Google Drive

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Google Drive
Maklumat umum
URLGoogle.com/Drive
JenisPerkhidmatan pengehosan fail
Pengurusan dan pentadbiran
PemilikGoogle LLC
PenciptaGoogle Edit the value on Wikidata
Kandungan dan sokongan
PendaftaranDiperlukan
Pengguna1 bilion (Julai 2018)
Dilancarkan pada24 April 2012; 11 tahun yang lalu (2012-04-24)
LesenPerisian percuma Edit the value on Wikidata
Ditulis dalamPython Edit the value on Wikidata
Pembangun webGoogle Edit the value on Wikidata
Pautan luar berkaitan
Blog rasmi
Pautan lainTwitter: googledrive Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Google Drive ialah perkhidmatan penyimpanan dan penyegerakan fail yang dibangunkan oleh Google. Dilancarkan pada 24 April 2012,[1] Google Drive membolehkan pengguna menyimpan fail dalam pelayan mereka, menyegerakkan fail ke seluruh peranti, dan berkongsi fail. Sebagai tambahan kepada laman web, Google Drive menawarkan aplikasi dengan keupayaan luar talian untuk Windows dan komputer macOS, dan telefon pintar dan tablet Android dan iOS. Google Drive merangkumi Dokumen, Helaian dan Slaid Google, suit pejabat yang membenarkan penyuntingan dokumen, spreadsheet, persembahan, lukisan, borang, dan banyak lagi. Fail yang dibuat dan diedit melalui suite pejabat disimpan dalam Google Drive.[2][3]

Google Drive menawarkan pengguna dengan 15 gigabait storan percuma melaui Google One. Google One juga menawarkan 100 gigabait, 200 gigabait, 2 terabait, 10 terabait, 20 terabait, dan 30 terabait yang ditawarkan melalui pelan berbayar pilihan. Fail yang dimuat naik boleh melebihi 5 terabait. Pengguna boleh mengubah tetapan privasi untuk fail dan lipatan individu, termasuk membolehkan berkongsi dengan pengguna lain atau membuat kandungan awam. Di tapak web, pengguna boleh mencari imej dengan menerangkan visualnya, dan menggunakan bahasa semula jadi untuk mencari fail tertentu, seperti "mencari hamparan anggaran saya dari Disember lalu".[4][5][6]

Aplikasi laman web dan Android menawarkan seksyen Backup untuk melihat apa peranti Android mempunyai data yang disandarkan kepada perkhidmatan, dan aplikasi komputer yang dirombak sepenuhnya pada bulan Julai 2017 membolehkan untuk membuat sandaran lipatan tertentu pada komputer pengguna. Ciri Capaian Pantas dengan bijak dapat meramalkan keperluan pengguna.[7][8]

Google Drive merupakan komponen utama G Suite, tawaran langganan bulanan Google untuk perniagaan dan organisasi. Sebagai sebahagian daripada rancangan G Suite terpilih, Drive menawarkan storan tanpa had, pelaporan audit fail lanjutan, kawalan pentadbiran yang dipertingkatkan, dan alat kerjasama yang lebih baik untuk pasukan.[2]

Logo lama Google Drive yang digunakan sejak penciptaannya pada 2009 hingga 26 Oktober 2020

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Open source components and licenses". Drive Help. Google. Dicapai pada March 7, 2017.
  2. ^ a b Pichai, Sundar (April 24, 2012). "Introducing Google Drive... yes, really". Official Google Blog. Google. Dicapai pada January 16, 2017.
  3. ^ Gallagher, Sean (June 29, 2012). "Hands-on with the Google Drive for iOS app: mostly read only". Ars Technica. Condé Nast. Dicapai pada March 18, 2017.
  4. ^ Lopez, Napier (February 23, 2017). "Android users can now find Google Drive files right in Search". The Next Web. Dicapai pada March 27, 2017.
  5. ^ Ravenscraft, Eric (February 24, 2017). "You Can Now Use Google to Search Your Drive Files On Android". Lifehacker. Univision Communications. Dicapai pada March 27, 2017.
  6. ^ Chang, Lulu (February 24, 2017). "You can now find your Google Drive files directly through the Android Google app". Digital Trends. Dicapai pada March 27, 2017.
  7. ^ Kastrenakes, Jacob (June 14, 2017). "Google Drive will soon back up your entire computer". The Verge. Vox Media. Dicapai pada June 15, 2017.
  8. ^ Ghoshal, Abhimanyu (June 15, 2017). "Google Drive will automatically back up your hard drive later this month". The Next Web. Dicapai pada June 15, 2017.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]