Pergi ke kandungan

Gunter

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam pelayaran, istilah gunter digunakan untuk 2 konfigurasi utama sistem layar:

Voile houari, lug gunter, layar gunter, layar sliding
  1. Gunter ditakrifkan sebagai dawai yang mengarah dari satu titik di dekat ujung gap ke titik di dekat ujung lainnya. Sebuah blok berjalan di sepanjang dawai ini, dan sebuah tali layar dipasang ke blok ini. Ini membolehkan gapnya untuk ditinggikan menegak oleh satu tali layar, meskipun tali layar lain diperlukan pada rahang gap untuk mengawal ketinggian.
  2. Gunter dibuat oleh simpai atau parrel beads yang menahan gap secara longgar ke tiang dalam posisi menegak. Sebuah tali layar ditekuk ke rahang gap untuk mengawal ketinggian.

Layar yang diangkat dengan salah satu dari alat-alat ini disebut layar gunter rigged. Sebuah kapal dengan layar agung bersistem gunter disebut gunter rig.

Gunter rig biasanya digunakan pada kapal layar kecil bersistem layar gap, seperti kano berlayar (bukan Kano antarabangsa) dan dinghy di mana gap diangkut sangat hampir menegak, membentuk lanjutan ke tiang sehingga layar berbentuk segitiga, menyerupai sistem layar Bermuda. Kesannya adalah memiliki tiang atas (gap) yang merupakan pelanjutan teleskopik semu dari tiang yang lebih pendek. Salah satu sebab yang diberikan untuk populariti sistem layar gunter di perahu-perahu kecil, terutama mirror dinghy, adalah bahwa tiang dan andang-andang cukup pendek untuk dibungkus dengan rapi di dalam lambung ketika sebuah perahu sedang dibawa di belakang kereta.

Sistem layar sliding gunter di Drascombe Lugger Onkahye.
Perahu dengan sistem layar gunter dengan 2 tali gulung yang digulung melewati layarnya.

Di Indonesia

[sunting | sunting sumber]

Layar gunter juga telah digunakan oleh pembuat perahu dan kapal layar tradisional Indonesia. Di Indonesia, layar gunter disebut sebagai layar nade atau layar nadir, dan digunakan di perahu layar tradisional seperti perahu nade dari Sumatra dan perahu lambo.

Lihat pula

[sunting | sunting sumber]

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]