Gunung Besar Hantu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gunung Besar Hantu
Titik tertinggi
Ketinggian1,462 m (4,797 ka)
Geografi
LokasiSempadan daerah Bentong, Pahang-Mukim Kenaboi, daerah Jelebu, Negeri Sembilan, Semenanjung Malaysia

Gunung Besar Hantu yang terletak di Jelebu, Negeri Sembilan[1] mempunyai ketinggian setinggi 1,462 meter (4,797 kaki).[2] Gunung Besar Hantu merupakan kelompok gunung yang terletak di penghujung banjaran Titiwangsa dan merupakan salah satu kemuncak yang tertinggi di Semenanjung Malaysia.

Gunung Besar Hantu mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, dan hutan Montane. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan. Ia digelar gerbang Titiwangsa, gunung Besar Hantu juga merupakan penanda sempadan antara Pahang dan Negeri Sembilan.

Semasa zaman Darurat, pihak komunis dipercayai menggunakan 'laluan tikus' di kaki gunung tersebut bagi menyusup masuk ke Negeri Sembilan dan Pahang. Denai tersebut masih kelihatan hingga hari ini, menyusuri sungai yang berliku melalui lembah dan kadang-kala digunakan oleh pendaki gunung riadah yang mendaki gunung tersebut.

Perjalanan berjalan kaki melalui denai hutan ini yang menyambungkan bahagian barat Negeri Sembilan dengan Janda Baik di timur Pahang, mengambil masa sekitar dua hari. Kawasan gunung dan hutan sekitarnya telah digezet oleh kerajaan sebagai hutan simpan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Aktiviti daki gunung semakin popular
  2. ^ [1]Pasoh: Ecology of a Lowland Rain Forest in Southeast Asia
    edited by T. Okuda, N. Manokaran, Y. Matsumoto, Kaoru Niiyama, S.C. Thomas, P.S. Ashton

Pautan luar[sunting | sunting sumber]