Hipodrom Kustantiniyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Hipodrom Constantinople)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Hipodrom pada tahun 2005, dengan Obelisk Tembok di latar depan dan Obelisk Thutmose III di sebelah kanan.
Lokasi Hipodrom di Kustantiniyah.
Procession of the guilds di hadapan Sultan di Hipodrom, kecil Uthmaniyyah dari Surname-i Vehbi (1582).
Tiang Ular (depan) dengan Obelisk Thutmose III (belakang)
Pangkalan Obelisk Thutmose III yang menunjukkan Kaisar Theodosius ketika ia menawarkan sebuah laurel wreath untuk pemenang dari Kathisma di Hipodrom.
Obelisk Tembok di hippodrome.

Hipodrom Kustantiniyah (Bahasa Yunani: Ἱππόδρομος τῆς Κωνσταντινουπόλεως, translit. Hippódromos tēs Kōnstantinoupóleōs Hippódromos tēs Kōnstantinoupóleōs) adalah sarkas yang merupakan pusat sukan dan sosial Kustantiniyah atau Konstantinopolis, ibu negara Empayar Byzantium. Hari ini ia adalah persegi dinamakan Sultanahmet Meydani ("Dataran Sultan Ahmet") di bandar Istanbul, dengan beberapa serpihan struktur yang masih hidup asal.

Kata hipodrom berasal dari hippos Yunani (ἵππος), kuda, dan dromos (δρόμος), jalan atau jalan. Atas sebab ini, kadang-kadang juga disebut Atmeydanı ("Horse Square") dalam bahasa Turki. Lumba kuda dan lumba kereta kuda adalah masa lapang yang popular di dunia kuno dan hippodromes adalah ciri umum bandar-bandar Yunani di era Hellenistic, Rom dan Byzantine.

Sejarah dan penggunaan[sunting | sunting sumber]

Walaupun Hipodrom biasanya dikaitkan dengan zaman kemuliaan Kustantiniyah sebagai ibu negara kerajaan, ia sebenarnya mendahului zaman itu. Hipodrom yang pertama dibina apabila bandar itu dipanggil Byzantium, dan merupakan bandar penting yang sederhana. Pada AD 203, Maharaja Septimius Severus membina semula kota itu dan mengembangkan temboknya, menghidupkannya dengan hippodrome, arena untuk perlumbaan kereta dan hiburan lain.

Dalam AD 324, Maharaja Constantinus yang Agung memutuskan untuk memindahkan kerusi kerajaan dari Rom ke Byzantium, yang mana ia dinamakan semula sebagai Nova Roma (Rom Baru). Nama ini gagal menarik perhatian dan bandar ini kemudian dikenali sebagai Kustantiniyah, Kota Constantinus. Constantinus sangat membesarkan bandar raya itu, dan salah satu usaha besarnya ialah pengubahsuaian Hipodrom. Dianggarkan bahawa Hipodrom Constantinus adalah kira-kira 450 m (1,476 ka) panjang dan 130 m (427 ka) lebar. Pendiriannya mampu memegang 100,000 penonton.

Lumba perlumbaan di Hipodrom adalah berbentuk U, dan Kathisma (tempat ibadat kaisar) terletak di hujung timur trek. Kathisma boleh diakses terus dari Istana Besar melalui laluan yang hanya boleh digunakan oleh maharaja atau ahli keluarga imperialis lain. Kotak Hipodrom, yang mempunyai empat patung kuda di tembaga berlapis emas di atas, berdiri di hujung utara; dan Sphendone (tribune melengkung struktur berbentuk U, bahagian bawah yang masih bertahan) berdiri di hujung selatan.[1] Keempat kuda berlapis emas ini, yang kini dikenali sebagai Kuda Santo Mark, yang mana keturunan Yunani atau Rom yang tidak pernah ditentukan, telah dijarah semasa Perang Salib Keempat pada tahun 1204 dan dipasang di hadapan bangunan Basilika St Mark di Venice. Lintasan itu dipenuhi dengan patung-patung gangsa lain kuda terkenal dan pemandu kereta kuda, yang tidak ada yang hidup. Hipodrom itu dipenuhi dengan patung-patung dewa, kaisar dan pahlawan, di antaranya beberapa karya terkenal, seperti Herakles oleh Lysippos, Romulus dan Remus dengan serigala mereka dan Tiang Ular dari tripod Plataean.[2] Dalam bukunya De Ceremoniis (buku II, 15, 589), maharaja Constantinus Porphyrogenitus menyifatkan hiasan-hiasan di hippodrome pada waktu lawatan Saracen atau pelawat Arab, menyebutkan hiasan ungu dan permaidani yang jarang berlaku.[3]

