Gunung Padang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Gunung Padang
Titik tertinggi
Ketinggian1,314 m (4,311 ka)
Geografi
LokasiTerengganu, Malaysia

Gunung Padang yang terletak di Terengganu mempunyai ketinggian setinggi 1,314 meter (4,314 kaki).[1]

Gunung Padang mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, dan hutan Montane. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan.

Kajian botani yang dilakukan di Gunung Padang, Terengganu, berdasarkan tiga ekspedisi (1937, 1969 dan 2010) menghasilkan senarai semak bagi 509 spesies tumbuhan vaskular dalam 254 genera dan 110 keluarga. Keluarga terbesar ialah Rubiaceae (21 genera, 66 spesies), diikuti oleh Palmae (12 genera, 37 spesies) dan Zingiberaceae (9 genera, 19 spesies) dan generis yang paling spesifik ialah Ardisia (13 spesies) dan Pinanga, Aglaia, Ficus dan Syzygium, masing-masing dengan 10 spesies.

Kira-kira 17% (85 taksonomi) adalah endemik kepada Semenanjung Malaysia di mana 12 taksiran adalah tipis endemik dan hanya diketahui dari G. Padang. Flora menunjukkan hanya hubungan yang rendah dengan flora poket Borneo atau Riau dan hutan puncak adalah jauh berbeza daripada julat utama dengan ketiadaan Ericaceae dan kekurangan epifit. Sangat sedikit diketahui mengenai diet Tenuk, Tapirus indicus, di Semenanjung Malaysia dan untuk kali pertama buah Erycibe griffithii (Convolvulaceae) dilaporkan sebagai dimakan dalam kuantiti banyak oleh Tenuk.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]