Pergi ke kandungan

Hiperhidrosis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Hiperhidrosis
Pengelasan dan sumber luaran
ICD-10R61
ICD-9780.8
OMIM144110 Templat:OMIM2
MedlinePlus007259
eMedicineSenarai topik
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan Penafian perubatan

Hiperhidrosis ialah keadaan yang dicirikan oleh peluh yang luar biasa banyak,[1] lebih daripada yang diperlukan untuk pengawalan suhu badan. Ianya dikaitkan dengan beban kualiti kehidupan penting daripada pandangan psikologi, emosi dan sosial. Oleh itu, ia juga dirujuk sebagai 'kecacatan senyap'.

Hiperhidrosis boleh jadi secara umum atau terhad ke bahagian badan tertentu.

Penyakit berpeluh yang berlebihan dikenali sebagai Hyperhidrosis. Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Perpeluhan yang tidak normal ini biasanya mengganggu kehidupan pesakit dan ia boleh berlaku di tangan, ketiak, kaki atau muka.

Ada segelintir pesakit yang mengadu berpeluh menitik-nitik tanpa sebab dan kaki yang berendam di dalam kasut disebabkan perpeluhan pada kaki. Ini menyebabkan mereka berasa sulit untuk menjalani kehidupan.

Penyebab penyakit hyperhydrosis ini masih belum diketahui. Walaupun begitu, ia dipercayai disebabkan oleh rangsangan saraf simpatetik yang berlebihan pada kelenjar peluh yang terlibat.

Kebiasaanya pesakit hyperhidrosis ini mengalami perpeluhan akibat emosi yang tidak stabil atau gemuruh. Keadaan pada ketika normal menjadi abnormal apabila disergah atau tempat perpeluhan menjadikan titik perhatian orang sekeliling menyebabkan pesakit menjadi gemuruh dan malu serta merendah diri serta merta. Kondisi peluh pada ketika itu menjadi sangat banyak dan berterusan dan amatlah sukar itu ia kembali kering. Perpeluhan di kedua tapak tangan dan kedua tapak kaki akan kembali kembali bila emosi pesakit tenang atau pesakit dalam keadaan tidur.

Jenis Jenis Hyperhidrosis

[sunting | sunting sumber]
  • Palmer - Perpeluhan di tapak tangan.
  • Plantar - Perpeluhan di tapak kaki.
  • Facial - Perpeluhan di muka (wajah).
  • Axillary - Perpeluhan di ketiak.

Terdapat pelbagai cara rawatan yang boleh dan pernah digunakan untuk merawat penyakit ini. Ia termasuklah penggunaan Ubat Sapu antiperspirant, pil antikolinergik dan iontophoresis. Namun kesannya tidaklah menyeluruh dan hanya berkesan pada sebilangan kecil pesakit sahaja. Begitu juga dengan penggunaan suntikan botulinum (Botox), walaupun berjaya untuk merawat pesakit tetapi biasanya ia adalah sementara. Pesakit memerlukan rawatan yang berulang-ulang kali setiap 3-6 bulan.

Rawatan pembedahan simpatektomi merupakan rawatan yang terbukti keberkesanannya. Terdapat pelbagai cara di dalam melakukan pembedahan tersebut dan cara yang terkini ialah melalui pembedahan lubang kunci (key-hole surgery) iaitu Endoscopic TransThoracoscopic Sympathectomy (ETS). Penggunaan ETS ini telah merubah cara rawatan penyakit hyperhydrosis daripada rawatan menggunakan ubat-ubatan kepada pembedahan.

Keberkesanannya dilaporkan sehingga 98% dengan kesan samping yang sangat kecil. Di antara kesan samping yang dilaporkan termasuk kerosakan saraf frenik, saraf brachial plexus, Sindrom Horner, perdarahan ruang paru-paru dan pneumothoraks. Tetapi semua komplikasi tersebut adalah sangat kecil iaitu pada kadar 1%. Komplikasi yang paling kerap dilaporkan ialah ‘Perpeluhan di tempat lain’ Compensatory sweating iaitu pada kadar 40%. Pesakit biasanya mengadu berpeluh pada badan atau peha selepas daripada pembedahan dijalankan. Ia boleh jadi sementara ataupun berkekalan.

Pembedahan ETS dilakukan selepas pesakit diberi bius menyeluruh (general anesthesia). Endoscope berbentuk Y akan dimasukkan ke dalam ruang paru-paru melalui luka sebesar 2 cm di bawah ketiak. Saraf simpatetik ke 2 – 4 akan dikenalpasti melalui kamera pada endoskop tersebut dan seterusnya akan dipotong menggunakan mesin diathermi. Selepas luka dijahit, prosedur yang sama akan dilakukan di paru-paru berikutnya. Biasanya pesakit akan dibenarkan pulang pada hari berikutnya.

Secara kesimpulannya, ETS sangat berkesan untuk hyperhydrosis pada tangan dan muka dan sebahagian pada kaki. Kesan yang drastik dengan komplikasi yang minimal menyebabkan rawatan ini semakin popular di dalam merawat penyakit Berpeluh berlebihan.

  1. ^ James, William; Berger, Timothy; Elston, Dirk (2006). Andrews' Diseases of the Skin: Clinical Dermatology (ed. ke-10). Saunders. m/s. 777–8. ISBN 978-0-7216-2921-6.