Pergi ke kandungan

Henry VIII dari England

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Untuk drama dan opera, sila lihat Henry VIII (drama) dan Henry VIII (opera)


King Henry VIII
Henry VIII of England
Pemerintahan22 April1509 - 28 Januari 1547
Pertabalan24 Jun 1509
DimakamkanGereja St George di Kastil Windsor
PendahuluHenry VII
PenggantiEdward VI
PasanganCatherine dari Aragon
Anne Boleyn
Jane Seymour
Anne dari Cleves
Catherine Howard
Catherine Parr
AnakandaMary I
Elizabeth I
Edward VI
Kerabat dirajaTudor
AyahandaHenry VII
BondaElizabeth dari York

Henry VIII (28 Jun 149128 Januari 1547) ialah Raja England dan Lord Ireland (kemudiannya Raja Ireland) dari 22 April 1509 sehingga kemangkatannya. Baginda merupakan raja kedua Dinasti Tudor, selepas mewarisi ayahnya, Henry VII. Henry VIII terkenal kerana berkahwin sebanyak enam kali, "bercerai" dengan dua isterinya melalui pancung kepala, dan akhirnya berpisah dengan Gereja Katolik Rom. Baginda mungkin merupakan raja Inggeris yang paling menggunakan (atau dalam istilah untuk orang yang bukan raja, "menyalahgunakan") kuasanya tanpa terbatas berbanding mana-mana satu raja Inggeris yang lain, dan mengakibatkan Pembubaran Biara.

Banyak undang-undang yang utama digubal semasa pemerintahan Henry VIII, termasuk:

Henry VIII dikenali sebagai kaki judi dan pemain dadu. Semasa muda lagi, baginda cemerlang dalam sukan, khususnya perlawanan tombak, pemburuan, dan tenis diraja. Baginda juga merupakan ahli muzik, penulis, dan pemuisi yang ulung; muziknya yang paling dikenali ialah Kegiatan Masa Lapang Dengan Teman Yang Menyenangkan (Pastyme With Good Company) (The Kynges Ballade).

Henry VIII juga terlibat dalam banyak projek pembinaan tanpa sebarang asas, serta pembaikan sebilangan bangunan yang utama, termasuknya Istana Nonsuch, Gereja Kolej King di Cambridge, dan Gereja Westminster di London. Bangunan-bangunan yang diperbaik sering merupakan harta-harta yang dirampas daripada Thomas Kardinal Wolsey (seperti Christ Church di Oxford, Istana Hampton Court, dan Istana Whitehall) dan Kolej Trinity, Cambridge.

Keluarga Diraja Inggeris
Keluarga Diraja Tudor

Jata Diraja
Henry VIII
   Henry, Duke Cornwall
   Mary I
   Elizabeth I
   Edward VI

Kehidupan awal

[sunting | sunting sumber]

Dilahirkan di Istana Placentia di Greenwich, Henry VIII merupakan anak ketiga kepada pasangan Henry VII dan Elizabeth dari York. Datuk nenek sebelah ibunya ialah Raja Edward IV dari England dan Permaisuri Elizabeth Woodville. Hanya tiga daripada enam adik-beradik Henry VIII, iaitu Arthur (Putera Wales), Margaret dan Mary, hidup melampau masa bayi. Ayahnya daripada Keluarga Diraja Lancaster naik takhta melalui hak penaklukan. Angkatan tenteranya menewaskan dan membunuh Raja Richard III, raja Plantagenet yang terakhir, dan kemudian mengukuhkan kedudukannya melalui perkahwinan dengan Elizabeth, anak perempuan kepada Edward IV dari York. Pada tahun 1493, Henry yang muda itu (bakal Henry VIII) dilantik sebagai Konstabel Kastil Dover, serta Lord Warden untuk Pelabuhan-pelabuhan Cinque. Beliau dilantik sebagai Duke York pada tahun 1494 dan kemudiannya dilantik sebagai Earl Marsyal untuk England serta Lord Leftenan Ireland, walaupun masih belum dewasa lagi.

Pada tahun 1501, bakal Henry VIII menghadiri upacara perkahwinan Arthur, abangnya, dengan Catherine dari Aragon yang ketika itu, masing-masing hanya berumur lima belas dan enam belas tahun. Mereka dihantar untuk menghabiskan masa mereka di Wales, suatu adat resam untuk pewaris raja dan isterinya, akan tetapi Arthur menghidap jangkitan dan kemudian meninggal dunia. Oleh itu, ketika berumur sebelas tahun, Henry, Duke York, mendapati diri sebagai pewaris Raja dan tidak lama kemudian, dilantik sebagai Putera Wales.

Bakal Henry VIII dilahirkan di Istana Placentia, Greenwich, pada tahun 1491.

