum ini Google Code) ialah tapak Google untuk alat pembangunan perisian, antara muka pengaturcaraan aplikasi (API), dan sumber-sumber teknikal. Laman ini mengandungi dokumentasi menggunakan alat pemaju Google dan API-termasuk kumpulan perbincangan dan blog untuk pemaju yang menggunakan produk pemaju Google.

Terdapat API yang ditawarkan untuk hampir semua produk pengguna popular Google, seperti Google Maps, YouTube, Google Apps dan lain-lain.

Laman ini juga mempunyai pelbagai produk dan alat pembangun yang dibina khusus untuk pemaju. Google App Engine adalah perkhidmatan pengehosan untuk aplikasi web. Projek Hosting memberikan pengguna kawalan versi untuk kod sumber terbuka. Google Web Toolkit (GWT) membolehkan pemaju untuk membuat aplikasi Ajax dalam bahasa pengaturcaraan Java.

Laman ini mengandungi maklumat rujukan untuk produk pembangun berasaskan komuniti yang Google terlibat dengan seperti Android dari Open Handset Alliance dan OpenSocial dari Yayasan OpenSocial.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]