Gunung Setong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Gunung Setong
Gunung Stong
Titik tertinggi
Ketinggian1,422 m (4,665 ka)
Geografi
LokasiJajahan Kuala Krai, Kelantan
Induk banjaranBanjaran Titiwangsa
Air terjun Jelawang, Gunung Setong

Gunung Setong atau turut dikenali sebagai Gunung Stong, terletak di daerah Dabong, Jajahan Kuala Krai, Kelantan, Malaysia . Walau berada di jajahan Kuala Krai, ia berhampiran dengan bandar Gua Musang.

Gunung ini setinggi 1,422 meter (4,664 kaki). Ia terletak di dalam Taman Negeri Gunung Stong, berhampiran dengan Air terjun Jelawang. Gunung ini menjadi lokasi popular kepada pendaki gunung kerana sangat mencabar.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Gunung Setong terletak di bahagian utara jajaran Banjaran Titiwangsa. Ia terletak di satu lembah yang dikelilingi oleh empat gunung, iaitu gunung Basor, Gunung Ayam, Gunung Baha, Gunung Anak Noring dan Gunung Chamat. Di situ juga terdapat harimau Malaya iaitu haiwan yang dilindungi di Malaysia.[1]

Jenis hutan[sunting | sunting sumber]

Gunung ini mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, dan hutan Montane. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan.

Ciri menarik[sunting | sunting sumber]

Gunung Setong terletak kira-kira 300 km ke tenggara Kota Bharu dan digambarkan sebagai lokasi ekopelancongan terkenal di Malaysia, kerana mengalir di kawasan itu adalah Air Terjun Jelawang setinggi 303 meter yang dikatakan sebagai tertinggi di Asia Tenggara.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BIG 5 MALAYSIAN ANIMAL SERIES: The Malayan Tiger
    By Mohd Momin Khan
  2. ^ "Jambatan gantung di Gunung Stong menjadi daya tarikan". Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-09-28. Dicapai pada 2017-08-09.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]