Henry VII hendak mengukuhkan hubungan antara England dan Sepanyol melalui satu perkahwinan antara Henry, Putera Wales, dan Catherine. Oleh sebab Putera Wales ingin berkahwin dengan balu abangnya, beliau harus mendapatkan keizinan Paus untuk mengelakkan sebarang penghalang persemendaannya. Catherine mempertahankan bahawa perkahwinan pertamanya tidak pernah disempurnakan; jika dakwaan Catherine itu adalah benar, keizinan Paus tidak diperlukan tetapi sebaliknya, yang diperlukan ialah hanya pembubaran perkahwinan yang diratifikasikan. Bagaimanapun, kedua-dua pihak Inggeris dan Sepanyol bersetuju tentang keperluan untuk memperoleh keizinan Paus supaya dapat mencegah segala kesangsian terhadap kesahan perkahwinan mereka itu. Akibat ketidaksabaran ibu Catherine, Permaisuri Isabella, Paus Alexander VI bergopoh-gapah memberikan keizinannya melalui titah-perintah. Oleh itu, empat belas bulan selepas kematian suaminya, Catherine bertunang dengan adik suaminya. Bagaimanapun, menjelang tahun 1505, Henry VII hilang minatnya terhadap hubungan dengan Sepanyol, dan Putera Wales yang muda ketika itu dipaksa mengisytiharkan bahawa pertunangannya telah diatur tanpa persetujuannya.

Pemerintahan awal

[sunting | sunting sumber]
Gelaran raja untuk
King Henry VIII dari England
Gelaran
rujukan
His Majesty (raja Inggeris pertama yang menggunakan gelaran Majesty)
Panggilan Your Majesty
Gelaran
alternatif
Sir
Potret tanpa nama Henry VIII, k.k. 1509

Henry VIII naik takhta pada tahun 1509 apabila ayahnya mangkat. Sesetengah ahli sejarah mengatakan bahawa raja yang muda itu jatuh cinta dengan Catherine, duda abangnya yang jauh lebih tua daripadanya. Kemungkinan yang lebih besar adalah bahawa ayah Catherine, Raja Ferdinand II dari Aragon, ingin menguasai England melalui anak perempuanya dan oleh itu, mendesak Catherine supaya berkahwin dengan raja Inggeris yang baru itu. Walaupun Paus Julius II dan William Warham, Ketua Biskop Canterbury, bimbang akan kesahan perkahwinan mereka itu, Henry VIII berkahwin dengan Catherine kira-kira sembilan minggu selepas naik takhtanya pada 11 Jun 1509 di Greenwich. Kedua-dua mereka dimahkotai di Gereja Westminster pada 24 Jun 1509. Kehamilan pertama Permaisuri Catherine berakhir dengan keguguran pada 1510. Catherine kemudian melahirkan seorang putera, Henry, pada 1 Januari 1511, tetapi putera ini hanya hidup sehingga 22 Februari.

Ketika naik takhta, Henry menghadapi berbagai-bagai masalah dengan Richard Empson dan Edmund Dudley, dua orang menteri pemerintahan Henry VII yang mengenakan banyak cukai yang sembarangan pada golongan bangsawan. Melalui salah satu daripada banyak caranya untuk mengasingkan diri daripada tokoh-tokoh utama pemerintahan ayahnya, Henry memenjarakan kedua-dua mereka itu di Menara London dan kemudiannya memancung kepala mereka. Kesanggupan Henry untuk selalu berperang terbukti merupakan lagi satu caranya untuk menjauhkan diri daripada pemerintahan Henry VII; ayahnya lebih suka keamanan.

Selama dua tahun selepas Henry naik takhta, Richard Fox, Biskop Winchester serta Lord Mohor Privi, bersama-sama dengan William Warham menguasai hal-ehwal negara. Bagaimanapun sejak tahun 1511, kuasa itu dipegang oleh paderi Thomas Wolsey. Pada tahun 1511 itu, Henry menyertai Liga Suci, satu badan raja Eropah yang menentang raja Perancis,Louis XII. Ahli-ahli liga ini juga termasuk pemerintah-pemerintah Eropah seperti Paus Julius II, Maharaja Rom Holy Maximilian I, dan Ferdinand II. Henry VIII memeterai Perjanjian Westminster dengan Ferdinand II ini, dan bersama-sama dengan angkatan tentera Inggerisnya, menyeberangi Selat Inggeris ke Perancis untuk menyertai pengepungan-pengepungan dan pertempuran-pertempuran.

Pada tahun 1514, Ferdinand meninggalkan perikatannya dengan Ferdinand II itu, dan pihak-pihak lain berdamai dengan Perancis. Kejengkelan Henry VIII terhadap Sepanyol kemudian mengakibatkan perbincangan tentang perceraian dengan Permaisuri Catherine. Bagaimanapun apabila Raja Perancis, Francis I, naik takhta pada tahun 1515, England dan Perancis semakin bertentangan, dan Henry mendamaikan Ferdinand semula. Pada tahun 1516, Permaisuri Catherine melahirkan seorang puteri, Mary, dan ini menyebabkan Henry mempercayai bahawa baginda masih boleh dapat seorang pewaris, walaupun kehamilan-kehamilan isterinya yang dahulu telah gagal (seorang bayi yang lahir mati, satu keguguran, dan dua orang bayi yang tidak hidup lama).

