Hemolimfa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Hemolimfa merupakan bendalir dalam sistem peredaran daripada beberapa arthropod (termasuk labah-labah, udang renik apa-apa sebagai ketam dan udang, dan juga beberapa serangga seperti stonefly) dan analogi kepada cecair dan sel-sel yang membuat kedua-dua darah dan bendalir celahan (termasuk air, protein, lemak, gula, hormon, dan lain-lain) dalam vertebrata seperti burung dan mamalia. Selain itu, beberapa artropod bukan seperti moluska mempunyai sistem peredaran darah hemolimfatic.

Hemolimfa mengisi semua kawasan pedalaman (hemoselom) badan haiwan dan semua sel sekitarnya. Ia mengandungi hemocianin, satu tembaga berasaskan protein yang bertukar berwarna biru apabila oksigen, dan bukannya besi berasaskan hemoglobin dalam sel-sel darah merah dijumpai vertebrata, lantas memberikan hemolimfa warna biru-hijau dan bukannya warna merah darah vertebrat. Apabila tidak oksigen, hemolimfa cepat hilang warnanya dan kelihatan kelabu. Hemolimfa artropod yang lebih rendah, termasuk kebanyakan serangga, tidak digunakan untuk pengangkutan oksigen kerana haiwan-haiwan ini bernafas secara langsung dari permukaan badan mereka (dalaman dan luaran) ke udara, tetapi ia tidak mengandungi nutrien seperti protein dan gula.

Hemolimfa boleh mengandungi penukleusan ejen yang memberi perlindungan pembekuan selular. Ejen penukleusan tersebut telah ditemui di hemolimfa serangga beberapa pesanan, iaitu Coleoptera (kumbang), Diptera (lalat), dan Hymenoptera www [1]

Pergerakan otot oleh binatang itu semasa gerak alih boleh memudahkan pergerakan hemolimfa, tetapi mengalihkan aliran dari satu kawasan ke kawasan lain adalah terhad. Apabila hati kelonggaran, darah ditarik kembali ke jantung melalui liang terbuka ( Ostia).

Hemoimfa terdiri daripada air, garambukan organik (kebanyakannya Natrium, Klorin, Kalium, Magnesium, dan Kalsium), dan sebatian organik (kebanyakannya karbohidrat, protein, dan lipid). Pengangkut oksigen utama molekul hemocianin.

Terdapat sel-sel bebas terapung, hemocyte, dalam hemolimfa. Mereka memainkan peranan dalam Artropod sistem imun. Sistem imun tinggal di hemolimfa. Sebagai serangga tumbuh, hemolimfa kerja-kerja seperti sistem hidraulik, membolehkan serangga untuk mengembangkan segmen sebelum mereka sclerotized.

Jumlah dagangan hemolimfa yang diperlukan untuk sistem seperti itu dikekalkan pada tahap minimum oleh pengurangan dalam saiz rongga badan. Hemocoel dibahagikan ke dalam dewan yang dipanggil sinus.

Dalam belalang, bahagian tertutup sistem terdiri daripada hati tiub dan aorta yang berjalan sepanjang sisi punggung serangga. Hemolimfa hati pam ke dalam sinus hemoselom di mana pertukaran bahan berlaku.

Pergerakan diselaraskan otot badan secara beransur-ansur membawa hemolimfa kembali ke sinus dorsal sekeliling hati. Antara kontraksi, injap kecil di dinding hati terbuka dan membenarkan hemolimfa untuk masuk.

Sistem "terbuka" ini mungkin kelihatan tidak cekap berbanding dengan sistem peredaran darah tertutup seperti yang dimiliki oleh mamalia, tetapi kedua-duanya mempunyai permintaan yang sangat berbeza yang diberikan kepada mereka. Dalam vertebrata, sistem peredaran darah adalah bertanggungjawab untuk mengangkut oksigen ke semua tisu dan mengeluarkan karbon dioksida daripada mereka. Ia adalah ini keperluan yang menetapkan tahap prestasi yang diminta sistem. Kecekapan sistem vertebrata adalah jauh lebih besar daripada yang diperlukan untuk mengangkut nutrien, hormon, dan sebagainya, manakala dalam serangga, pertukaran oksigen dan karbon dioksida berlaku dalam sistem tracheal. Hemolimfa tidak memainkan peranan dalam proses dalam kebanyakan serangga. Dalam beberapa serangga yang hidup dalam persekitaran oksigen rendah, terdapat molekul seperti hemoglobin yang mengikat oksigen dan pengangkutan kepada tisu. Oleh itu, permintaan yang diletakkan di atas sistem yang lebih rendah. Sesetengah arthropod dan moluska yang paling mempunyai tembaga yang mengandungi hemocianin, bagaimanapun, untuk pengangkutan oksigen.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ .units.muohio.edu/cryolab/publications/documents/Zachariassen82.pdf