Sepanjang tempoh Byzantine, Hipodrom adalah pusat kehidupan sosial bandar. Jumlah besar bertaruh pada perlumbaan kereta, dan pada mulanya empat pasukan mengambil bahagian dalam perlumbaan ini, masing-masing ditaja secara kewangan dan disokong oleh parti politik yang berbeza (Deme) dalam Senat Roman / Byzantine: The Blues (Venetoi), Greens (Prasinoi), The Reds (Rousioi) dan The Whites (Leukoi). The Reds (Rousioi) dan The Whites (Leukoi) secara beransur-ansur lemah dan diserap oleh dua lagi puak utama (The Blues and Greens).

Sejumlah sehingga lapan kereta (dua kereta setiap pasukan), dikuasai oleh empat kuda masing-masing, bertanding di lumba kereta kuda Hipodrom. Bangsa-bangsa ini bukan acara sukan yang mudah, tetapi juga menyediakan beberapa peristiwa yang jarang berlaku di mana Maharaja dan rakyat jelata dapat berkumpul di satu tempat. Perbincangan politik sering dibuat di Hipodrom, yang boleh diakses langsung oleh Maharaja melalui laluan yang menghubungkan Kathisma (Maharaja Loge di tribun timur) dengan Istana Agung Kustantiniyah.

Persaingan antara Blues dan Greens sering kali bercampur dengan persaingan politik atau agama, dan kadang-kadang rusuhan, yang berjumlah perang saudara yang berlaku di bandar di antara mereka. Yang paling parah ialah rusuhan Nika 532, di mana kira-kira 30,000 orang terbunuh [4] dan banyak bangunan penting, seperti Gereja Hagia Sophia kedua, telah musnah. Semasa (ketiga) Hagia Sophia dibina oleh Justinian berikutan Pemberontakan Nika.

Kustantiniyah tidak pernah pulih daripada karungnya semasa Perang Salib Keempat dan walaupun Empayar Byzantin bertahan sehingga tahun 1453, pada masa itu, Hipodrom telah jatuh ke dalam kehancuran, yang dirampas oleh orang Venesia yang mungkin mengambil empat ekor kuda sekarang di San Marco dari sebuah tugu di sana .[5] Turki Uthmaniyah, yang menawan kota itu pada tahun 1453 dan menjadikannya ibu negara Kesultanan Uthmaniyyah, tidak berminat dengan perlumbaan dan Hipodrom secara perlahan dilupakan, walaupun tapak itu tidak pernah dibina. Walau bagaimanapun, hippodrome digunakan sebagai sumber batu bangunan.[6]

Hipodrom digunakan untuk pelbagai majlis seperti upacara berkhatan yang panjang dan mewah untuk anak-anak Sultan Ahmed III. Dalam lukisan kecil Ottoman, Hipodrom ditunjukkan dengan kerusi dan monumen masih utuh. Walaupun struktur tidak lagi wujud, Sultanahmet Square hari ini sebahagian besarnya mengikuti pelan tanah dan dimensi yang kini menghilangkan Hipodrom.

