Gustave Eiffel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Gustave Eiffel
Eiffel in 1888, photographed by Félix Nadar
Kelahiran
Alexandre Gustave Bonickhausen dit Eiffel[1][2][3]

(1832-12-15)15 Disember 1832
Dijon, Côte-d'Or, France
Meninggal dunia27 Disember 1923(1923-12-27) (umur 91)
WarganegaraFrench
Pusat pendidikanÉcole Centrale Paris
PasanganMarguerite Gaudelet (1862–1877)
Anak-anak3 daughters, 2 sons
Ibu bapaAlexandre and Catherine Eiffel
Tandatangan

Alexandre Gustave Eiffel (nama lahir: Bonickhausen dit Eiffel;[5] /ˈfəl/; Sebutan bahasa Perancis: [efɛl]; 15 Disember 1832 – 27 Disember 1923) merupakan seorang jurutera dan jurubina Perancis. Beliau dikenali atas keterlibatan membina dua mercu tanda yang terkenal di dunia; Menara Eiffel di Paris, serta rerangka dalaman Patung Liberty di New York.[6]

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Alexandre Gustave lahir di Côte-d'Or anak sulung kepada Catherine-Mélanie (née Moneuse), seorang penjual arang, and Alexandre Bonickhausen dit Eiffel,[7] seorang bekas askar dan pegawai Tentera Darat Perancis. Keturunan ayahnya pendatang dari Marmagen, Jerman melalui Jean-René Bönickhausen yang berhijrah ke pada awal abad ke-18.[8] Nama keluarga "Eiffel" datang daripada pergunungan Eifel di kawasan asal mereka, Rheinland-Pfalz. Nama pertama beliau diberikan semasa lahir[9] namun nama keluarga asalnya, Bonickhausen dit Eiffel,[1] tidak ditukar kepada "Eiffel" sehingga tahun 1880.[2][10]

Ibunya meluaskan perniagaan arangnya di mana adanya juga suatu perniagaan mengedar arang batu yang sangat berjaya dan banyak menampung keluarga mereka bersama[11] walaupun terpaksa mengorbankan masa bersama anak-anaknya, Gustave pada ketika ini dibesarkan neneknya.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Eiffel bukan anak yang rajin belajar, dan menganggap pelajarannya di Lycée Royal di Dijon membosankan dan membuang-buang waktu, meskipun dalam dua tahun terakhirnya, yang dipengaruhi oleh para guru untuk sejarah dan sastra, ia mulai belajar dengan serius, dan ia menerima manfaat dari apa yang ia pelajari.[12] Bagian penting dalam pendidikannya dimainkan oleh pamannya, Jean-Baptiste Mollerat, yang telah menemukan proses untuk menyaring cuka dan memiliki bahan kimia besar di dekat Dijon, dan salah satu teman pamannya, ahli kimia Michel Perret. Keduanya menghabiskan banyak waktu dengan Eiffel muda, mengajarinya tentang segala hal mulai dari kimia dan pertambangan hingga teologi dan filsafat.

Eiffel melanjutkan untuk menghadiri College Sainte-Barbe di Paris, untuk mempersiapkan ujian masuk yang sulit yang ditetapkan oleh perguruan tinggi teknik di Prancis, dan memenuhi syarat untuk masuk ke dua sekolah paling berprestij iaitu École polytechnique dan École Centrale des Arts et Manufacturing dan akhirnya memasuki yang terakhir. Selama tahun kedua beliau memilih untuk berspesialisasi dalam kimia, dan lulus peringkat di tempat ke-13 dari 80 kandidat pada tahun 1855. Ini adalah tahun di mana Paris menjadi tuan rumah Pameran Dunia kedua.

Kerjaya pembinaan[sunting | sunting sumber]

Permulaan[sunting | sunting sumber]

Setelah lulus, Eiffel berharap bisa mendapatkan pekerjaan di bengkel pamannya di Dijon, tetapi pertikaian keluarga,akhirnya pekerjaan ini tidak pernah ia dapatkan. Setelah beberapa bulan bekerja sebagai asisten tidak bergaji seorang iparnya yang mengelola pengecoran, Eiffel berkenalan dengan Charles Nepveu, seorang jurutera kereta api yang memberi Eiffel pekerjaan bayaran pertamanya sebagai setiausaha peribadinya.[13] Namun, tak lama kemudian perusahaan Nepveu bangkrut, tetapi Nepveu menemukan Eiffel pekerjaan merancang jambatan besi lembaran 22 m (72 kaki) untuk kereta api Saint Germaine. Beberapa bisnis Nepveu kemudian diakuisisi oleh Compagnie Belge de Matériels de Chemin de Fer manakala Nepveu dilantik sebagai pengarah pelaksana kedua-kedua kilang di Paris; Nepveu pula menawarkan pekerjaan ketua jabatan penyelidikan kepada Eiffel.

Pada 1857 Nepveu menegosiasikan kontrak untuk membangun jambatan kereta api di atas sungai Garonne di Bordeaux, menghubungkan jalur Paris-Bordeaux ke jalur yang menuju ke Sète dan Bayonne, yang melibatkan pembangunan jambatan gelagar besi 500 m (1.600 kaki) yang didukung oleh enam pasang tiang batu di dasar sungai. Ini dibangun dengan bantuan caison udara termampat dan domba jantan hidraulik, keduanya teknik inovatif pada saat itu. Eiffel awalnya diberi tanggungjawab untuk merakit logam dan akhirnya mengambil alih manajemen seluruh proyek dari Nepveu, yang mengundurkan diri pada Maret 1860.

