Hannah Tan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Nama ini merupakan nama orang dalam bahasa Cina; nama keluarganya ialah Tan.
Hannah Tan
Hannah Sarah Tan.jpg
Hannah Tan yang mendapat tempat ketiga dalam Miss Global Petite International World Finals 2002/2003 di Montreal, Kanada.
Latar belakang
Nama lahirHannah Sarah Tan
Juga dikenali sebagai
Hannah Tan, Hannah t
Kelahiran (1981-10-25) 25 Oktober 1981 (umur 37)
Bukit Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
GenrePop/rock
PekerjaanPenyanyi, penulis lagu, pelakon, pengacara televisyen, model, jurucakap produk
Tahun aktif2002—kini
Laman sesawang
hannahtclub.com

Hannah Sarah Tan (lahir di Pulau Pinang, Malaysia pada 25 Oktober 1981)[a] ialah seorang pengacara televisyen dan bekas ratu cantik dari Malaysia. Kini beliau menceburi bidang muzik di bawah gelaran hannah t.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Hannah Tan yang berketurunan kacukan Cina (sebelah bapa) dan Kelabit (sebelah ibu) menempa nama setelah mendapat tempat ketiga dalam Miss Global Petite International World Finals 2002/2003 di Montreal, Kanada.

Setelah itu, beliau memasuki persada televisyen Malaysia dan muncul dalam berpuluh-puluh iklan (cetak dan TV) serta juga ditampilkan dalam banyak rencana akhbar dan majalah. Belaiu juga memainkan peranan pengacara bagi rancangan seperti Ringgit Sense, Motorsports@Petronas dan What Women Want.

Belaiu mengeluarkan album berbahasa Inggeris berjudul "Crossing Bridges" yang diikuti dengan single khusus perayaan Krismas berjudul "Timeless Christmas". Single pertamanya ialah "In Between" yang memenangi kategori Pop Terbaik di Anugerah MET 10 2006.

Belaiu pernah muncul dalam majalah-majalah Cleo, Her World, KLUE, Cinema Online, HOT, FHM, Eve Adam*, Traffic, dan Stuff.

Pada tahun 2007, saluran anime Animax melantik Hannah sebagai duta produk mereka, sekaligus menjadikan beliau duta "live-action" pertama bagi rangkaian animasi ini.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Beliau berkongsi tarikh lahir sama dengan Pekin Ibrahim.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]