Monumen Hipodrom[sunting | sunting sumber]

Tiang Ular[sunting | sunting sumber]

Untuk menaikkan imej modal barunya, Constantinus dan penggantinya, terutama Theodosius the Great, membawa karya seni dari seluruh empayar untuk menghiasinya. Tugu-tugu itu dibina di tengah-tengah Hipodrom, spina . Di antaranya adalah Tripod dari Plataea, yang kini dikenali sebagai Tiang Ular, yang dilancarkan untuk meraikan kemenangan orang Yunani terhadap orang Parsi semasa Perang Persia pada abad ke-5 SM. Constantinus mengarahkan Tripod untuk dipindahkan dari Kuil Apollo di Delphi, dan ditetapkan di tengah-tengah Hipodrom. Bahagian atasnya dihiasi dengan mangkuk emas yang disokong oleh tiga kepala ular, meskipun tampaknya ini tidak pernah dibawa ke Kustantiniyah. Kepala ular dan ketiga di atas lajur dimusnahkan pada tahun 1700.[7] Bahagian kepala dipulihkan dan dipaparkan di Muzium Arkeologi Istanbul. Semua yang tersisa dari Tripod Delphi hari ini adalah pangkalan, yang dikenali sebagai "Tiang Ular".

Obelisk of Thutmose III[sunting | sunting sumber]

Satu lagi maharaja yang menghiasi Hipodrom ialah Theodosius Agung yang memindahkan obelisk dari Mesir dan mendirikannya di dalam trek lumba dataran pada tahun 390.[8] Diukir dari granit merah jambu, ia pada asalnya didirikan di Kuil Karnak di Luxor semasa pemerintahan Thutmose III sekitar 1490 SM. Theodosius mempunyai obelisk yang dipotong menjadi tiga keping dan dibawa ke Kustantiniyah. Bahagian atas bertahan, dan hari ini di mana Theodosius meletakkannya, di atas kaki marmar. Obelisk itu telah terselamat hampir 3,500 tahun dalam keadaan yang mengagumkan.

Walled Obelisk[sunting | sunting sumber]

Pada abad ke-10, Maharaja Constantinus Porphyrogenitus membina obelisk lain di hujung yang lain dari Hipodrom. Ia pada asalnya ditutup dengan plak gangsa berlapis emas, tetapi mereka dipecat oleh tentera Latin dalam Perang Salib Keempat.[1] Tugu batu monumen ini juga bertahan, yang dikenali sebagai Obelisk Tembok.

Patung Porphyrios[sunting | sunting sumber]

Tujuh patung telah didirikan di Spina daripada Hipodrom sebagai penghormatan kepada Porphyrios, kereta kuda legendaris awal abad ke-6 yang pada masa itu berlumba untuk kedua-dua pihak yang dipanggil "Ahli Hijau" dan "Ahli Biru". Tidak ada patung-patung ini yang terselamat. Pangkalan dua daripadanya telah terselamat dan dipaparkan di Muzium Arkeologi Istanbul.

Penerangan kontemporari[sunting | sunting sumber]

Runtuhan Hipodrom, dari ukiran oleh Onofrio Panvinio dalam karyanya De Ludis Circensibus ( Venice, 1600). Ukiran, bertarikh 1580, mungkin berdasarkan lukisan dari abad ke-15.[9] Spina yang berdiri di tengah litar perlumbaan kereta masih kelihatan; di Istanbul moden, tiga monumen purba kekal.[10]

Kawasan ini secara rasmi dipanggil Sultan Ahmet Square. Ia dikekalkan oleh kerajaan Turki. Kursus litar lumba lama telah ditunjukkan dengan membuka, walaupun trek sebenarnya adalah 2 m (6.6 ka) di bawah permukaan sekarang. Monumen-monumen yang tersisa di Spina (halangan tengah balap), dua obelis dan Kolom Serpentin, kini duduk di dalam lubang di taman berlandskap.

Air Pancut Jerman ("Air Pancut Kaiser Wilhelm"), sebuah air pancut kubah yang berbentuk oktagon dalam gaya Neo-Byzantin, yang dibina oleh kerajaan Jerman pada tahun 1900 untuk menandakan lawatan Kaisar Jerman Wilhelm II ke Istanbul pada tahun 1898, terletak di pintu masuk utara ke kawasan Hipodrom, betul-betul di hadapan Masjid Biru.

