Hari Jerusalem

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai cuti kebangsaan Israel. Untuk demonstrasi tahunan sentimen pro-Palestin, sila lihat Hari Quds.
Hari Jerusalem
Jom Jeruschalajim.jpg
Hari Jerusalem 2007, Jalan Jaffa
Nama rasmiBahasa Ibrani: יום ירושלים‎ (Yom Yerushalayim)
Diamalkan padaNegara Israel
JenisKebangsaan
KepentinganPenyatuan semula Jerusalem di bawah kawalan Israel selepas Perang Enam Hari]. Kali pertama Yahudi mengawal seluruh Baitulmuqaddis sejak Kuil Suci Kedua oleh orang Rom pada tahun 70 Masihi.
BermulaIyar 28 (kalendar Yahudi)
Tarikh28 IyarTemplat:Infobox holiday/wd
Kekerapantahunan

Hari Jerusalem (Bahasa Ibrani: יום ירושלים‎, Yom Yerushalayim) merupakan sebuah hari Cuti am Israel bagi memperingati penyatuan semula Jerusalem dan penubuhan kawalan Israel ke atas Kota Lama selepas peristiwa Perang Enam Hari Jun 1967. Hari ini ditandakan dengan rasmi oleh upacara dan perkhidmatan peringatan negeri.

Ketua Rabbinat Israel mengisytiharkan Hari Jerusalem sebagai cuti keagamaan kecil untuk menandakan mendapatkan kembali kawalan Tembok Meratap.[1][2][3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Salinan arkib". Diarkib daripada yang asal pada 7 Disember 2015. Dicapai pada 29 November 2015. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  2. ^ Adele Berlin (2011). "Yom Yerushalayim". The Oxford Dictionary of the Jewish Religion. Oxford University Press. m/s. 803. ISBN 978-0-19-973004-9.
  3. ^ "Yom Yerushalayim – Jerusalem Day | Jewish Virtual Library". jewishvirtuallibrary.org. Dicapai pada 29 September 2016.