Half-Life (siri)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Francais Half-Life
Half-Life Series Logo.png
Logo siri; ejaan Yunani lambda adalah simbol di siri.
Pemaju Valve Corporation
Gearbox Software
Penerbit Sierra Entertainment
Valve Corporation
Electronic Arts
Platfom Windows PC, konsol-konsol permainan
Keluaran pertama Half-Life / November 1998

Half-Life adalah siri permainan video penembak orang-pertama fiksyen sains yang terdiri daripada dua permainan penuh, dua permainan berepisod, dan tiga perkembangan, selain daripada demo menunjukkan kandungan eksklusif. Siri ini disambung sejak 1998. Sebanyak permainan-permainan dan perkembangan di siri dimajukan oleh Valve Corporation dan diterbitkan oleh Sierra Studios, walaupun sesuatu perkembangan yang dihasilkan oleh Gearbox Software. Electronic Arts juga mengambil alih pengedaran permainan dari Sierra dari 2005. Siri yang asalnya dikeluarkan untuk PC, tetapi versi konsol yang dikeluarkan juga.

Protagonis utama bagi siri Half-Life ialah Gordon Freeman, ahli fizik teoretik dan pekerja Black Mesa Research Facility. Semua pek perkembangan bagi permainan asal mempunyai watak-watak boleh main selain daripada Freeman.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Siri Half-Life termasuklah set teras judul-judul yang membawa cerita utama. Permainan-permainan yang dikeluarkan dalam urutan menaik, kedua-dua menceritakan peristiwa permainan dari perspektif watak yang berbeza, atau meneruskan dari peristiwa-peristiwa yang ditunjukkan dalam judul sebelumnya. Selepas Disember 2008, siri utama terdiri daripada permainan video asal dan susulnya, dan tiga bungkusan tambahan dan dua permainan episodik. Permainan episodik ketiga masih dalam pemajuan. Tambahan pula, judul-judul yang dikeluarkan. Ini yang membezakan, terdiri daripada permainan platfom, demonstrasi teknologi dan permainan puzzle. Permainan asal dan tambahannya semua menggunakan GoldSrc enjin permainan Valve, versi Quake yang diubahsuaikan. Permainan selepasnya melampirkan susulan menggunakan enjin Source.

Permainan GoldSrc[sunting | sunting sumber]

Half-Life adalah judul pertama bagi siri itu, dan judul pertama muncul sekali Valve Software.

Permainan Source[sunting | sunting sumber]

Pada 16 November 2004, Valve telah mengeluarkan Half-Life 2, susulan kepada permainan asal.

Half-Life 2: Episode Three adalah permainan ketiga dan akhir dalam siri permainan episodik.[1] Ia merupakan episod terakhir dalam cerita yang dirancangkan, walaupun bukan tamatnya francais Half-Life.[2] Tiada tarikh pengeluaran atau butiran lain yang diumumkan, walaupun seni konsep yang wujud[3][4] dan penambahan bahasa isyarat dalam permainan.[5].

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Half-Life 2: Episode One gold, Two dated, Three announced". GameSpot. 2006-05-24. Diperoleh pada 2007-05-18.  Check date values in: |date= (bantuan)
  2. Hilderbrand, Brad. "Half-Life 2: Episode 3 to Debut at E3 (Update)". TheGameReviews. Diperoleh pada 2008-08-09. 
  3. Ted Backman, Jeremy Bennett, Tristan Reidford (2008-07-09). "Advisor". Into the Pixel. Diperoleh pada 2008-07-14.  Check date values in: |date= (bantuan)
  4. Decker, Logan (2008-07-10). "The first concept art from Half-Life 2: Episode Three". PC Gamer. Diperoleh pada 2008-07-14.  Check date values in: |date= (bantuan)
  5. Michael McWhertor (2009-08-07). "Valve Studying Sign Language For Deaf Half-Life Character". Kotaku. Diperoleh pada 2009-08-23.  Check date values in: |date= (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]