Sir Charles Newton, ahli arkeologi Inggeris yang menggali Halikarnassos dan Knidos, pada tahun 1855 menggali rahang yang masih hidup dari ular dari Ruang Serpent. Hipodrom digali oleh Pengarah Muzium Arkeologi Istanbul, ahli arkeologi Rüstem Duyuran pada tahun 1950 dan 1951.[11][12] Sebahagian daripada substruktur Sphendone (akhir melengkung) menjadi lebih nyata pada 1980-an dengan pembersihan rumah di kawasan tersebut. Pada tahun 1993, sebuah kawasan di hadapan Masjid Sultanahmet (Masjid Biru) telah dibongkar untuk memasang bangunan awam, mendedahkan beberapa barisan kerusi dan beberapa lajur dari Hipodrom. Siasatan tidak berterusan, tetapi kerusi dan lajur telah dikeluarkan dan kini boleh dilihat di muzium di Istanbul. Ada kemungkinan bahawa lebih banyak lagi Hipodrom masih terletak di bawah tanah taman Sultanahmet.

Hipodrom digambarkan pada pembalikan wang kertas Turki 500 lira pada 1953-1976.[13]

Galeri Imej[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b "Hippodrome - Istanbul, Turkey Attractions". www.lonelyplanet.com.
 2. ^ Sarah Guberti Bassett (1991). "The Antiquities in the Hippodrome of Constantinople". Dumbarton Oaks Papers. Dumbarton Oaks Papers, Vol. 45. 45: 87–96. doi:10.2307/1291694. JSTOR 1291694.
 3. ^ Rodolphe Guilland (1948). "The Hippodrome at Byzantium". Speculum. Speculum, Vol. 23, No. 4. 23 (4): 676–682. doi:10.2307/2850448. JSTOR 2850448.
 4. ^ Ini adalah nombor yang diberikan oleh Procopius, Wars ( Sourcebook Internet Medieval .)
 5. ^ "Museo San Marco Venezia - St Mark's Museum Venice Italy". www.venetoinside.com.
 6. ^ "Hippodrome - architecture". Encyclopedia Britannica.
 7. ^ Thomas F. Madden, "Bidang Ular Delphi di Constantinople: Penempatan, Tujuan dan Mutilasi," Studi Byzantine dan Modern Greek 16 (1992): 111-45.
 8. ^ " The Obelisk of Theodosius Diarkibkan 2017-01-07 di Wayback Machine " membincangkan prasasti dan tarikh.
 9. ^ E. Jeffreys et al. (eds.), Buku panduan Oxford kajian Byzantine (2008), 207; R. Krautheimer, Tiga ibu Kristian: topografi dan politik (1983), 136 n. 14.
 10. ^ Dash, Mike. "Blue versus Green: Rocking the Byzantine Empire".
 11. ^ Erdem, Yasemin Tümer. "Atatürk Dönemi Arkeoloji Çalışmalarından Biri: Sultanahmet Kazısı," ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ DERGİSİ, Sayı 62, Cilt: XXI, Julai 2005. İstanbul'da yapılan başlıca arkeolojik araştırmalar = Principal Archeological Researches ... İstanbul / Rüstem Duyuran. 1957. Diarkibkan 2012-02-27 di Wayback Machine
 12. ^ "Diambil pada 11 Mac 2010". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-12-22. Dicapai pada 2021-08-21.
 13. ^ Central Bank of the Republic of Turkey Error in Webarchive template: Empty url.. Banknote Museum: 5. Emission Group - Five Hundred Turkish Lira - I. Series Error in Webarchive template: Empty url., II. Series Error in Webarchive template: Empty url., III. Series Error in Webarchive template: Empty url. & IV. Series Error in Webarchive template: Empty url.. – Retrieved on 20 April 2009.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Proximate landmarks of Istanbul Templat:Public spaces of Constantinople Templat:Byzantine Empire topics