Grexit

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Grexit — daripada gabungan perkataan Greek ("Yunani") and exit ("pengeluaran")[1][2][3][4][5][6] — merujuk kepada senario yang berkemungkinan di mana negara Yunani menarik diri daripada zon euro agar dapat menyelesaikan krisis hutang pemerintahnya sendiri.

Pihak yang menyokong usul ini menghujahkan bahawa penarikan diri ini termasuk pengenalan semula matawang drachma akan meningkatkan eksport dan pelancongan sambil mengehadkan kemasukan import yang mahal, lalu membantu ekonomi negara Yunani pulih semula serta berdiri dengan sendirinya. Pihak yang membangkang pula mendakwa bahawa usul tersebut akan menambahkan kegawatan terhadap warga Yunani akibat kesan jangka pendek akan mengurangkan kepenggunaan dan kekayaan warga negara tersebut, seterusnya menyebabkan civil unrest sehingga menjejaskan reputasi zon Euro; keadaan tersebut turut akan menyebabkan pemihakan Yunani kepada negara-negara bukan dalam Kesatuan Eropah yang lain.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Krause-Jackson, Flavia (28 June 2015). "Economist Who Coined 'Grexit' Now Says Greece Will Stay in Euro". Bloomberg Business.
  2. ^ Atkins, Ralph (23 Disember 2012). "A year in a word: Grexit". Financial Times.
  3. ^ "‚Grexit' - Wer hat's erfunden?". citifirst.com (dalam bahasa Jerman).
  4. ^ ""SNB kann die Zinsen auf minus 5 Prozent senken"" (dalam bahasa Jerman). 1 September 2015 – melalui Handelszeitung.
  5. ^ "Grexit – What does Grexit mean?". Gogreece.about.com. 10 April 2012. Dicapai pada 16 Mei 2012.
  6. ^ Buiter, Willem]] and Ebrahim Rahbari (6 Februari 2012). "Rising Risks of Greek Euro Area Exit" (PDF). Citigroup. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 30 Mei 2012. Dicapai pada 17 Mei 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]