Google TV

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Google TV
PembangunGoogle dan lain-lain
Keluarga OSAndroid
KeadaanDitamatkan (Google TV SDK dipadamkan pada Jun 2014)
Model sumberSumber terbuka dengan komponen proprietari
Keluaran asal6 Oktober 2010; 13 tahun yang lalu (2010-10-06)
Sasaran pemasaranPlatfom TV pintar
Diganti olehAndroid TV
Laman rasmiwww.google.com/tv/

Google TV ialah platform TV pintar yang dihentikan daripada Google yang dikembangkan bersama oleh Intel, Sony, dan Logitech yang dilancarkan pada Oktober 2010[1] dengan peranti rasmi pada mulanya dibuat oleh Sony dan Logitech.[2] Google TV mengintegrasikan sistem pengendalian Android dan pelayar web Google Chrome untuk mencipta saluran televisyen interaktif di atas tapak video dalam talian sedia ada untuk menambah antara muka pengguna 10 kaki, untuk pengalaman TV pintar.

Peranti generasi pertama Google TV semuanya berdasarkan pemproses seni bina x86 dan dicipta dan dikomersialkan oleh Sony dan Logitech. Peranti generasi kedua semuanya berdasarkan kepada pemproses arkitektur ARM dan dengan rakan kongsi tambahan termasuk LG, Samsung,[3] Vizio dan Hisense. Pada tahun 2013, lebih banyak generasi kedua peranti yang disokong TV Google diumumkan oleh rakan kongsi baharu, termasuk Hisense, Netgear, TCL, dan Asus, yang sebahagiannya termasuk sokongan video 3D.

Google TV telah digantikan pada Jun 2014 oleh Android TV, platform yang lebih baru yang berkongsi hubungan dengan platform Android (khususnya, Android 5.0) dan mempunyai pengalaman pengguna yang diperbaharui yang mengintegrasikan dengan Graph Knowledge, dan menyediakan sokongan pemutus dari peranti mudah alih.[4] Walaupun "subset kecil" peranti Google TV akan ditingkatkan ke platform Android TV, majoriti tidak akan. Pada Jun 2014, SDK Google TV tidak lagi tersedia, mengakhiri sebarang pembangunan perisian masa depan untuk peranti sedia ada dan dengan berkesan menafikan platform.[5]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Industry Leaders Announce Open Platform to Bring Web to TV". May 20, 2010. Dicapai pada December 4, 2010.
  2. ^ "Here comes Google TV". October 4, 2010. Dicapai pada December 4, 2010.
  3. ^ "Samsung Plans Blu-ray Disc Google TV Release". Googletv.blogspot.com. January 7, 2011. Dicapai pada January 13, 2012.
  4. ^ Opam, Kwame (June 25, 2014). "Google officially unveils Android TV". The Verge. Vox Media. Dicapai pada June 27, 2014.
  5. ^ "Google TV is finally dead. Long live Android TV". The Verge. Dicapai pada 6 January 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]