Pergi ke kandungan

Google Groups

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Google Groups
Pembuat asalGoogle
PembangunGoogle
Pelancaran pertama12 Februari 2001; 23 tahun yang lalu (2001-02-12)
Ditulis dalamJava[1]
JenisTapak webperkhidmatan di internet
GenreKumpulan berita, senarai mel elektronik
Pautan berkaitan
Tapak webgroups.google.com
Blog
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Google Groups ialah perkhidmatan dari Google yang menyediakan kumpulan perbincangan untuk orang yang berkongsi kepentingan bersama. Perkhidmatan Kumpulan juga menyediakan pintu masuk ke kumpulan berita Usenet melalui antara muka pengguna yang dikongsi.

Google Groups beroperasi pada Februari 2001, berikutan pengambilalihan Google terhadap arkib Usenet Deja. Deja News telah beroperasi sejak tahun 1995.

Google Groups membenarkan mana-mana pengguna untuk secara bebas menjalankan dan mengakses perbincangan thread, melalui sama ada antara muka web atau e-mel. Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis kumpulan perbincangan. Jenis pertama adalah forum khusus untuk Google Groups, yang bertindak lebih seperti senarai mel.[2] Jenis kedua adalah kumpulan Usenet, diakses oleh NNTP, yang mana Google Groups berfungsi sebagai pintu masuk dan arkib tidak rasmi. Arkib Kumpulan Google kumpulan berita Usenet bermula pada tahun 1981.[3] Melalui antara muka pengguna Google Groups, pengguna boleh membaca dan menyiarkan kepada kumpulan Usenet.[4]

Selain mengakses kumpulan Google dan Usenet, pengguna berdaftar juga boleh menyediakan arkib senarai mel untuk senarai e-mel yang dihoskan di tempat lain.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Google groups utilise Java". Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-03-21. Dicapai pada 2018-12-01.
  2. ^ "How do I create my own group?". Google Groups Help Center. Dicapai pada August 10, 2010.
  3. ^ "How far back does Google's Usenet archive go?". Google Groups Help Center. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-10-26. Dicapai pada August 10, 2010.
  4. ^ "What is a Usenet Newsgroup?". Google Groups Help Center. Dicapai pada August 10, 2010.
  5. ^ "Can I use Google Groups to archive another mailing list?". Google Groups Help Center. Dicapai pada August 10, 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]