Heckler & Koch MSG90

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Heckler & Koch MSG 90)
Lompat ke: pandu arah, cari
Heckler & Koch MSG90
MSG 90 rifle museum 2014.jpg
MSG90
Jenis Raifal Penembak Tepat
Tempat asal  Jerman
Sejarah perkhidmatan
Dalam perkhidmatan 1990-kini
Digunakan oleh Jerman, Amerika Syarikat, India, Indonesia, Itali, Malaysia, Norway, Korea Selatan.
Sejarah pengeluaran
Pereka Heckler & Koch
Direka 1990
Pengeluar Heckler & Koch
Dihasilkan 1990
Aneka MSG90A1
Spesifikasi
Berat 6.40 kg (14.11 lb)
Panjang 1.165 m (45.87 in)
Lebar 65 mm (2.56 in)
Tinggi 260 mm (10.23 in)

Cartridge 5/20 butir peluru dalam kelopak
Caliber 7.62 × 51 mm NATO (STANAG 2310)
Aksi Separa Automatik
Jarak tembakan efektif 1000m

Heckler & Koch MSG90 merupakan senjata penembak tepat separa-automatik yang digunakan khas bagi pasukan tentera yang direka oleh Heckler & Koch. 'MSG90' merupakan singkatan kepada "Militärisches Scharfschützen Gewehr" atau "Military Sharpshooter Rifle", dan nombor "90" adalah tahun dimana senjata ini dicipta.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Raifal penembak tepat MSG90 telah diperkenalkan oleh syarikat Jerman, Heckler & Koch pada 1987 serupa satu "senjata tentera" kepada PSG-1 bagi mengawal senjata penembak curi. MSG90 telah direka dan diperkenalkan agak baru-baru ini. Satu buah keluarga yang rapat PSG-1 dan keturunan G3, MSG90 adalah direka sebagai satu alternatif kos rendah untuk PSG-1. Banyak telah sering tertanya-tanya jika MSG90 adalah dimiliki oleh orang awam. Ia tidak, untuk satu alasan biasa. Anda boleh lihat dari foto atas yang badan picu MSG adalah berpunya dengan muka satu peniti tolakan, seperti kebanyakan senjata api automatik daripada HK. Ia telah dibina untuk pihak tentera, dan adalah lebih ringan dan agak lebih murah daripada HK PSG-1. Terdapat ciri-ciri penting kebanyakan PSG-1, termasuk rekaan keseluruhan, penggulung tertangguh blowback, hanya tindak separa automatik. Laras MSG90 adalah agak lebih pendek dan lebih ringan, kecuali masih merupakan gred perlawanan, dan dikilang menggunakan sejuk tukul proses penempaan. Di contoh asal laras dilengkapi dengan pemberat muncung tambahan, tambahan untuk memperbaiki laras harmonik dan demikian meningkatkan tembakan-tembakan secara konsisten. Udi direka dalam bentuk berlainan. Picu senjata diperbuat daripada plastik dengan penggenggam pistol. Picu boleh laras adalah dikunci pada 1.5 kilogram (~3 lbs). Pengadang tangan dipasang dengan underrail yang menerima lipatan boleh lepas bipod. Di sana pejera terbuka yang tiada di MSG90, dan ia adalah terpasang oleh piawaian dengan 10X teleskop pemandangan dengan seting julat daripada 100 untuk 1200 meter. Skop adalah dipasang di atas skop MilStd landasan, yang dibenarkan untuk banyak ruang lingkup dan penglihatan malam pelbagai peranti-peranti untuk berkuda kesalingbolehtukaran.

Yang mempunyai versi berlainan adalah MSG90A1, pada mulanya dikenali sebagai MSG90DMR. Senjata ini telah dibina untuk DOD DMR (ditandakan Marksman Rifle) dalam aturcara, dan mempunyai beberapa ciri-ciri tambahan, bukan berasaskan asal MSG90. Iaitu, MSG90A1 adalah dipasang dengan laras, dimasukkan kedalam muncung, untuk menerima skru silencers, dan dilengkapi dengan tandatangan rendah hider. MSG90A1 juga dilengkapi dengan pejera terbuka - satu HK yang biasa pemandangan depan yang bertudung, digabungkan dengan sights belakang yang boleh laras, ketara sehingga 1200 meter dan serupa di reka bentuk kepada laras mesingan HK 21 pandang belakang. Pengadang percikan dipasang dengan loyang pemesong, yang membenarkan senjata api menjadi dipacu dari bahu kiri. Jika tidak ia adalah menyerupai MSG90.

Rekabentuk[sunting | sunting sumber]

MSG90 adalah versi ketenteraan bagi kesinambungan daripada PSG-1, dan ia menggantikan senjata penembak tepat Heckler & Koch G3, menjadikannya bertambah kukuh dan amat berpotensi bagi persekitaran yang terlampau.

Persamaannya, MSG90 dan PSG1 memiliki kumpulan picu yang sama (tarikan picu 3 lb). Pada bahagian udi boleh diubahsuai dengan udi yang mempunyai ketinggian (bahagian sisi), tarikan (bahu), dan paling kecil dan ringan sepertimana model PSG-1.

Sistem pejeranya digunakan dengan kegunaan pelbagai seperti sistem landasan 'Weaver' yang lebih tepat lagi sistem STANAG 2324 claw yang dipasangkan sistem pejera yang boleh dinaikkan secara berasingan. Sistem landasan ini turut digunakan pada HK 21E, 23E, dan G41.

Bahagian laras senjata ini begitu berat dibahagian hujung menstabilkan laras untuk meningkatkan ketepatan menembak. Ia boleh dilengkapkan dengan pengadang cahaya bagi seluruh ukuran laras. Ciri-ciri MSG90 dengan PSG-1 pada badan picu, dengan cahaya 3 paun mencetuskan menarik, menyediakan boleh laras untuk ketinggian dan tarikan, sungguhpun lebih kecil dan ringan daripada PSG1 buttstock. Juga, berbeza PSG, skop adalah boleh ditanggalkan dan boleh senapang menjadi membeli dengan atau tanpa skop baik ditawarkan oleh HK. Ciri-ciri ia satu pelekap skop lebih baru iaitu berasaskan satu-satunya beberapa senjata-senjata HK, sebagai berbanding dengan yang lebih konvensional. Anda akan menggunakan MSG90, HK21E dan 23E dan kini G41. Ciri-ciri muncung laras yang berat membantu dalam penstabilan laras untuk ketepatan ditingkatkan.

Data teknikal[sunting | sunting sumber]

  • Kaliber: 7.62 × 51 mm NATO (STANAG 2310)
  • Kapasiti kelopak: 5 atau 20 butir
  • Siri Tembakan: Separa-automatik
  • Berat: 6.4 kg (tanpa peluru)
  • Ukuran: 1165 mm (45.87 in)
  • Panjang laras: 600 mm (23.62 in)
  • Jarak efektif: 1000m

Pengguna[sunting | sunting sumber]

Selain negara Jerman, senjata ini turut digunakan oleh pasukan khas dari Amerika Syarikat, India, Indonesia, Itali, Norway dan Korea Selatan. Malaysia juga turut menempah MSG90 dan majoritinya digunakan oleh pasukan elit Angkatan Tentera Malaysia khasnya 10 Briged Para, Grup Gerak Khas dan Paskal. Polis Diraja Malaysia turut menempah versi ini bagi meningkatkan mobiliti unit penembak tepat Pasukan Gerakan Khas selepas PSG-1.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Senarai senjata api Pistol
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - Lain-lain.