Hikayat Hang Tuah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hikayat Hang Tuah, suatu epik kepahlawanan yang merentasi sepanjang zaman kewujupan kerajaan Empayar Melaka.
Arca gangsa dengan pepatah, "Takkan Melayu Hilang di Dunia" tertulis di atas. Dipamerkan di Muzium Sejarah Negara, Kuala Lumpur, Malaysia.

Hikayat Hang Tuah (Jawi: حكاية هڠ تواه) ialah sebuah epik kepahlawanan yang merentasi sepanjang zaman naik turun kerajaan Empayar Melaka. Hang Tuah merupakan seorang laksamana yang terutama serta pahlawan Melayu yang taat kepada rajanya terutama semasa pemerintahan Sultan Mansur Shah di Melaka pada abad ke-15. Hikayat ini dipercayai mula ditulis sekitar 1700 (manuskrip Leiden Cod.Or.1762.) tetapi manuskrip lengkap bertarikh 1849.[1]

Jalan cerita[sunting | sunting sumber]

Pada masa mudanya, Hang Tuah dan empat orang temannya, iaitu Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir, serta Hang Lekiu, membunuh segerombolan lanun dan dua orang lain yang mengamuk dan membuat kacau-bilau di dalam kampung.

Bendahara (sama dengan Perdana Menteri dalam istilah moden) Melaka nampak bakat mereka dan mengambil mereka bertugas di dalam istana. Hang Tuah dibabadkan dalam Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah.

Semasa bertugas dengan istana Melaka, Hang Tuah membunuh seorang pahlawan Jawa yang dikenali sebagai Taming Sari. Sementara yang bertanggung jawab atas istana Melaka, Hang Tuah membunuh seorang pahlawan Jawa yang dikenal sebagai Taming Sari. Taming Sari merupakan seorang rakyat Empayar Majapahit yang telah dihadiahkan dengan sebilah keris kuno yang dipercayai boleh menyebabkan pemiliknya kebal. Keris itu dinamai "Taming Sari" sempena pemiliknya yang asal.

Hang Tuah kemudian dituduh kerana berzina dengan dayang Sultan, dan suatu keputusan serta merta dibuat untuk menghukum mati laksamana yang tidak bersalah itu. Bagaimanapun, hukuman mati itu tidak dilaksanakan, dan sebagai ganti, Hang Tuah dihantar ke suatu tempat yang terperinci oleh si Bendahara.

Mempercayai bahawa Hang Tuah telah mati, Hang Jebat (menurut Hikayat Hang Tuah) atau Hang Kasturi (menurut Sejarah Melayu), melancarkan pemberontakan balas dendam terhadap Sultan Mansur Shah, dan menyebabkan keadaan kelam-kabut di kalangan penduduk.

Sultan Mansur Shah berasa sesal tentang hukuman mati Hang Tuah, kerana Hang Tuah merupakan orang tunggal yang berupaya membunuh Hang Jebat (atau Hang Kasturi). Akhirnya, si Bendahara memanggil balik Hang Tuah daripada persembunyiannya, dan diampun oleh Sultan. Selepas berlawan selama tujuh hari, Hang Tuah berjaya membunuh Hang Jebat dan mendapat balik keris Taming Sarinya.

Hang Tuah meneruskan khidmatnya kepada Sultan Mansur Shah selepas kematian Hang Jebat.

Pada lewat hidupnya, beliau diutuskan meminang seorang puteri yang tinggal di puncak Gunung Ledang. Beliau gagal dalam tugas itu, dan disebabkan oleh perasaan malu, Hang Tuah terus hilang dan tidak kelihatan lagi.

Hang Tuah terkenal kerana pepatahnya yang berbunyi "Takkan Melayu Hilang di Dunia". Petikan itu merupakan sorakan yang termasyhur untuk nasionalisme Melayu.

Simpanan Perpustakaan Negara[sunting | sunting sumber]

Perpustakaan Negara Malaysia memiliki dua naskah Hikayat Hang Tuah dengan nombor pengenalpastian MSS 1658 dan MSS 1713. Naskah-naskah tersebut berumur lebih daripada 200 tahun dan dipelihara dalam sebuah kotak bebas asid dan disimpan dalam sebuah bilik kebal yang dibina mengikut piawaian keperluan pemeliharaan.[2][3]

UNESCO[sunting | sunting sumber]

Hikayat Hang Tuah turut dikemukakan oleh Malaysia sebagai Warisan Dunia untuk dimasukkan ke dalam Daftar Ingatan Dunia (Memory of the World Register) pada 2001.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan tambahan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai Kesusasteraan Melayu
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z