Ferdinand mangkat pada tahun 1516, dan diwarisi oleh cucunya (anak saudara lelaki Permaisuri Catherine), Charles V. Menjelang Oktober 1518, Wolsey telah mengatur Perjanjian London yang diketuai oleh Paus untuk memberi tanggapan kemenangan diplomasi luar negeri Inggeris, dan menempatkan England di tengah sebuah perikatan Eropah yang baru dengan tujuan untuk menangkis serangan-serangan Moor melalui Sepanyol, iaitu tujuan asal Paus.

Pada tahun 1519 apabila Maximilian juga mangkat, Wolsey, yang ketika ini memegang jawatan Kardinal, dengan rahsianya mencalonkan Henry untuk jawatan Maharaja Rom Holy, walaupun menyokong Raja Perancis, Francis, di kalayak ramai. Bagaimanapun, pada akhirnya, Charles dipilih oleh para pemilih putera. Persaingan kemudian antara Francis dan Charles membenarkan Henry untuk bertindak sebagai pendamai antara kedua-dua mereka itu. Henry kemudian memegang imbangan kuasa di Eropah. Kedua-dua Francis dan Charles meminta sokongan daripada Henry; Francis dengan upacara yang hebat dan mengagumkan di Medan Kain Emas, dan Charles dengan cara yang lebih serius di Kent.

Bagaimanapun selepas tahun 1521, pengaruh England di Eropah mula merosot. Henry bersekutu dengan Charles V melalui Perjanjian Bruges, dan Francis I ditewaskan oleh angkatan-angkatan tentera Charles dalam Perang Pavia pada Februari 1525. Pergantungan Charles kepada Henry berkurang selepas ini, sementara kuasa England di Eropah semakin lemah. Permintaan bantuan oleh Henry untuk memperoleh Fleur-de-Lys ditolak oleh Charles, walaupun terdapat jaminan-jaminan daripadanya. Ini menyebabkan Perjanjian Westminster pada tahun 1527.

Minat Henry dalah hal-ehwal Eropah diperluas untuk merangkumi serangan terhadap revolusi Jerman Martin Luther. Pada tahun 1521, Henry mendedikasikan Pertahanan Tujuh Sakramen kepada Paus Leo X, dan memperoleh gelaran "Pembela Kepercayaan" (Defensor Fidei) untuk dirinya. Sebelum ini, gelarannya ialah "illustrissimus", yang bermaksud "paling ternama". Gelaran ini telah dikekalkan walaupun England telah berpisah dengan Rom, dan masih digunakan oleh raja British pada hari ini.

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]

Bacaan tambahan

[sunting | sunting sumber]

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]


Henry VIII dari England
Tarikh keputeraan: 28 Jun 1491 Tarikh kemangkatan: 28 Januari 1547
Gelaran pemerintah
Didahului oleh
Henry VII
Raja England
22 April 150928 Januari 1547
Diikuti oleh:
Edward VI
Lord Ireland
15091541
Diisytiharkan sebagai raja
   melalui akta Parlimen Ireland   
Kosong
  Gelaran dipegang dahulu oleh  
Edward Bruce
Raja Ireland
15411547
Diikuti oleh:
Edward VI
Bangsawan England
Gelaran baharu Duke York
1494–1509
Gabungan takhta
Didahului oleh
Arthur
Putera Wales
15021509
Kosong
  Gelaran dipegang kemudian oleh  
Edward VI
Jawatan politik
Didahului oleh
Sir William Scott
Lord Warden dari Pelabuhan Cinque
14931509
Diikuti oleh:
Sir Edward Poyning
                              Raja England
something Alfred • Edward si Lebih Tua • Ælfweard • Athelstan • Edmund I • Edred • Edwy • Edgar I • Edward si Korban • Ethelred • Sweyn I* • Edmund II • Canute* • Harthacanute* • Harold I • Edward si Pengaku • Harold II • Edgar II • William I • William II • Henry I • Stephen • Matilda • Henry II • Richard I • John • Henry III • Edward I • Edward II • Edward III • Richard II • Henry IV • Henry V • Henry VI • Edward IV • Edward V • Richard III • Henry VII • Henry VIII • Edward VI • (Lady Jane Grey) • Mary I • Elizabeth I • James I§ • Charles I§ • Tempoh Peralihan • Charles II§ • James II§ • William III§ dan Mary II§ (sebagai raja bersama William & Mary) • William III§ (pemerintahan diri) • Anne‡KING CHARLES II TO ABIYYU.§
Bendera England
Bendera England
* juga Raja Denmark • juga Raja Norway • juga Raja Ireland • § juga Raja Scotland • juga Stadtholder Belanda, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel dan Drenthe