Setelah penyelesaian proyek sesuai jadual, Eiffel ditunjuk sebagai jurutera utama Compagnie Belge. Karyanya juga mendapat perhatian dari beberapa orang yang kemudian memberinya pekerjaan, termasuk Stanislas de la Roche Toulay, yang telah menyiapkan reka bentuk jambatan logam Bordeaux. Perniagaan ini mula menurun sehingga pada 1865 Eiffel berpikir bahawa beliau tidak ada masa depan di sana, akhirnya beliau mengundurkan diri dan dibentuk sebagai jurutera konsultan independen. Dia sudah bekerja secara independen pada pembangunan dua stasiun kereta api, di Toulouse dan Agen, dan pada tahun 1866 dia diberi kontrak untuk mengawasi pembangunan 33 lokomotif untuk pemerintah Mesir, pekerjaan yang menguntungkan tetapi tidak menuntut banyak waktu selama kunjungannya. Mesir, di mana ia mengunjungi Terusan Suez yang sedang dibangun oleh Ferdinand de Lesseps. Pada saat yang sama beliau diupah Jean-Baptiste Kranz untuk membantunya dalam merkearuang pameran untuk Exposition Universelle yang akan diadakan pada tahun 1867. Pekerjaan utama Eiffel adalah membuat balok-balok lengkung Galerie des Machines. Untuk melaksanakan pekerjaan ini, Eiffel dan Henri Treca, direktur Conservatoire des Arts et Metiers, melakukan penelitian yang berharga pada sifat-sifat struktural besi cor, secara definitif membangun modulus kemuluran yang berlaku untuk coran campuran.

Patung Liberty[sunting | sunting sumber]

Rerangka dalaman Menara Liberty dilakar Eiffel.

Menara Eiffel[sunting | sunting sumber]

Rekaan Menara ini mula dibangunkan dengan tujuan membina suatu tempat tarikan tumpuan utama Pameran Sedunia yang bakal berlaku pada 1889. Lakaran terawal menara ini mula dibangunkan bersama Maurice Koechlin and Emile Nouguier pada Mei 1884.[14] Eiffel Pada awalnya kurang berminat lalu meminta kajian lanjut dilakukan kepada rekaan ini. Rekaan tersebut kemudiannya disempurnakan Stephen Sauvestre yang meyakinkan Eiffel terhadap projek ini - Eiffel melihat bangunan ini sebagai mampu melambangkan kemajuan sosial dan sains dialami Perancis pada ketika ini.[15]

Eiffel diberikan tanggungjawab dan dana yang secukupnya untuk pembinaan menara ini serta keuntungan yang disalurkan untuk pengunjungan ia sepanjang Pameran[16].

Lakaran terawal Menara Eiffel oleh Koechlin dengan gambaran Katedral Notre Dame sebagai penunjuk skala.

Persaraan[sunting | sunting sumber]

Setelah beliau meletakkan jawatanntya dari mengerusi Compagnie des Etablissements Eiffel, beliau memulakan penyelidikan sendiri dalam bidang meteorologi dan aerodinamik[17] berdasarkan pengalamanny berhadapan masalah yang ditemukan semasa melaksanakan banyak projek binaannya

Kematian[sunting | sunting sumber]

Beliau meninggal dunia semasa beriadah di kediaman agamnya di Rue Rabelais, Paris pada 27 Disember 1923. Mayatnya dikebumikan dalam makam milik keluarganya di Tana Perkuburan Levallois-Perret.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b État-civil de la Côte-d'Or, Dijon, Registres d'état civil 1832, p. 249
 2. ^ a b Harvie 2006 p. 1
 3. ^ Charles Braibant, Histoire de la Tour Eiffel, Paris 1964, p. 35
 4. ^ Harvie 2006 p. 124
 5. ^ Gobillot, Emmanuel (2016-09-15). Follow the Leader. Google Books. ISBN 9780749469061. Dicapai pada 2016-09-23.
 6. ^ Lemoine, Bertrand (1984). Gustave Eiffel (dalam bahasa Perancis). Paris: Hazan. m/s. 136. ISBN 2-85025-067-8.
 7. ^ Harriss, J. (2004). The Tallest Tower. Unlimited Pub. m/s. 25. ISBN 9781588321046. Dicapai pada 18 May 2015.
 8. ^ Loyrette 1985, p. 21
 9. ^ Le surnom était partie intégrante du nom de famille à l’état civil : État-civil de la Côte-d'Or, Dijon, Registres d'état civil 1832, Templat:P., consulté le 8 août 2011.
 10. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Google Books 20162 tidak disediakan
 11. ^ Harvie 2006, p. 3
 12. ^ Made of paris. m/s. 34.
 13. ^ Loyrette. 1986. m/s. 3.
 14. ^ Harvie 2006, p78
 15. ^ Loyrette 1985, p. 116
 16. ^ Loyrette 1985, p. 121
 17. ^ "The Death of a Great Pioneer: Gustav Eiffel Passes Away". Flight International. 3 January 1924

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Dalam bahasa Perancis

 • Jean Prévost, Eiffel, Les Éditions Rieder (Paris), 1929.
 • Bertrand Lemoine, Gustave Eiffel, Hazan, 1984.
 • Michel Carmona, Eiffel, Fayard 2002.
 • Frédéric Seitz, Gustave Eiffel. Le triomphe de l'ingénieur, Armand Colin, 2014, ISBN 9782200271961.
 • Les Riviera de Charles Garnier et Gustave Eiffel. Le rêve de la raison. Éditions Imbernon, Marseille, 2004. Jean-Lucien Bonillo (dir.), Françoise Le Guet Tully, Jean-Louis Heudier, Gisella Merello et Andréa Folli, Jean-Michel Leniaud, Béatrice Bouvier. ISBN 9782951639614.

Dalam bahasa Inggeris

Pautan luar[sunting | sunting sumber]